Cand erau folosite inmod curent pentru diagnostic, dar s-a dovedit ca in exces pot fi daunatoare. De atunci oamenii au reticente fata de examenele radiologice si unii chiar Ic refuza total.
La o persoana dintr-un milion, care prezinta dinainte o susceptibilitate, iradierea poate cauza aparitia unui
cancer dar riscul e mai mic decat cel pe care ni-l asumam zilnic la traversarea unei intersectii aglomerate. Altii, cu rezistenta mai mare decat media, pot suporta iradieri masive fara efecte adverse. Deci totul se reduce la o cantarire a antajelor si dezantajelor. Riscul sa nu se descopere o infectie, la'dinti sau la plamani, e mai grav decat cel prezentat de o singura expunere radiologica. Daca totusi aveti o teama anume de radiografii, explicati-i aceasta doctorului. Cand el insista sa se efectueze examenul radiologie, sfatuiesc atat ca medic cat si ca pacient posibil, sa il ascultati.
Opinia altui doctor. Cand copilul are o boala sau o altfel de problema care ingrijoreaza intens si ati dori sa aflati si parerea altui specialist, nu sfiiti sa o faceti. Multi parinti au ezitari si se tem ca vor afecta medicul, dandu-i impresia ca nu au incredere in el. Dar de fapt astfel de practica este curenta in medicina, si doctorul nu trebuie sa se simta lezat in nici un fel.
Medicii, ca si oricare alte fiinte umane, simt daca persoana cu care au de-a face e stanjenita de ce. chiar daca nu se exprima prin cuvinte, si atunci misiunea lor devine mai grea. O a doua opinie face ca atmosfera sa se insenineze si pentru el si pentru parinti.
Sinceritatea e cea mai buna metoda. Parerea mea este ca in toate aceste situatii in care este ce care nu satisface in intregime privind sfaturile sau ingrijirile medicale pe care le ofera pediatrul dvs., sa discutati cu el problema intr-un mod cat mai degajat cu putinta, fara sa lasati sa treaca timp. E mai usor pentru amandoi sa incercati o apropiere in gandire cat mai devreme, decat sa lasati
tensiunea si iritarea sa se acumuleze in interior.
Uneori insa relatia dintre parinti si medic nu merge bine oricat de mult s-ar stradui cu totii sa fie sinceri si cooperanti. E mai bine in acest caz sa se recunoasca deschis situatia iar parintii sa se adreseze altui medic. Orice medic, oricat de faimos, a intat pe parcursul carierei sale ca nu poate sa fie pe placul absolut tuturor si priveste acest lucru in mod filozofic si nu ca o insulta personala.
Orele la care poate fi sunat medicul la telefon. Discutati cu medicul pentru a vedea, care sunt orele cand poate fi gasit la telefon, mai ales cand e vorba de aparitia unei boli ce necesita consult medical. Majoritatea bolilor din copilarie debuteaza in cursul dupa-amiezii, iar medicii prefera de obicei sa fie instiintati prompt pentru a-si putea ifica eficient vizitele. Evident ca atunci cand simptomele care ingrijoreaza au aparut tarziu nu trebuie sa ezitati sa sunati medicul.