eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Gastro-enterologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » gastro-enterologie

Teniaze




Cestodele mari sunt viermi plati (plathelminti) cu corpul segmentat, format din inele (proglote) si o extremitate cefalica (scolex) dotata cu organite de fixare.
Ciclul parazitului. Taenia saginata adulta traieste in intestinul subtire al omului; proglotele posterioare se desprind pe rand, se elimina prin scaun si elibereaza mii de oua ce adapostesc un embrion hexacant. Dupa ce ouale sunt ingerate de animale (bovine), embrionul este eliberat si strabate mucoasa intestinala, ajunge in inima dreapta, plaman, inima stanga, circulatia generala si apoi in tesutul muscular unde se transforma in larva infestanta sau cisticerc. Omul se infesteaza consumand carne de vaca incorect preparata, daca aceasta contine chisturi larvare, care in intestinul omului se transforma in tenie adulta.
Taenia solium are un ciclu asemanator, dar gazda intermediara este porcul. in ceea ce priveste, botriocefalul, din embrion se dezvolta o larva procercoida in prima gazda (un crustaceu), iar in a doua gazda intermediara (un peste) se dezvolta larva infestanta plerocercoida.
Cestode mici. Hymenolepis nana este o tenie mica (10-20 mm). Se transmite direct de la om la om prin intermediul mainilor murdare. Ouale se dezvolta in stomac si in intestinul subtire, embrionul patrunde in lamina propria si apoi larvele migreaza in lumen unde se formeaza viermii adulti.


Manifestari clinice.

Aceste parazitoze pot fi asimptomatice.
Uneori se constata tulburari de apetit (anorexie sau bulimie), dureri abdominale, diaree, astenie, insomnie si, in infestarea cu botriocefal, anemie megaloblastica datorita carentei in vitamina B12.
Diagnosticul se bazeaza pe prezenta proglotelor in scaun si pe depistarea oualelor caracteristice in caz de infestare cu Hymenolepis nana.
Tratamentul de electie consta in administrarea de Niclosamid 2 g (4 cp) in 2 prize la interval de o ora, pentru copin mai mari de 7 ani, lg pentru copin in varsta de 2-7 ani si 0,5g pentru copin sub 2 ani. De asemenea se poate utiliza Mepacrin 15-20 mg/kg in 4 prize la interval de 5 minute.
Consideram bolnavul vindecat numai daca parazitul a fost eliminat cu scolex. In caz contrar, bolnavul ramane in observatie si daca mai elimina proglote, tratamentul va fi repetat.In infestatia cu Hymenolepis nana se foloseste Niclosamid lg/zi pentru copin mai mari de 7 ani si 0,5 g/zi pentru cei in varsta de 2-7 ani, 5 zile consecuti



Alte materiale medicale despre: gastro-enterologie

Este o parazitoza frecventa, la care se remarca o neta predominanta la copil. Este determinata de viermi nematozi intestinali denumiti oxiuri (Enterob [...]
Pancreasul si intestinul sunt afectate in malnutritia severa, ceea ce conduce la un cerc vicios, caci interferarea digestiei si absorbtiei scade sanse [...]
Deoarece masele tumorale suspecte de malignitate sunt rar intalnite in practica pediatrica curenta, principala indicatie pentru biopsie endoscopica o [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre gastro-enterologie

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile