eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alaptarea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » alimentatia copilului » alaptarea

Intarcarea

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

intarcarea este un pas important nu numai pentru sugar ci si pentru mama, atat din punct de vedere fizic cat si emotional. Mama care a fost atat de implicata emotional prin alaptare se poate simti oarecum data la o parte si deprimata dupa ce o opreste, ca si cum o parte din intimitatea ei cu copilul sau importanta persoanei ei s-ar fi pierdut. Aceasta situatie c un argument in plus pentru a se face gradat intarcarea, ori de cate ori este posibil. Intarcarea nu trebuie privita ca un proces de genul "toUil sau nimic"; mama poate continua sa alapteze copilul chiar si pana la doi ani sau poate alege sa opreasca alaptarea complet.Intarcarea incepe cu introducerea alimentelor solide (diversificarea) in jurul rstei de 4 - 6 luni, si este finalizata treptat in urmatoarele 6 pana la 18 luni, in functie de copil si de mama.

Trecerea treptata de la san la biberon in primele 4 luni

Sunt multe mame care fie nu pot, fie nu doresc sa alapteze sugarul pana ce acesta poate fi trecut la alimentarea cu cana, intre 6 si 9 luni. in unele cazuri secretia lactata scade, copilul ge de foame si nu creste in greutate iar in acest caz arareori refuza biberonul. Cat de repede se produce trecerea la biberon depinde de cat de mult lapte are mama.
Cand credeti ca nu mai aveti suficient lapte si sugarul este foarte flamand, si daca nu puteti consulta intai un doctor, pregatiti un preparat de lapte praf special pentru sugari ca si cum acesta ar constitui unica hrana. Lasati sugarul sa suga la san si dati-i apoi biberonul sa suga cat doreste. Daca la un supt sanii nu sunt plini, oferiti numai biberonul. Cate zile mai tarziu omiteti suptul la san si cand sanii au ce mai mult lapte, oferind biberonul. in urmatoarele 2 - 3 zile, inlocuiti progresiv cate un supt la san cu suptul la biberon. Daca secretia lactata nu scade suficient si sugarul c mai putin flamand, e mai bine sa inlocuiti cate un supt la san cu unul la biberon direct, crescand numarul meselor la biberon treptat, asa cum este prezentat mai jos.
Sa presupunem insa ca secretia lactata e buna, iar mama doreste sa alapteze cate luni pentru a-i da copilului un start bun in viata, dar nu doreste sa continue alaptarea pentru tot anul. Cat de mult e important sa fie alaptat copilul '.' Evident, raspunsul la aceasta intrebare nu e usor. Antajele fiziologice ale laptelui de mama, puritatea si digcstibilitatea usoara a acestuia sunt de mare ajutor la inceput, neexistand o rsta anume la care sa nu mai aduca beneficii copilului. Nici antajele emotionale ale alaptarii nu dispar la un moment dat.
O rsta la care se poate incepe trecerea la biberon este cea de 3 luni. Pana atunci tendinta copilului la colici abdominale poate fi depasita, iar sistemul digestiv s-a adaptat la viata extrauterina, sugarul este viguros si creste bine in greutate. Dar daca mama doreste sa opreasca alaptarea la una sau doua luni, trecerea la biberon poate decurge satisfacator si la aceste rste.
Daca uiti sa opriti alaptarea, este bine ca incepand de la rsta de o luna sa oferiti un biberon de 2 - 3 ori pe saptamana, in mod regulat, (sau chiar zilnic) pentru a obisnui sugarul cu biberonul.



Alte materiale medicale despre: alaptarea

Dr. John McDougall sustine ca in ultimul sfert de secol peste 20 de studii au analizat relatia dintre hranirea copiilor cu lapte de vaca si sindromul [...]
Unii doctori recomanda masajul regulai al mameloanelor in ultima luna de sarcina, pentru a le face mai rezistente. Sotul poate realiza acesl masaj ora [...]
Sugarii nu primesc laptele pur si simplu punand in gura areola si mamelonul iar apoi sugand. Laptele este format in tesutul glandular din interiorul [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alaptarea

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile