eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Anestezia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » anestezia

Tehnica intubatiei


Importanta este pregatirea pacientului. Intotdeauna evalueaza preope-rator mobilitatea gatului (artrite, spondilitB ankilopoietica, guta ele). Fii atent la obezi, la cei cu gatul scurt si la cei cu intruzia mandibulei dar cu dintii prolruzionati!
a Dimensiunile sondei de intubatie (diametru intern, DI in mm): 9,0 la adulti, barbati, 8,0 la femei.
Copii: DI = (varsta in ani/4) + 4,5 mm (nou-nascut = 3-3,5 mm) Lungimea (oral) = (varsta/2) + 12,5 cm. Lungimea (nazal) = (varsta/2) + 14,5 cm.
a Unge sonda si rifica manseta precum si functionalitatea laringo-scopului.
a Pozitioneaza pacientul cu gatul flexat si capul in extensie cu ajutorul unei perne.
a Tine laringoscopul cu mana stanga si deschide-i gura cu dreapta.
a Lasa sa alunece lama laringoscopului in jos pe partea dreapta a limbii in valecula (aria dintre limba si epiglota), protejand dintii si buzele cu degetele mainii drepte.
a Ridica lama laringoscopului in sus si inainte. NU sprijini lama de dinti fiindca ii poti sparge.
a Ridica epiglota la dere in asa fel incat corzile sa devina vizibile. Cand devin vizibile introdu tubul cu mana dreapta.
a Odata ce manseta sondei se va gasi sub corzile vocale, indeparteaza laringoscopul; roaga asistenta sa umfle manseta pentru a preni pierderea de aer.
a Ataseaza sonda la circuit. Umfla plamanii incet. Urmareste miscarea pieptului. Se misca ambele parti egal? Se misca cumva abdomenul si nu pieptul?
a Asculta ambele arii pulmonare. Aerul care intra trebuie sa fie egal. Fixeaza sonda la mandibula cu tifon sau cu o banda adeziva.
a Capnografia confirma plasarea corecta a sondei. NB: detectorul de C02 (FEF,) utilizeaza un indicator cbimic de pH (metacresol) care deter-mia prezenta C02 in gazele expirate. Culoarea variaza de la mov la galben cu inspiratia si, respectiv, expiratia. Movul indica o concentratie de C02 < 0,5%; galbui aprox. 0,5-2%; galben aprox. 2-5%. Mecanismul schimbarii ciclice a culorii poate fi utilizat pentru a deosebi o intubatie esofagiana de una traheala - contaminarea cu suc gastric produce o colorare permanenta in portocaliu care poate fi interpretata eronat. De asemenea, daca pacientul a fost resuscitat cu lignocaina sau adrenalina administrate pe sonda endotraheala (p. 365, si MMC, p. 724) va aparea o colorare permanenta in galben. Dispozitivul functioneaza pentru aprox. 2 h, apoi trebuie schimbat1.
as Tine minte: daca ai dubii, scoate tubul afara. Este mult mai sigur sa reintubezi decat sa risti sa lasi sonda traheala in esofag si sa umfli stomacul. Sonda poate aluneca in jos pe o bronhie principala (de obicei cea dreapta). in acest caz scoate partial sonda pana ce ambele jumatati ale pieptului se vor misca egal si deci aerul va intra egal in ambii plamani (altfel exista riscul de colabare a plamanului nentilat sau de pneu-motorax de partea suprantilata).


Daca ai probleme cu intubatia:



Oxigenarea adecvata este prima prioritate.

a Cere ajutor.
a Intubatia nazala oarba sau cu fibre optice este apanajul celor bine instruiti.
a Daca ai nevoie de o noua doza de suxametoniu, administreaza intai atropina, pentru a preni bradicardia.
a la in calcul masca laringeala. Aceasta consta intr-o sonda cu o manseta adapila sa stea deasupra laringelui si sa-l etanseizeze. Manseta are o capacitate de 30 ml de aer. Este mult mai eficienta decat ntilatia pe masca, de exemplu in cazul unei artrite, inlatura necesitatea de extensie a gatului utilizata in ntilatia pe masca faciala. in timpul utilizarii acesteia poate fi necesara aspiratia nazogastrica.



Alte materiale medicale despre: Anestezia

Tratamentul durerii este vital: el influenteaza increderea pacientului, somnul si refacerea acestuia. Ajuta fizioterapia (tusea si mobilitatea), previ [...]
Sunt vapori care in concentratii de uz clinic ajuta la mentinerea anesteziei si scaderea starii de constienta. in Marea Britanie sunt in general adaug [...]
Importanta este pregatirea pacientului. Intotdeauna evalueaza preope-rator mobilitatea gatului (artrite, spondilitB ankilopoietica, guta ele). Fii ate [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre anestezia

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile