eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie

Psoriazisul


Aceasta maladie cutanata inflamatorie, proliferativa, papulo-scuamoasa, recidivanta, in care turnoverul epidermic este mult crescut (ciclul celular este scurtat de la aprox. 311 h la de ex. 36 h) afecteaza A2% din rasa alba (caucaziana) (frecvent la fumatori si/sau consumatori de alcool, mai putin frecvent la negri), Histologie: alungirea crestelor interpapilare si papilelor (+/- edem), absenta stratului granulos; parakeratoza si formarea de microabcese Munro pana la migrarea neutrofilelor in afara capilarelor papilare dilatate.
Aspect. Poate aparea la orice varsta (eruptie de scutec, p. 210), in medie - 28 ani. Leziunea principala este o placa rosie acoperita de scuame argintii in zonele paroase ale corpului. Placile pot fi gutate (in picatura), geografice sau circinate (inelare). Scuamele si proeminenta lipsesc in zonele intertriginoase (inghinal, axile). Deseori este afectata pielea de pe suprafetele de extensie -- coate, genunchi.
Daca sunt afectate mainile si picioarele, se formeaza pustule sterile (pustuloza palmara) si fisuri foarte neplacute. Pustuloza poate conduce la o forma grava de boala, cu febra, leucocitoza si limfopenie; poate fi declansata de intreruperea corticoterapiei sistemice. Agravarea psoriazisului poate duce la eritrodermie totala.
Senine. Fenomenul Koebner: traumatismele fizice (de ex. plagi, presiunea calotei palariei, arsuri solare, grataj) rezulta in aparitia de placi liniare.
Semnul Auspitz: hemoragii punctiforme pe masura ce scuamele sunt detasate de placi.
Psoriazis extracutanat. Depresiuni punctiforme ungbeale; noduli corneeni; edeme; leziuni hepatice; artropatia, care apare la 7% din pso-riazici in 1 din 5 moduri:
1. Afectarea articulatiilor interfalangiene distale, cu depresiuni ungheale si onicoliza.


2. Ca spondilita anchilozanta.

3. Ca artrita reumatoida.
4. Poliartrita asimetrica a articulatiilor mari, cu dactilita.
5. Artrita mutilanta: eroziuni severe ce produc "mana in lornion" ("main eu lignette").
Diagnostic diferential. Micoze (p.666); lichen (papulele tind sa apara pe suprafetele de flexie, si au striatii fine); mycosis fungoides (poate necesita diferentiere histologica); dermatita seboreica (fara placi individuale, dar cele doua entitati se suprapun, cu leziunile unor pacienti debutand ca dermatita seboreica tipica si apoi transformandu-se in psoriazis).

Tratament. Explicarea tratamentului, repausul si inlaturarea factorilor declansatori (stres, traumatisme, infectii, Li+, clorochin, p-blocante) sunt importante. Corticoizii si coal tarul pot fi combinati (crema Alphosyl HCi = hidrocortizon 0,5% + tar 5%). Deoarece tarul este dificil de aplicat - si utilizarea de creme cu corticoizi foarte puternici poate duce la atrofie cutanata (mai ales pe fata si suprafetele flexurale), in prezent se prefera tratamentul local al psoriazisului in placi cu calcipotriol, unguent sau crema aplicat de 2 ori pe zi (derivat de vitamina D care inhiba proliferarea celulara; CI: sarcina, psoriazis foarte intins; se evita fata). Alternativa: un regim de aplicatii scurte de dithral (cignolin): se aplica crema 0,1% cu atentie pe leziuni si se acopera cu pansamente pentru a tine crema in contact cu leziunile timp de 30 min. Apoi crema se spala, si se reaplica in fiecare zi timp de aprox. 4 saptamani. Se creste concentratia la fiecare 48 h (0,25%, 0,5%, 1%) daca nu apar arsuri sau iritatii. Prudenta: nu se aplica pe fata sau in plici sau pe zonele inflamate. Se spala pentru a evita petele.
Iradiere cu ultraviolete lungi (UVA) (dupa ingestia unui psoralen = PUVA): sau cu UVB scurte fara psoralen, poate fi utila, dar nu pot fi ignorate efectele secundare pe termen lung de imbatranire cutanata si car-cinogeneza. Cea mai buna indicatie sunt cei cu psorizis grav, care au >45 ani.1
Medicamente citostatice. Psoriazisul care avecteaza calitatea vietii poate justifica recomandarea metotrexatului aprox. 10-25 mg saptamanal per os (interactioneaza cu cotrimoxazolul si AINS; biopsia hepatica anuala detecteaza pe cei 5% din pacienti care dezlta ciroza in urma administrarii indelungate acestui medicament) sau hidroxiureea. Se monitorizeaza hemograma.



Alte materiale medicale despre: Dermatologie

Melanomul malign. Raportul feminin/masculin este de aprox. 1,5%. Incidenta in UK: 3 500/an, 800 decese (crestere cu 80% in ultimii 15 ani). Expunerea [...]
ERITEMELE. Pot fi generalizate, regionale si circumscrise (de origine mecanica, fizica, chimica, vegetala, parazitara, infectioasa, vasomotorii (e [...]
Fotosensibilitatea se poate datora luminii vizibile, sau razelor UVA (320-400 nm, reprezentand 90% din razele ultraviolete solare) sau UVB (de energie [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre dermatologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile