eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sugarul pana la 6 luni

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » sugarul pana la 6 luni

Gemenii


Am facut candva un apel la parintii cu copii gemeni, pentru a-mi impartasi problemele lor, precum si solutiile gasite, astfel incat sa le pot transmite si altora informatiile valoroase. Am capatat ca raspuns 200 de scrisori minunate, de foarte marc folos. Dupa cum era de asteptat, in uncie printe au existat mari diferente de opinie, iar in altele o unanimitate impresionanta.

Ajutor!
Toti parintii cu copii gemeni au fost de parere ca munca de ingrijire a acestora c coplesitor de marc, la inceput mai ales, dar si ca satisfactiile sunt la fel de mari.
Aveti nevoie de tot ajutorul posibil, cat de mult timp posibil. Daca va permiteti, angajati pe cineva, daca nu implorati-va mama sau alta ruda adecvata sa na sa va ajute. Decat deloc, este mai bine macar sa aveti pe cineva care sa na saptamanal la curatenie si spalat, sau o studenta care sa na zilnic dupa orele de studiu. incurajati vecinii sa na sa va ajute din cand in cand. Uneori, veti fi surprinsa sa vedeti cal ajutor puteti avea de la sora sau fratele gemenilor, care arc numai 3 anisori.
Acesta este momentul, mai mult ca niciodata, ca parintii sa-si arate consideratia, respectul si dorinta de a se ajuta reciproc. Sotii isi pot aranja astfel programul, incat sa poata imparti munca fara de sfarsit cu gospodaria si ingrijirea copiilor. Ei isi pot arata unul celuilalt afectiunea si caldura suplimentara de care parintii au atata nevoie cand sunt chemati sa reverse cantitati cu care nu au fost obisnuiti de dragoste si ingrijire catre copin lor.
Tatal poate, in uncie situatii, sa ceara la serciu un program de lucru redus pentru cateva luni sau chiar sa-si ia concediul cand gemenii urmeaza sa fie adusi acasa de la spital. Probabil, sederea in spital va fi mai de lunga durata, deoarece gemenii se nasc de obicei prematur.
Chiar daca tatal trebuie sa continue sa lucreze cu programul obisnuit de 8 ore, el poate face minuni acasa din momentul cand a venit dupa-amiaza de la lucru si pana cand pleaca din nou a doua zi la serciu. Am prit odata pe tatal a patru gemeni (si doi copii mai mari) cum intra in priza de cum venea acasa, dandu-le sa suga la biberon si sa manance cu lingurita, facandu-le baie, schimband scutece, pregatind masa de seara pentru ceilalti doi copii si sotie, spaland vasele dupa masa, jucandu-se cu cei doi copii mai mari. Sambata si duminica el mergea la cumparaturi, curata prin casa si spala rufele.


Spalatul rufelor.

Acum este momentul, daca va puteti permite, sa va cumparati masina de spalat automata si masina de uscat rufe automata. Ele va scutesc de ore de munca indelungata si ofera scutece, cearsafuri, hainute etc. curate si uscate, chiar pe vreme ploioasa. Scutecele de unica folosinta sunt practice, insa foarte scumpe.
Se poate economisi timp si munca si prin spalarea rufelor celorlalti membri ai familiei, pe cat posibil, la "Nufarul".
Numarul de scutece murdare poate fi redus daca se schimba sugarii numai odata la o masa, de preferat dupa.

Eficienta.
Orice parinte de gemeni trebuie pur si simplu sa gaseasca cai de simplificare si crestere a eficientei muncii in gospodarie. Se poate verifica toata casa, trecand dintr-o camera in alta si indepartand orice piese de mobilier sau obiecte care solicita un efort inutil, suplimentar, pentru a fi curatate si ingrijite. Curatenia va trebui facuta mai rar ca inainte. Hainele alese pentru membrii familiei ar trebui sa fie din acelea care nu se sifoneaza sau prafuiesc repede, care se spala usor si pe cat posibil nu e nevoie sa fie calcate cu fierul de calcat.
Mancarurile care se vor prepara e bine sa fie cat mai putin sofisticate, care necesita cat mai putin timp la preparare si cat mai putina atentie. Lasati vasele sa stea in chiuveta cu detergent ca sa se inmoaie, iar la uscat puneti-le pe un suport sa se usuce singure, fara sa le mai stergeti.

Echipament adecvat pentru gemeni.
Echipamentul ales bine pentru gemeni poate fi de mare ajutor. Multi parinti folosesc la inceput un singur patut cu o despartitura la mijloc fabricata de ei, pana la varsta cand gemenii den prea mari si acti ca sa mai incapa in acelasi pat. Patuturile cu gratii care se pot lasa in jos sunt practice, deoarece pot ser si drept masa de-infasat si cruta un pic energia si spatele parintilor. Un leagan suplimentar (cos de nuiele tapetat) poate ajuta la plasarea unui copil agitat in alta camera pentru a-l lasa pe celalalt sa doarma. Foarte multe dintre hainute si echipamente pot fi cumparate la mana a doua sau imprumutate.
O masuta cu rotile poate fi de ajutor in uncie apartamente, pentru deplasarea lucrurilor depozitate in ea de la un patut la celalalt sau dintr-o camera in alta.
Un landou dublu este mult prea lat pentru a putea trece prin majoritatea usilor. Pe de alta parte un carucior dublu se dovedeste foarte folositor timp indelungat. Sunt necesare doua scaune speciale pentru automobil, complet separate.

Baia.
Baia poate fi mult simplificata cu putina grija. Fetele se pot spala numai cu apa sau cu o bucata de panza inmuiata in apa calda. Fundicul poate fi spalat zilnic cu o carpa umeda sapunita si apoi clatit in doua randuri cu o carpa inmuiata in apa calda. Cat timp nu apar probleme la nivelul pielii baia poate fi facuta la doua zile, de doua ori sau numai o data pe saptamana. Uneori, se poate face toaleta cu ajutorul unei carpe inmuiata in apa, fara a mai pune copilul in cadita. Este foarte dificil sa termini baia a doi copii suficient de repede ca sa eti sa ga unul din ei (sau chiar ambii).
Sunt mai multe solutii: un ajutor care sa hraneasca primul copil imbaiat, cat timp il spalati pe celalalt cooperarea parintilor la baia copiilor; diferite zile de baie pentru fiecare copil; ore diferite de baie etc.
Toate echipamentele care vor fi folosite la baie, toate hainutele si biberoanele cu mancare, trebuie puse la indemana inainte de a incepe baia.

Alimentarea la san e posibila si practica.
Din scrisorile pe care le-am primit am constatat ca gemenii sunt alaptati timp de mai multe luni,' la fel de frecvent ca oricare copil. Este o dovada in plus ca nu exista o limita la cantitatea de lapte pe care o produce glanda mamara, aceasta furnizand atata lapte cat copilul sau copin cer, daca mama abordeaza alaptarea cu o atitudine si metoda corecta. Cand sugarii nu au suficienta putere sa suga la san de la inceput sau raman in maternitate mai mult timp decat mama, secretia lactata se poate mentine prin mulgerea regulata a sanilor. Din momentul in care sugarii au putere sa suga la san, pot fi pusi amandoi simultan la piept. Exista 3 pozitii posibile. Daca mama are un fotoliu lat cu manere in care poate sta in sezut, poate tine copin in poala (unul mai mult sau mai putin peste altul) cu capetele in directii opuse, fiecare la cate un san. Cel de dedesubt nu obiecteaza in astfel de situatii. Daca mama prefera sa stea intinsa in pat, poate culca cate un copil pe un brat, de-o parte si de alta a corpului, avand spatele sprijinit cu perne. Sugarii pot fi asezati si lateral, cu picioarele spre spatele mamei, cate unul pe o parte a corpului ei (mama stand in sezut si cu mainile sprijinite de perne).


Alimentatia artificiala.

Pregatirea, depozitarea, sterilizarea, umplerea si curatarea biberoanelor cu lapte pentru gemeni este foarte greoaie. Gemenii au nevoie adesea de mese la interval de 3 ore la inceput, asta insemnand 16 biberoane pe zi. Cel mai practic este sa se foloseasca lapte praf instant pentru sugari, si sa se fiarba suficienta apa care sa fie pastrata in containere suficient de mari. La fiecare masa se umple apoi cate un biberon pentru fiecare copil, care se spala cu apa si sapun la terminarea mesei si se lasa sa se usuce pentru a fi folosite la urmatoarea.

Orarul meselor. Majoritatea parintilor au obtinut rezultate bune cu un program la cerere, usor modificat. Se asteapta sa se trezeasca primul copil, se alapteaza si apoi este trezit celalalt, sau cand unul s-a trezit pentru masa este sculat si celalalt pentru a fi hraniti impreuna

Cum se alimenteaza la biberon doi gemeni simultan, daca numai unul din parinti e disponibil?
Putini parinti au norocul ca unul din gemeni sa-si sileasca un asemenea orar al meselor, incat sa se trezeasca la o ora cupa celalalt. Majoritatea au descoperit ca gemenii se trezesc amandoi in acelasi timp si nu exista nimic mai rau decat sa dai unuia sa suga la biberon suportand cu nervozitate crescanda urletele celuilalt. in primele saptamani, o solutie este sa se aseze sugarii cu capul in poala mamei si picioarele orientate in directii opuse pe o canapea sau pe un pat. Astfel mama poate tine biberonul pentru amandoi simultan. Proptirea biberonului pentru unul din sugari in timp ce i se da celuilalt sa suga nu a dat rezultate bune, copilul scapand tetina din gura sau inecandu-se. Atunci parintele e nevoit sa-i dea repede drumul din brate celuilalt (care bineinteles va incepe si el sa urle) ca sa se repeada sa il ajute pe primul. Se poate insa recurge la proptirea biberonului cu perne pentru ambii sugari simultan, in timp ce parintele ii supravegheaza avand ambele maini libere ca sa ii ajute la nevoie si sa-i mangaie.
Daca uitati cumva cand i-ati dat de mancare unuia din gemeni, cand i-ati facut baie etc. puteti pentru o vreme folosi un caiet pe care sa va notati totul, aflat la indemana, langa parutul copilului. Nu e neaparat necesar. O baie lipsa sau una suplimentara nu inseamna sfarsitul lumii, iar copilul va va atrage singur atentia daca ii este foame sau va refuza sa manance o masa suplimentara.
Multi gemeni, la fel ca si alti sugari, elimina singuri aerul inghitit in timpul suptului prin eructatie (ragait) daca sunt culcati pe burta. Totusi, sunt unii care trebuie ajutati, altfel avand o senzatie de disconfort.

Diversificarea. Introducerea alimentelor solide trebuie facuta si ea cu eficienta. La inceput, multi parinti hranesc unul din gemeni cu lingurita in timp ce celalalt suge la biberon, iar apoi inverseaza rolurile. Cand copin ajung sa primeasca usor si cu placere alimentatia diversificata, cu lingurita, pot fi pusi la aceeasi masa si hraniti din aceeasi farfurie. Unul dintre ei are timp suficient sa mestece si sa inghita, in timp ce celalalt primeste lingurita umpluta din nou de parinte. Poate se pare neigienic sau nepoliticos sa se foloseasca o singura farfurie si o singura lingurita, dar e mult mai practic.
In cazul gemenilor exista motive suplimentare sa se inceapa devreme oferirea unor alimente ce pot fi apucate cu mana si mancate de copil fara ajutor (biscuiti, felii de paine etc.}, si sa fie incurajati copin sa le consume. De asemenea, trebuie incurajata si autoalimen-tarea, chiar de la varsta de 1 an.

Tarcul. Tarcul este si mai valoros in cazul gemenilor. Este imposibil sa urmaresti doi copii care merg taras, in acelasi timp. Din fericire gemenii sunt linistiti si fericiti pentru perioade mai lungi si pana la varste mai mari stand in tarc decat alti copii, pentru ca isi tin unul altuia companie. Ei trebuie pusi in tarc incepand de la 2-3 luni in perioadele de veghe, ca sa se obisnuiasca intai cu el. Jucariile ascutite sau grele nu trebuie puse in tarc, deoarece gemenii se lovesc unul pe altul cu ele fara sa-si dea seama ca pot face rau. Mai tarziu, cand unul incepe sa se plictiseasca de stat in tarc, poate fi mutat intr-un balansoar, ca apoi sa fie mutat si celalalt.
Astfel de variatii starnesc interesul chiar si pentru copilul ramas in tarc.
Tarcul poate fi folosit si in excursii daca este pliabil, pe post de pat pentru ambii copii.
Dupa varsta de 1 an este foarte bine daca poate exista o camera separata in care cei doi copii sa se poata juca linistiti. La usa trebuie facuta o portita, iar mobilierul aranjat astfel incat copin sa nu se poata lo sau sa il distruga. Nu scapati din vedere ca gemenii sunt foarte ingeniosi, colaboreaza in actiuni unul cu celalalt si prind repede smecheriile. Gemenii se vor juca linistiti in camera speciala de joaca mai mult timp decat un copil singur.

Hainele si jucariile trebuie sa fie identice sau diferite?
Unii parintii sunt de parere ca de obicei in magazine gasesc doar un anume gen de hainute care sa li se para atractive din punct de vedere decorativ, practic si al costului. Ei spun ca li se pare imposibil sa-i imbrace pe gemeni diferit, iar copin ar insista sa poarte aceleasi feluri de hainute in acelasi timp. Alti parinti sustin contrariul - de exemplu in ce priveste hainele - si spun ca e imposibil sa cumperi doua lucruri exact la fel, iar copin au preferinte diferite. Sunt si unii parinti care afirma ca de vreme ce o parte din haine sunt capatate de la copin mai mari din familie este cu neputinta sa potrivesti doua la fel.
Unii parinti afirma ca trebuie sa cumpere de la inceput jucarii identice pentru cei 2 copii, altfel vor rivaliza unul cu celalalt si se vor simti ofensati. Altii spun ca le cumpara jucarii diferite (cu exceptia unora extrem de valoroase pentru copii, cum ar fi tricicletele, papusile etc.) iar copin invata de la varste fragede sa le foloseasca in comun cu bucurie.

Tare mi se pare mie ca, de fapt, diferenta intre cele doua categorii e generata tocmai de atitudinea parintilor. Daca parintii considera ca fiecare copil trebuie sa aiba lucrurile lui aparte, iar la joaca sa imparta unele din ele cu celalalt (fie din principiu, fie ca sunt fortati de necesitati), atunci copin vor accepta de obicei aceasta atitudine. Daca insa parintii ii incurajeaza sa doreasca aceleasi haine si jucarii, mai ales daca cedeaza de fiecare data la rugamintile copiilor, acestia vor deveni cu timpul din ce in ce mai insistenti. Edent, acelasi principiu se aplica si la copilul unic: daca parintii sunt fermi, copin accepta; daca parintii sunt ezitanti, copin incep sa insiste.
Este de ajutor pentru dezvoltarea sentimentului de indidualitate al fiecaruia din gemeni, daca fiecare are dulapul sau, iar hainele sunt marcate cu numele lui (sau un semn distinct) atunci cand sunt identice cu ale celuilalt.
Haine cu acelasi model dar culori diferite pastreaza unele avantaje ale asemanarii gemenilor, facandu-se in acelasi timp distinctie intre personalitatile lor diferite.


Indidualitatea.

Am ajuns in final la dilema de ordin filosofic despre cat de mult trebuie subliniata asemanarea dintre gemeni sau cat de mult trebuie incurajata manifestarea personalitatii lor diferite, mai ales atunci cand aspectul fizic al gemenilor este identic. Toata lumea e fascinata de gemeni, face mare caz de ei, ii admira cand sunt imbracati la fel si arata identic si pune intrebari stupide parintilor. ("Care e mai destept?"; "Pe care il iubiti mai mult?").
Este foarte greu pentru parinti sa nu intre in acest joc sentimental si morbid. De ce trebuie ei sa ete aceasta tentatie? Problema este ca gemenii pot trage concluzia in subconstient ca singura lor calitate care este de admirat, e felul cum constituie o pereche identica ca aspect si imbracaminte. La 3 ani acest lucru poate pare dragalas dar se intampla uneori ca gemenii sa continue sa incerce sa atraga atentia asupra lor si la 30 de ani prin imbracamintea identica, ramanand atat de dependenti unul de celalalt, incat nu se pot indragosti sau intemeia o familie separata. Rezultatul nu mai este dragalas, ci trist.
Asta nu inseamna ca parintii trebuie sa fie asa de tematori, incat sa nu imbrace niciodata la fel gemenii sau sa le fie rusine sa se bucure de atentia pe care lumea din jur o da gemenilor. A fi gemeni este ceva placut si pentru copii si pentru parintii lor. De fapt, gemenii dezvolta devreme, datorita asemanarii lor si felului in care cresc, anumite trasaturi aparte, pozitive, de caracter: independenta precoce fata de atentia parintilor, capacitate neobisnuit de mare de colaborare, loialitate si generozitate deosebita unul fata de celalalt.
Pentru a eta exagerarile este mai intelept ca parintii, mai ales cand copin seamana foarte mult intre ei, sa ete sa foloseasca nume similare (e si asa destul de greu sa strigi pe nume fiecare copil in parte cand seamana atat de mult), sa li se adreseze pe nume si nu cu termenul "gemenilor", sa nu ii imbrace tot timpul la fel, sa ii duca devreme si frecvent in compania altor copii (astfel incat sa nu dena obisnuiti cu prezenta exclusiva a celuilalt), sa ii incurajeze sa-si faca prieteni diferiti, sa ii incurajeze pe vecini sau prietenii de familie sa inte din cand in cand numai pe unul din gemeni la joaca sau o petrecere (in timp ce celalalt se poate bucura de atentia exclusiva a parintilor pentru variatie).
Sunt uneori gemeni care den atat de dependenti unul de celalalt in rezolvarea temelor la scoala, incat este mai bine sa fie separati in clase diferite. Dar mi se pare stupid si crud sa se faca astfel de separatii arbitrare cand nu este cazul.

Nu va faceti griji in ce priveste favoritismul. Inca un sfat. Unii parinti constiinciosi den prea ingrijorati uneori, de la inceput si dau mai mu|ta atentie unuia dintre gemeni sau de exemplu la masa il servesc totdeauna primul - poate pentru ca e mai mic sau mai afectuos. O impartialitate stricta autoimpusa nu e necesara, incurajand de fapt o atitudine mecanica, fortata si nefireasca de tratare a copiilor. Fiecare copil in parte doreste sa fie iubit firesc pentru propriile sale calitati frumoase. Este satisfacut daca stie ca are locul lui special in inima parintilor pe care nimeni nu i-l poate lua si atunci nu se mai ingrijoreaza ca sora sau fratele lui capata poate mai multa atentie sau afectiune. Cand, insa, i se acorda o atentie fortata, cu timpul el va sesiza cat de gaunoasa este aceasta. Daca se incearca aplicarea unui tratament egal aproape pana la detalii "juridice", va focaliza atentia copilului asupra drepturilor sale, pe care le va apara ca un avocat in miniatura (dar la fel de combativ ca unul real). Etati sisteme de genul" Azi e randul lui A sa stea la masa cu tata" sau "mama imbraca intai pe A si pe urma pe B".

Limbajul gemenilor.
Adesea, gemenii adopta un limbaj cu semnificatii cunoscute numai de ei - prire, sunete, cunte ciudate -care poate duce la intarzieri in deprinderea limbajului obisnuit si chiar la scaderea performantelor scolare. Unii parinti au trebuit sa insiste ca cererile gemenilor sa nu capete raspuns decat daca se exprima in cunte obisnuite.



Alte materiale medicale despre: sugarul pana la 6 luni

Pentru sanatatea si bunastarea Iui, copilul trebuie sa fie intotdeauna curat. Toaleta este si un moment privilegiat de contact si dejoaca. Pentru a se [...]
Unul dintre lucrurile pe care copiii nu le invata niciodata este ca trebuie sa stea locului cand sunt schimbati si imbracati. Acest lucru este total i [...]
Impresia mea este ca sugarii alimentati la san sunt mai putin inclinati sa-si suga degetele, probabil pentru ca mama ii lasa sa suga la san cat timp d [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sugarul pana la 6 luni

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile