Puteti remarca faptul ca nu este semnificativ daca un
sugar are scaunele altfel decat altul, atata vreme cat ambii se devolta si se comporta normal. Ceea ce are o posibila semnificatie si trebuie discutata cu medicul este situatia modificarii aspectului obisnuit al scaunelor. De exemplu, atat sugarii alimentati la san cat si cei alimentati la biberon pot avea in mod curent scaune de culoare verzuie, iar daca aceasta este culoarea lor obisnuita iar
sugarul se comporta normal nu trebuie sa produca ingrijorare. Daca insa anterior erau de consistenta pastoasa si devin usor mai moi, mai dese si grunjoase s-ar putea sa fie vorba de o
indigestie sau o infectie intestinala usoara. Cand scaunele devin lichide, frecvente si verzui, iar mirosul se transforma, atunci este aproape sigur o infectie intestinala (fie usoara, fie severa). in general, modificarea numarului si a consistentei scaunelor este mai importanta decat modificarea culorii. Expuse la aer materiile fecale isi pot modifica culoarea in maroniu sau verde. Acest fenomen nu prezinta importanta.
MUCUSUL poate apare in
scaunele sugarului in timpul unei indigestii sau a unei diaree, si reprezinta unul din semnele iritarii mucoasei intestinale. El poate proveni si din secretiile mucoaselor aparatului respirator (nazo-fringe, bronhii) la un copil care prezinta o infectie la nivelul
cailor respiratorii, si chiar la un nou-nascut sanatos. In primele saptamani de viata unii
sugari formeaza mult mucus.
Cand o NOUA LEGUMA este adaugata in
dieta (mai putin in cazul altor alimente), o parte din ea poate fi eliminata prin materiile fecale fara a fi digerata, aratand la fel ca atunci cand a fost inghitita. Daca aceasta situatie este acompaniata de semne de iritatie a mucoaselor intestinale, dati o cantitate mult mai mica la masa urmatoare. Daca nu exista iritatie, puteti da in continuare la fel de mult din leguma respecti sau chiar creste cantitatea treptat, pe masura ce copilul inta sa o digere mai usor. Sfecla poate colora materiile fecale in intregime in rosu.
URME DE SANGE ROSU, NEINCHEGAT pc suprafata materiilor fecale pot proveni din fisuri ale anusului, datorate fortarii acestora de catre scaune tari, voluminoase.
Sangerarea in sine nu este ce grav dar trebuie consultat medicul pentru a se trata prompt constipatia, lucru important atat din punct de vedere psihologic cat si al sanatatii copilului ( paragraful 577).
SANGE ABUNDENT. in scaune se intalneste foarte rar si poate apare in caz de malformatii intestinale,
diaree severa sau. inginatie intestinala (paragraful 760). Trebuie chemat doctorul sau dus copilul la spital de urgenta.