eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sugarul pana la 6 luni

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » sugarul pana la 6 luni

Nou nascutul


PERIOADA de nou nascut sau perioada neonatala cuprinde primele 28 de zile si are doua perioade: perioada neonatala precoce de primele 7 zile si tardi 8 -28 zile.

Nou nascutul normal sau entrofic are intre 2900-4000 g. Cel cu greutate intre 2500-2900 g. este sugarul dismatur, iar sub 2500 g. prematur.


Talia medie a nou nascutului este intre 49-52 cm.

Odata cu prima respiratie, primul tipat impune viata Aceasta prima respiratie cu primul tipat este primul semn de sanatate al copilului
S-a produs prima respiratie furnizand oxigenul indispensabil vietii.

Printul tipat intarzie la sugarii in suferinta cu perturbarea functiilor vitale ale organismului si suferinta cerebrala gra. Aceste suferinte se datoresc uneori factorilor tamatori care au aparut in timpul sarcinii sau in timpul nasterii.In functie de aceasta prima respiratie si tipat precum si in-functie de coloratia pielii (care la nou nascut trebuie sa fie roz), in functie de bataile inimii, prezenta reflexelor, nou nascutul primeste prima nota din viata lui - scorul Apgar - foarte important pentru aprecierea dezvoltarii psihomotrice viitoare a copilului.

Organele care au fost maturizate in uter dar nu au functionat incep un proces complex de adaptare la viata extrauterina. Plamanii se umplu de oxigen, alimentatia pe gura antrena functia tuturor organelor digestive, sensul circulatiei se modifica. Inima trebuie sa se adapteze altor conditii, pielea trebuie sa opreasca inzia germenilor. Ea are o culoare rosie-roz, catifelata acoperita cu un strat grasos (vernix caseosa). Aceasta nu trebuie indepartata imediat pentru ca ofera o suplete si o rezistenta pielii.

De asemenea exista si o pilozitate (lanugo) care acopera tot corpul. Punctele albe aparute mai ales pe fata si barbie numite milium reprezinta un proces de retentie a glandelor care secreta grasimea necesare pielii (glandele sebacee).
Uneori se obser mici denivelari la nivelul oaselor craniene numite bosa serosanghinolenta care se datoresc acumularii de sange sub piele. Ele se rezorb in prima luna dupa nastere si nu necesita nici un fel de tratament.

Nou nascutul nu-si poate tine capul drept Atunci cand este ridicat acesta cade intr-o parte, sustinerea capului se face in jurul rstei de trei luni si permite aprecierea dezvoltarii psiho-motrice a sugarului.
Gatul este scurt, abdomenul este mare, dimensiunile sale depasind toracele care este scurt cu aspecte de trunchi de con.

Pozitia nou nascutului seamana cu cea din uterul mamei: bratele indoite si manutele cu pumnii stransi.
Functia intregului organism este dirijata de o singura masa de comanda, care constituie sistemul nervos central. El este imatur si explica hipertonia de rigiditate a nou nascutului, prezenta unor reflexe ancestrale: reflexul de agatare, de imbratisare, reflexul Mono, reflexul punctelor cardinale, etc.
In primele 3 luni, odata cu maturarea sistemului nervos, aceste
reflexe dispar.

AUZUL: Nou nascutul reactioneaza violent la zgomote. Abia dupa doua luni intoarce capul dupa sunetele agreabile care au un efect calmant, cele dezagreabile il agita.

VAZUL: reactioneaza de la nastere la o sursa puternica de lumina. Tot din aceasta perioada poate apare strabismul (un ochi priveste in alta directie decat celalalt). Abia dupa 6 luni se poate aprecia daca acesta este \"aderat\". Dupa 2 saptamani urmareste obiectele viu colorate.

GUSTUL si MIROSUL: sunt bine dezvoltate de la nastere.

Primele masuri de ingrijire in maternitate vizeaza pansarea cordonului ombilical dupa incetarea pulsatiilor (combate anemia) sectionarea lui, tamponarca cu iod, pansarea plagii ombilicale, profilaxia conjuctivitate/ gonopocice (procedeul Crede) cu nitrat de argint cate doua picaturi in fiecare ochi. Se apreciaza apoi nota la nastere (Apgar), se iau parametrii noului nascut: greutatea, talia, perimetrului cranian si toracele.

Toate aceste manevre se fac !a o temperatura adecta pentru a proteja nou nascutul de pierderile de caldura. Se identifica copilul printr-o banderola legata de manuta, pe care se vor trece numele, sexul si nr. copilului. Aceeasi banderola se leaga de mana mamei. Apoi se instaleaza copilul in salonul pentru \"nou nascuti\".

Dupa procedeele de pana acum, nou nascutilor nu li se dadea sa suga 12-24 ore, administrandu-li-se ceai glucozat 5%. Dupa autorii francezi, sugarul se pune la san imediat dupa nastere pentru a stimula rectia lactata.

Intestinul gros al nou nascutului se populeaza cu bacterii, imediat dupa nastere: (bacii bifidus la sugarii alimentati natural si bacili coli la sugarii alimentati artificial). Bacilul bifidus are rol sa fermenteze lactoza ramasa in intestin in acid lactic. Aciditatea mai mare din colon asigura sugarului rezistenta fata de bacterii si explica consistenta moale a scaunelor sugarilor alimentati la san.



Alte materiale medicale despre: sugarul pana la 6 luni

Cateva sfaturi utile, plus o lunga tirada! Aducerea pe lume a unui copil pare sa fie o suma de lucruri castigate si pierdute: a Castigi un copi [...]
Sugarul hranit cu preparate de lapte comercial pentru sugari pe baza de lapte de vaca are de obicei intre unu si patru scaune pe zi la inceput (desi u [...]
Am facut candva un apel la parintii cu copii gemeni, pentru a-mi impartasi problemele lor, precum si solutiile gasite, astfel incat sa le pot transmit [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sugarul pana la 6 luni

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile