eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Gastro-enterologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » gastro-enterologie

Sangerarea rectala


Eliminarea prin scaun de sange proaspat (rectoragia) sau sange digerat (melena) este un semn ce poate aa consecinte gra pentru bolnav. in principiu, sediul hemoragiei digesti (joase) se afla sub ligamentul Treitz (orice hemoragie situata deasupra acestui nil se exteriorizeaza clinic intai prin hematemeza si abia apoi prin sangerare rectala). Toate cauzele citate de hematemeza pot fi urmate de melena. Sangele se elimina in stare proaspata sau digerat in functie de sediul hemoragiei si viteza tranzitului intestinal. Melena este caracteristica sangerarilor situate deasupra valvulei ileo-cecale, in timp ce rectoragia isi afla sediul distal de acest nil. Etiologia sangerarii rectale este diferita, in functie de varsta bolnavului, cu exceptia cauzelor comune oricarei varste.
Nou nascutul prezinta melena ca expresie a sindromului hemoragie al nou nascutului (cea mai comuna manifestare clinica) sau pentru ca a inghitit sange de la mama sa in timpul delivrentei. Sange in scaunul unui nou nascut cu stare grava poate sa semnifice tromboza de artera mezenterica, perforatie de intestin sau enterocolita ulceronecrotica. Mult mai rar sangerarea se datoreaza stenozei hipertrofice de pilor sau ulcerului peptic.


Sugarul.

Cele mai temute cauze de sangerare rectala la acesta varsta sunt hernia strangulata si invaginatia intestinala, sindroame cu sanctiune chirurgicala care se exteriorizeaza clinic prin dureri abdominale violente, care alerteaza de obicei familia (sau medicul) inaintea aparitiei sangerarii digesti, semn clinic relator, dar relativ tardiv aparut. Aceleasi remarci pot fi facute pentru gangrena intestinala secundara volvulusului intestinal. Enterocolita acuta dizenteriforma asociaza debut acut cu febra scaune diareice cu mucus, puroi si sange, convulsii. Coproculturile sunt poziti sau nu pentru Shigella; examenul coproparazitologic evidentiaza uneori infectare masiva cu Giardia lamblia. Alergia la proteinele laptelui de vaca se manifesta obisnuit prin hemoragii oculte cu anemie feripriva secundara. Diatezele hemoragice, trombocitopeniile de orice cauza inclusiv sindromul hemolitic uremie sau coagularea diseminata intravasculara si sindromul Wiskott-Aldrich se pot manifesta prin sangerare rectala. Cea mai banala si benigna cauza este o leziune anala provocata de termometru sau o fisura anala conditionata de constipatie. Diagnosticul se sustine fara dificultate, defecarea este foarte dureroasa, scaunul este dur, bine format si acoperit de sange proaspat.

Prescolar si copil mare. In afara de fisura anala, care continua sa fie o importanta cauza de sangerare rectala, se adauga polipii rectosigmoidieni, leziuni inflamatorii benigne ale intestinului, intalniti cu maximum de frecnta intre 2-6 ani, asimptomatici sau exteriorizati clinic prin sange proaspat in scaun. Uneori proemina in jurul orificiului anal dupa defecatie, situatie favorizata de un prolaps de mucoasa rectala; tactul rectal si rectoscopia sunt necesare pentru a-i vizualiza. Nu vor fi confundati cu alte doua entitati de prognostic mai ser, care sunt sindromul Peutz-Jeghers (asociaza lentiginoza peribucala patognomonica) si sindromul Gardner (polipoza adenomatoasa familiala a colonului). Mult mai rar teleangiectazia intestinala multipla (asociata uneori cu sindromul Turner) este cauza de sangerare rectala ca si hemangiomul peretelui intestinal. Ulcerul sangerand al dirticulului Meckel realizeaza in special la copilul prescolar o sangerare rectala care poate fi masiva si asimptomatica. Diagnosticul se sileste numai prin laparatomie, iar asocierea dintre dirticul Meckel si sindrom Turner a fost deja raportata. Purpura reumatoida Schonlein-Henoch, usor de diagnosticat in prezenta eruptiei purpurice patognomonice, poate fi cauza de sangerare rectala chiar in absenta invaginatiei intestinale cu care se poate complica. Ca si la sugari, trombocitopeniile asociate sau nu cu epistaxis pot explica melena unor bolnavi. Rectocolita ulcerohemoragica si boala Crohn sunt cauze posibile de sangerare rectala la copilul mai mare. Unele parazitoze dintre care trichocefaloza si ankilostomiaza sunt cauze de sangerare rectala, entual oculta.



Alte materiale medicale despre: gastro-enterologie

Este indusa de fluxul crescut de sange si de debilitatea gingiilor din cauza nivelului crescut de progesteron. Clatirea gurii cu preparate din plante [...]
VHD este un virus defectiv, avand nevoie pentru replicare si infectivitate de prezenta virusului hepatitic B, al carui antigen de suprafata il inveles [...]
Laptele, principalul aliment oferit sugarului este considerat un aliment complet, asigurand nevoile nutritionale si calorice ale sugarului. Principalu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre gastro-enterologie

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile