eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Parvovirusul


ETIOLOGIE Un parvirus. denumit B19, este cunoscut ca patogen uman. Este un virus mic fara invelis, cu ADN monofilar.

EPIDEMIOLOGIE Epidemiile de erilem infectios apar in scoli in cursul lunilor de iarna si primavara. in cadrul epidemiilor, infectia simptomatica apare la 20 60""dintrecopii; 10",.dintre infectii sini asimplomatice, Pacientii cu crize aplastiee tranzitorii sin! extrem de contagiosi. Calea de transmitere a pan ovirustllui B19 este necunoscuta, dar poate li respiratorie sau prin contact direct.

MANIFESTARI CLINICE Eritemul infectios Eriiemul infectios sau boala a cincea esie cea mai frecventa forma de manifestare a infectiei cu parvirus B19 si se inlilncste mai ales la copii. loul clinic tipic este eu un erifetn facial cu aspect de "obraz palmuit", precedat uneori de subfebrilitate. Eruptia apare si pe brate si pe picioare, cu aspeel dantelat, relicular. erilemalos. La copii, artralgiile si artrita sinl rare. dar apar frecvent la adulti: la adulti, eruptia este adeseori absenta sau nespecifica
Artropatia La adulti, infectia eu parv irus B19 elueaza cel mai adesea eu artralgii si artrita, insotite uneori de eruptie. Cel mai frecvent afectate sint articulatiile pumnilor, miinilor si genunchilor, cu o artrita simetrica, nedislruc-tiva Simptome le dureaza de obicei 3 sapiamini, dar. intr-un mie procent de ca/uri. pot persista citeva luni (sau chiar ani).

Criza aplastica tranzitorie Acest sindrom apare la pacientii cu boli hemo-lilice cronice, cum sint boala cu celule in secera, deficite de en/ime eritrocilare. sferocitoza ereditara, lalasemii. hemoglobinuria paroxistica nocturna si hc-moliza autoimuna. Pacientii dezlta brusc anemie severa cu potential fatal, insotita de slabiciune, letargie si paloare. Examenul maduvei osoase evidentiaza absenta precursorilor eritrocitari. in ciuda unei serii mieloide normale. Reticuloeitopenia dureaza de obicei 7-l0 zile. Spre deosebire de pacientii cu boala a cincea sau cu artrita, acesti pacienti sint viremici si contagiosi.
Anemia cronica Pacientii eu supresic imunitara de ex. cei cu infectii HIV. imunodeficite congenitale sau leucemie acuta limfocitara (in cursul tratamentului de intretinere) si primitorii de transt de maduva osoasa pot dezlta anemie cronica, dependenta de tranfuzii. datorita infectiei cu parvirus B19. cu distrugerea precursorilor eritrocitari din maduva osoasa. Infectia fetala De obicei, infectarea mamei nu are efecte adverse asupra latului. Daca apare moartea fetala (asa cum se rntimpia in < 10% din infectiile materne), cauza este hidrops fetalis nonimun. Nu exista do ca parvirusul B19 produce malformatii congenitale. Este improbabil ca expunerea unei femei gravide la un copil cu boala a cincea sa duca la infectare mamei, deoarece stadiul contagios al bolii este probabil depasit in momentul aparitiei eruptiei.

DIAGNOSTIC Diagnosticul se bazeaza pe masurarea anticorpilor specifici anii-parvirus Bl9. IgM si IgG. Pacientii cu criza aplastica tranzitorie pol avea anticopri IgM. dar de obicei au totusi si liiruri mari de virus si ADN viral in ser. Pacientii cu imunosupresie si anemie cronica nu au anticorpi. dar au particule virale si ADN virai in ser. ADN-ul viral poale fi detectai in lichidul amniotic sau in singclc fctal in caz de hidrops fetalis. in prezent.

TRATAMENT Sl PREVENIRE liritemul infectios nu necesita tratament; artrita poate fi tratata cu agenti antiinflamatori nesleroidieni. Criza aplastica tranzitorie se trateaza de obicei cu transfuzii de eritrocite. Anemia la pacientii imunodcficilari pare a raspunde la tratamentul intravenos cu preparatul de gammaglobulina disponibil comercial. Pacientii cu lienioliza cronica sau femeile iinunodeficilare si gravidele, r fi avertizati sa-si spele miinile eu multa grija dupa contactul cu secretiile respiratorii sau alte secretii. in cursul epidemiilor de infectii cu Bl 9. Pacientii spitalizati cu criza aplastica tranzitorie sau anemie cronica suspectati de a ti avut contact cu parvirusul B19. r fi izolati in camere separate, cu masuri de izolare la contact si izolare respiratorie.



Alte materiale medicale despre: bolile copilariei

La constipatie este la fel ca si la diaree; ea nu poate fi prevenita la copii. Unii copii au scaun doar la 2 zile, altii, din contra, de 4 ori pe zi. [...]
Febra este principalul motiv de prezentare la medic a sugarului si a copilului mic. Ea se defineste ca o crestere a temperaturii corpului peste normal [...]
Principala problema in cazul durerilor in gat. Ideal este sa se depisteze si sa se trateze infectiile cauzate de streptococul beta-hemolitic grup A [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile copilariei

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile