Orice analiza a proceselor psihopatologice pune in discutie, in ceea ce priste "clasificarea" lor, doua aspecte : normalul si patologicul sau sanatatea si boala. intre acestea este foarte greu de trasat o demarcatie precisa, intotdeauna ceva se interpune intre sanatate si boala.
Un studiu recent a lui J. Sutter aduce in discutie o problema menita sa clarifice aceasta disputa, prin introducerea conceptului de "anticipatie" in psihopatologie.
Anticipatia este un concept dinamic prin care "individul se indreapta catre viitorul sau cu ajutorul unor proceduri afecti si cogniti obisnuite", afirma Y. Pelicier. Ea reprezinta "o stare psihologica sau psihopatologica previzibila", usor de recunoscut, si consta in elaborarea unei situatii de perspectiva. Din acest motiv, are un rol esential in intelegerea dinamicii proceselor psihopatologice.
Pentru J. Sutter, "anticipatia dispune si organizeaza in functie de viitorul personal orice activitate umana". in sensul acesta, J. Sutter distinge patru niluri ale anticipatiei, corespunzatoare tiparelor de experienta temporala:
a) nilul biologic si intelectual;
b) nilul afectiv si hedonic;
c) nilul social sau al scopurilor personale ;
d) nilul etic si al transcendentei.
Din punct de dere psihologic si psihopatologic, J. Sutter afirma ca "anticipatia este miscarea prin care omul se indreapta cu intreaga sa fiinta dincolo de prezent, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, dar care, in mod esential, este viitorul sau". in felul acesta, "anticipatia" preureaza destinul persoanei.
La baza procesului de anticipatie stau forte pulsionale interne care mobilizeaza fiinta, proiectand-o catre viitor. Astfel, anticipatia ne apare ca fiind anterioara obiectilor, ea fiind o "propulsiune catre", o "orientare" ctorializata catre ceva anumit. Din aceste considerente, anticipatia este si expresia unei "dinamici temporale" a personalitatii umane (E. Minkowski, A. Adler).
Anticipatia ocupa un loc deosebit in psihopatologie, intrucat, asa cum afirma J. Sutter, "in conduitele de anticipatie se releva constant si ineviil boala". Anticipatia implica o functie temporala de "expeclatie", de "asteptare" a unui eniment care urmeaza sa se produca.
Nu exista o linie de demarcatie neta intre manifestarile normale si cele patologice ale anticipatiei. in ambele situatii, aceleasi mecanisme psihologice sunt puse in functiune. Anticipatia este o conduita care organizeaza, in functie de viitorul personal, orice activitate umana psihomotoare, intelectuala sau afectiva. Ea este desfasurarea la intamplare a comportamentelor, organizand conduite de asteptare.
Dupa J. Requin, anticipatia se desfasoara in urmatoarele trei etape succesi:
a) elaborarea unui proiect de actiune;
b) selectia si organizarea strategica a formulelor de actiune ;
c) etapa de executie.
Anticipatia este procesul psihodinamic pe care-l surprindem ca manifestare temporala existenta. in ceea ce priste mobilurile interne ale procesului de anticipatie, exista mai multe teorii care incearca sa dea o explicatie.In psihanaliza, S. Freud pune accentul pe dinamica pulsiunilor inconstiente. C. von Monakow si R. Mourgue vorbesc despre horme, care reprezinta tendinta propulsiva a fiintei vii cu toate potentialitatile acesteia ce o orienteaza catre o adaptare creatoare a vietii si a conduitelor de existenta. H. Tellenbach pune problema endon-uui, in care de sursa si natura energiei psihice. H. Ey insista asupra unei organizari dinamice care poarta in ea o putere de transformare si pe care o denumeste "corpul psihic", fiinta esentiala a timpului, a denirii si a finitudinii persoanei.
Din cele de mai sus se poate desprinde faptul ca "anticipatia" este procesul dinamic ce orienteaza directia de evolutie viitoare a personalitatii in raport cu potentialitatile acesteia. Orientarea anticipativa poate aa un caracter psihopatologic, constituind premisa organizarii lourilor clinice morbide, a bolilor psihice propriu-zise. in sensul acesta, am de-a face cu fenomene diferite de anticipatie psihopatologica (nevroze, psihoze, stari fobic-anxioase, obsesii,
tulburari isterice, stari depresi etc). Toate aceste aspecte introduc tematic anticipatia in sfera organizarii nosologiei psihiatrice.