eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Conditii sl reguli pentru practicarea masajului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » masajul » conditii sl reguli pentru practicarea masajului

Mijloace ajutatoare


Pentru executarea masajului folosim mai intotdeauna metoda cea mai simpla a "mainilor curate"; pentru a face pielea mai neteda si mai alunecoasa, putem folosi pulberi fine, substante grase sau lichide. Aceste substante se intind intr-un strat foarte subtinre si uniform, atat pe palmele si degetele celui ce executa masajul, cat si pe regiunea ce urmeaza sa fie masata.
Pulberile intrebuintate in masaj sunt de origine minerala sau vegetala. Primele provin din oxizi si saruri minerale, cu reactii chimice neutre, lipsite de toxicitate care nu se altereaza in contact cu substantele organice. Dintre oxizi indicam "albul de zinc", care are slabe proprietati sedative si antiseptice, dar este un puternic absorbant a! secretiei sudorale. Dintre sarurile cu proprietati absorbante mai enumeram: carbonatul de magneziu, carbonatul de calciu cristalizat, sulfatul de calciu hidratat si silicatii de aluminiu, calciu si fier.
Dintre toate aceste, pudra de talc s-a dovedin a fi cea mai practica si mai igienica. Talcul (silicat de magneziu hidratat) nu se combina cu alte substante chimice si nu ataca tesuturile; nu se altereaza cu timpul si nu adera la pielea pe care o curata, absorbind secretiile sudorale si sebacee sau alte impuritati si cazand o data cu ele.
Dintre pulberile vegetale, amidonul este cel mai des folosit. Amidonul este extras din semintele de cereale (orez, grau), din cartofi si alte radacini de te. Cea mai fina este pudra de orez. Ramase pe piele mai multa vreme, aceste pulberi fermenteaza in contact cu sudoarea, producand acizi (lactic si butiric), care devin iritanti.

Se folosesc deseori si pudre compuse (talc, oxid de zinc, carbonat de magneziu carbonat de calciu etc), la care se adauga substante astringente, antiseptice, dezodorizante sau calmante, pentru a fi folosite in dermatologie sau in cosmetica.
Grasimile folosite in masaj sunt de origine animala, vegetala si minerala. Dintre grasimile animale, cea mai la indemana este untura (axungia). Seul, untura de peste, untul, intra in compozitia unor creme sau pomezi si se folosesc mai rar in epoca noastra.
In masura mai mare au fost folosite in trecut uleiurile vegetale de masline, seminte de in, rapita, fioarea-soarelui; iar cele din cacao, ricin, migdale dulci etc. intra in compozitia unor creme sau pomezi cosmetice sau medicinale.
Grasimile minerale sunt de regula produse din distilarea petrolului. In masaj se foloseste mai ales selina si uleiul de selina, care nu au miros, nu sunt apsorbite de piele si nu se altereaza in contact cu substantele organice, cu acizii sau cu alcalii.
Glicerina este o substanta grasa de consistenta siropoasa, fara culoare si fara miros; are o reactie chimica neutra si nu se altereaza in contact cu alte substante chimice organice sau anorganice; se dizol in apa si se combina usor cu acizii grasi, oleic, stearic si palmitic. Este un foarte bun emolient, dar nu trebuie sa fie prea des intrebuintata in stare pura, pentru ca devine iritanta si chiar caustica pentru piele. Glicerina intra in compozitia cremelor, emulsiilor sapunurilor si altor produse medicinale si cosmetice de uz curent.
Grasimile animale si vegetale pot fi transformate in sapunuri. In sapunurile medicinale sunt incorporate diferite medicamente cu baza de borax, sulf, rezor-cina, gudron etc. Apa de sapun este folosita foarte frecvent in masajul umed.
Cremele sunt emulsii de grasimi, la care se adauga diferite alte medicamente, vitamine sau hormoni. Pot fi preparate si creme negrase, pe baza de stearina, caseina, gelatina si alte albumine animale, care servesc unor scopuri cosmetice sau terapeutice.
Tincturile sunt solutii in aclool concentrat ale unor substante chimice, organice si anorganice cu proprietati antiseptice si stimulatoare pentru circulatia si nutritia pielii. Tincturile aromatice sunt preparate din anumite uleiuri volatile sau esente naturale ori artificiale, cu miros agreabil si inviorator.
Preparatele care contin substante grase sunt indepartate de pe piele, dupa fiecare sedinta de masaj, prin spalare cu apa calda si sapun si prin stergere cu tampoane imbibate cu alcool diluat.
Pulberile uleiurile si alte substante organice si anorganice folosite in masaj pot fi combinate intre ele dupa diferite formule si procedee de preparare. Ele se gasesc in comert sau se prepara in farmacii, dupa ordonante medicale, sub forma de uguente, balsamuri, linimente, lotiuni, emulsii, solutii si frictiuni. in aceste preparate sunt cuprinse si substante medicamentoase cu rol antiseptic, antiinflamator, sodilatatoare si soconstrictoare, excitante sau seda-tive. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt preparatele cu esenta de terebentina, camfor, salicilat de metil, acid salicilic, rezorcina, acid boric sau borax, acid tanic, alcool, eter si altele. Numarul acestor formule si preparate creste continuu, iar denumirea lor se schimba de la tara la tara sau de la un fabricant la altul.
Se atrage atentia tuturor specialistilor sau nespecialistilor in tehnica masajului, sa foloseasca aceste preparate cu mult discernamant, dupa ce cunosc bine continutul lor si efectele substantelor din care se compun, dozarea si gradarea lor, preferand pe cele care nu se altereaza cu timpul si nu exercita nici o influenta tamatoare asupra organismului.
Daca pielea pe care o masam este neteda, uscata si sanatoasa, este bine sa renuntam la toate aceste ingrediente si sa folosim numai forma masajului uscat. Daca pielea prezinta diferite stari patologice, iar masajul are un rol terapeutic, sfatul medicului este indispensabil.



Alte materiale medicale despre: conditii sl reguli pentru practicarea masajului

Cel masat este sfatuit sa pastreze in timpul sedintei o pozitie comoda de repaus, sa-si relaxeze musculatura si sa evite orice incordare fizica si psi [...]
Multe dintre rezultatele nesatisfacatoare ale masajului se atribuie unor defecte de tehnica si metoda, dar ele pot fi explicate mai corect prin gresel [...]
Masajul se practica de preferinta intr-o incapere speciala, numita sala sau mai exact \"cabinet de masaj\". Aceasta incapere se amenajeaza de regula p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre conditii sl reguli pentru practicarea masajului

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile