eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oftalmologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oftalmologie

Ochiul rosu


Cel mai adesea ochiul rosu se insoteste de durere. Unele cauze pun in pericol derea si necesita supraghere specializata (glaucom acut, irita acuta, ulcere corneene) in timp ce altele pot fi tratate mai usor (epi-sclerita. conjunctivita, hemoragiile conjunctivale spontane). Examineaza cu aten(ie orice ochi rosu si evalueaza acuitatea vizuala, starea corneei (utilizeaza picaturi cu fluoresceina p.568) si reflexele pupilare.

Glaucomul acut (cu unghi inchis). Este o afec(iune a varstei medii si inaintate. Atacul acut unilocular este precedat in mod frecnt de tulburari de dere sau halouri in jurul surselor de lumina - mai ales noaptea. Cauza este reprezentata de blocarea drenajului umorii apoase din camera anterioara prin canalul Schlemm. Midriaza nocturna accentueaza blocarea drenajului, ceea ce face ca presiunea intraoculara sa creasca de la normal (15-20 mmHg) pana la 60-70 mmHg.
Durerea are intensitate variabila (poate fi sera insotindu-se de greturi si varsaturi), acuitatea vizuala este redusa, corneea apare tulbure datorita edemului, exista un eritem pericorneal, pupila este in midriaza fixa si usor ovala. Presiunea intraoculara crescuta confera globului ocular o consistenta crescuta. La globul ocular controlateral se poate observa o ingustare a camerei anterioare (factor predispozant) - proiecteaza din lateral lumina unei lanterne, jumatate din iris ramane in umbra. Daca ai suspiciuni, trimite pacientul la oftalmolog.
Tratamentul glaucomului: Pilocarpina 2-4% - picaturi administrate la fiecare ora (meioza deschide drenajul prin unghiul "blocat") si acetazol-amida 500 mg PO stat (IM in caz de voma) apoi 250 mg/8h PO. Aceta-zolamida reduce formarea umorii apoase. Dupa reducerea medicala a presiunii intraoculare se practica iridectomia periferica (instrumentala sau cu laser) - utilizata rareori ca procedura de urgenta atunci cand tratamentul medical nu reduce presiunea intraoculara. Se inlatura o mica portiune din iris (in dreptul orei 12) la ambii ochi, permitandu-se astfel libera circulatie a umorii apoase.

Irita acuta (uita anterioara). Se insoteste de durere cu debut brusc, fotofobie, dere tulbure (ca urmare a precipitatelor din umoarea apoasa), lacrimare, eritem pericornean (congestie ciliara) si meioza (initial secundara spasmului ciliar, apoi devine neregulata sau se dilata in mod neregulat ca urmare a aderentelor). Testul Talbot este pozitiv: durerea se accentueaza in momentul in care ochiul realizeaza conrgenta (si pupila se contracta)"- ca in cazul in care pacientii prisc propriul deget care si-l apropie de nas.1 Lampa cu fanta scoate in evidenta precipitate albe pe fata posterioara a corneei si puroi in camera anterioara (hipopion)
Are tendinta de a afecta mai ales tinerii si persoanele de varsta mijlocie. Are cauze numeroase. Asocieri: tulburari articulare (ex: spondilita ankilopoietica, boala Still). Poate evolua cu recaderi.

Tratamentul iritei: Are scopul de a preni leziunile oculare cauzate de inflamatia prelungita. in cazul acesteia din urma exista posibilitatea intreruperii fluxului umorii apoase la nil ocular cu producerea glaucomului si a aderentelor intre iris si cristalin. Trateaza cu steroizi, ex: pred-nisolon 0,5% picaturi la fiecare 2 ore pentru a reduce inflamatia (si consecutiv durerea, eritemul si exsudatul). Pentru a preni aderenta intre iris si cristalin (sinechii) mentine pupila dilatata cu ciclopentolat 0,5 %, 1-2 picaturi la 6 ore pana cand irita dispare. Utilizeaza lampa cu fanta pentru monitorizarea inflamatiei.



Alte materiale medicale despre: Oftalmologie

Pune-ti si raspunde la urmatoarele intrebari: 1. Este acuitatea vizuala afectata? Un test rapid dar sensibil consta in evaluarea capacitatii de a ci [...]
Medicii vor veni in contact deseori cu purtatori ai lentilelor de contact: daca nu poarta chiar ei insisi, atunci multi din pacientii lor vor fi purta [...]
Cel mai adesea ochiul rosu se insoteste de durere. Unele cauze pun in pericol vederea si necesita supraveghere specializata (glaucom acut, irita acuta [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre oftalmologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile