TRANSAMINAZELE
Transaminazele sunt enzime intracelulare. In mod normal ele se gasesc in cantitati mici in sange. Insa in afectiunile care lezeaza sau distrug celulele unor organe( ficat, miocard, creier). Aceste 636f54g enzime sunt eliberate in sange in cantitati mari.
De aceea transaminazele sunt analize la moda fiind solicitate frecvent mai ales in inima si ficat.
Sunt analizate doua tipuri de transaminaze:
- transaminaza glutamat-oxalacetica T.G.O./G.O.T. mai nou numita si aspartatominotransferoza adica ASAT.
- Transaminaza glutamat-piruvica T.G.P./G.P.T. rebotezata alanin-amino-transferoza A.L.A.T..
De obicei ambele transaminaze se analizeaza impreuna iar rezultatul se exprima in unitati Karmen (U.K) sau unitati internationale la litru (U.I/l).
Valori normale T.G.O. 15-35 U.K.
A.S.A.T. 1-l8 U.I/l
T.G.P. 15-40 U.K.
A.L.A.T. 1-l9 U.I/l
Valori crescute
- in hepatita virala acuta se constata valori mari ale transaminazelor peste 100 unitati chiar mai inainte de aparitia simtomelor( icter). Nivelul enzimelor revine la normal dupa vindecarea hepatitei,dar ramane moderat crescuta in hepatita cronica activa. In hepatita alcoolica se constata cresteri mai mici ale transaminazelor.
- in infarctul miocardic enzimele cresc rapid in primele 6-l2 ore de la producerea leziuni necrotice atingand valorile maxime dupa 2-3 zile. Apoi nivelul transaminazelor scade treptat pana la normal dupa 4-6 saptamani de la infarct.
- in infarctele altor organe( plaman, rinichi, pancreas si creier)
- dupa boli sau leziuni ale muschilor scheletici: distrofie musculara, operatii chirurgicale, eforturi musculare intense mai ales la persoanele sedentare.
- in alte afectiuni : ciroza hepatica, tumori maligne mai ales la ficat, trichineloza, mononucleoza infectioasa, sarcina toxica si alcoolism cronic.
- dupa intoxicatii acute prin toxine industriale, medicamente, ciuperci otravitoare.
- urmatoarele medicamente pot creste valorile transaminazelor fie prin ele insele, fie prin intermediul ficatului astfel: ampicilina, anticonceptionale orale, eritromicina, hormoni masculini, gentamicina, morfina, oxacilina, paracetamol, tetraciclina si vitamina C.
Reprezinta testarea sistematica a unei populatii, sau a unui subgrup pentru semne de boala. Aceste semne pot fi ale unei boli stabilite, si pot fi fie [...] |
Multi oameni cu afectiuni aparent minore isi viziteaza generalistul, in primul rand, desi generalistii nu au un monopol suficient al acestora pentru a [...] |
Filosofia asistentei medicale primare. Asistenta medicala primara este sistemul de ingrijire utilizat de societate ca prim contact cu serviciile medic [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact