eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatologie la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » dermatologie la copii

Eruptii eczematoase


Dermatita de contact (DC)
Pielea nou-nascutilor si a sugarului prezinta o sensibilitate crescuta la agentii iritanti, datorata particularitatilor cutanate si este favorizata de excesul de umiditate.
Formele particulare ale dermatitei de contact sunt reprezentate de:
a) DC peribucaM apare prin contactul prelungit cu saliva sau regur-gitatiile alimentare, cu aspect initial eritematos apoi culos, zemuind.
b) DC perianala reprezinta un raspuns iritativ la constituentii materiilor fecale, cu o incidenta mai crescuta la nou-nascutii alimentati artificial. Debuteaza in prima saptamana dupa nastere prin eritem perianal pe o arie de 2-4 cm, cu eroziuni superficiale ulterioare. Se poate asocia cu dermatita de scutec sau cu dermatita seboreica. Tratamentul consta in pastrarea unei igiene corecte si in aplicarea unei paste cu apa sau a unei creme cu imidazoli.
c) Dermatita de scutec (DS) reprezinta o eruptie inflamatorie (exprimata histopatologic prin spongioza epidermica si infiltrat inflamator moderat dermic) a suprafetelor conxe le contact cu scutecul, determinata multifactorial, cu aparitie intre 3 si 2 luni.
DS este rezultatul participarii, in grade variabile, a urmatorilor factori: contact prelungit cu apa, urina, materiile fecale, abraziunea tegumentului prin frictiunea cu scutecul, pH-ul urinar si al materiilor fecale crescut (cu cresterea sintezei de ureaze de catre flora bacteri-ana), concentratia enzimelor Lipoproteolitice si a Candidei albicans din continutul materiilor fecale, si iritantii chirilici (sapun, detergenti, antiseptice).
DS se prezinta clinic sub forma unui eritem in aria pubiana, abdomenul inferior, aria genitala, fese, cu respectarea in general a pli-urilor. in formele mai sere se remarca un eritem intens, urmat de descuamare lamelara sau de aparitia eroziunilor si a microculelor ce pot conduce la ulceratii rotunde cu margini crateriforme (dermatita Jaquet).
Proliferarea C. albicans este frecnta si conduce la aspectul caracteristic de eritem intens, cu margini nete, usor elevate, confluent, al intregii arii perineale si a pliurilor profunde, insotit la periferie de mici pustule satelite.
Evolutia prelungita a DS se insoteste de extinderea eriternul ui la distanta.
Granulomul gluteal infantil este considerat o complicatie a DS, ce consta in aparitia de noduli rosii-violacei, purpuriei cu diametrul de peste 3 cm, ce persista saptamani de zile pentru a regresa spontan, lasand uneori cicatrice atrofice.
Masurile de ingrijire a copiilor cu DS sunt reprezentate de: spalarea frecnta a regiunii perineogenitale cu apa calduta si cu solutii slab antiseptice (fenosept, septivon, clorhexidin), uscarea riguroasa si aplicarea de paste cu apa si creme cu anticandidozice (imidazoli, stamicin, natamicin). Corticoizii topici sunt de evitat (din cauza conditiilor de absorbtie crescuta prin eritem si ocluzie), ca si talcul, produsele grase. Scutecele, atat cele de unica folosinta, cat si celelalte, trebuie schimbate frecnt si cat mai rapid (dupa fiecare emisie de urina si/sau de materii fecale). Scutecele cu mai multe utilizari necesita a fi spalate si clatite atent cu apa din abundenta si nu cu substante antiseptice. Compusii cuaternari de amoniu sunt considerati cei mai propice pentru dezinfectarea scutecelor.
d) Interirigo reprezinta o dermatoza inflamatorie a pliurilor, provocata de macerarea si de frecarea suprafetelor cutanate in conditii de: igiena deficitara, obezitate, supraincalzire si umezeala crescuta prin stimentatie neadecvata. Infectia secundara (bacteriana, carididozfca) si sudamina apar de regula.Ingrijirea leziunilor presupune spalarea frecnta cu apa si emolient miscibil cu apa, uscarea atenta si aplicarea de paste cu substante anti-microbiene si anticandidozice. Cand exsudatia este intensa, se aplica initia] comprese cu solutii slab antiseptice.



Alte materiale medicale despre: dermatologie la copii

Cu etiologie infectioasa: 1. Stafilococ: miliaria pustuloasa, impetigo; 2. Herpes simplex neonatal; 3. Scabia se manifesta la nou-nascuti (dupa [...]
Dermatita de contact (DC) Pielea nou-nascutilor si a sugarului prezinta o sensibilitate crescuta la agentii iritanti, datorata particularitatilor cut [...]
Definitie, frecventa Boala atopica reprezinta o predispozitie ereditara, evidentiata de variati factori de mediu, ce se manifesta la nivelul cailor r [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre dermatologie la copii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile