eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Distrofia


Am aratat la . 41 ce inseamna distrofia, gradele si caracteristicile ei. Pentru aprecierea distrofiei vom urmari:


-evolutia curbei ponderale ativ cu cea normala .

- dezvoltarea tesutului celular subcutanat.


- tonusul si turgorul . -rezistenta la infectii.

-toleranta digesti (daca are sau nu diaree).
- asocierea altor handicapuri: malformatii congenitale, anemie, adenoite cronice, rahitism, boli diareice trenante, otite recidinte.
- dezvoltarea psihomotorie.
Gradul distrofiei se apreciaza dupa doi indici: Indicele ponderal: raportul dintre greutatea actuala si ideala corepunzatoare rstei. Normal acest indice est egal cu 1.


- Sub 0,89 - incepe distrofia de gradul I.

- intre 0,75 - 0,89 distrofia de gradul II


- intre 0,69 - 0,75 distrofia de gradul III.

Indicele de nutritie: apreciaza dezvoltarea fizica corelata cu inaltimea. Se apreciaza dupa \"ABACA\" (el elaborat de Institutul de Ocrotire al Mamei si Copilului Bucuresti)

TratamentulIn distrofiile usoare (de gradul I) se corecta ratia alimentara. Se vor respecta normele de igiena si ingrijire ale sugarului. Se vor trata afectiunile asociate: anemia, rahitismul, infectiile etc.

Ratia alimentara:
- se da un supliment proteic de 4-5 gr/kg corp (normal 2-2.5 gr) constand in administrarea de branza de ci, carne, preparate de lapte, galbenus de ou.
- se da un supliment de glucide de 8-l0 gr/kg corp (normal 4-5 gr.) prin adaos de zahar, sucuri de fructe, miere de albine.
- se da un supliment de lipide de 4-5 gr/kg corp (normal 12-l3 gr) prin adaos de uleiuri vegetale (ulei de porumb, masline, margarina), in piureul de legume.

Astfel creste numarul de calorii pe 24 ore. ex: adaosul de proteine la un sugar de 5 kg pe 24 de ore de 5 gr./kgr. corp = 25 gr. proteine.
25 x 35 kcal. (cate kcal. degaja un gram de proteine) = 875 kcal / 24 ore.In distrofiile de gradul II se trece la un regim alimentar apropiat de cel din boala diareica acuta, tatonand toleranta digesti (scaunele diareice) ale distroficului. Realimentarea se face cu lapte degresat si bogat in proteine (lapte albuminos, Lacto, Humana H).
Distrofiile de gradul III necesita internare obligatorie, intr-o sectie de pediatrie.



Alte materiale medicale despre: boli gastrointestinale

SIMPTOME Sl SEMNE Coledocoiitiaza poate fi depistata intimplator sau se poale prczenla ca o colica biliara, icter obstruetiv. colangita sau pancreatit [...]
FIZIOPATOLOGIE Factori favorizanti ai refluxului gastroesofagian (1) Volumul gaslric crescut (dupa mese. staza gastrica, hipersecrelie de acid); (2) [...]
Etiologie: infectii bacteriene, infectii virale/parazitare: embrio-fetopatii (TORCH). Tablou clinic si biologic: icterul este de aparitie mai mult sa [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli gastrointestinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile