Pacientul trebuie prevenit asupra a ceea ce va urma sa i se faca, unde se va trezi si cum se va sim{i. Premedicatia are rolul sa inlature
anxietatea si sa ajute
anestezia prin diminuarea secretiilor (mai putin important atunci cand se foloseste eterul), producerea amneziei si scaderea tonusului vag al. Premedicafia se administreaza cu 2 b Inainte de interventie In cazul medicatiei orale si lh Inainte In cazul celei IM.
Exemple (pentru un pacient de 70 kg)
a Lorazepam 2-3 mg PO.
a Temazepam 10-20 mg PO.
a Diazepam 5-20 mg PO.
Unii anestezisti folosesc Inca premedicatia traditionala administrata IM. Exemple:
a Morfina 10 mg IM si atropina 0,6 mg IM.
a Petidina S0 mg IM si prometazina 25 mg IM.
a Papaverina 15,4 mg (= lml. 15,4 mg/ml pe fiola) cu 0,4 mg hioscina hidrobromid IM. Se pot combina in seringa. Evita termenul "Om si Scop" care implica Omnopon* (acum denumit papaverina) asociat cu hioscina hidrobromid (=scopolamina hidrobromid). Noscapina (implicata In aparitia poliploidiei la femeile aflate In perioada fertila) nu este continuta In papaverina fabricata din 1993 si pftna in prezent.
Exemple pentru copii:
a Trimeprarina 2 mg/kg ca sirop.
a Intotdeauna alege, ca prima varianta, o premedicatie orala. Copin peste 1 an: daca este nevoie de administrare IM atunci recurge la petidina 0,5-2 mg/kg sau morfina 0,15 mg/kg.
a Crema anestezica locala Emla*, aplicata tn cel putin 2 locuri, poate fi folosita pentru accesul IV si In acelasi timp ca premedicatie.
Premedicatia specifica
a Antibiotice.
a Bronbodilatatoare, de exemplu Salbutamol spray.
a Plasturi cu nitriti, de exemplu Transiderm Nitro*.
a Steroizi, de exemplu In interventii minore se fac lOOmg hidrocor-tizon IM cu lb preoperator si la 6h postoperator. In interventiile chirurgicale mari, se dau cate lOOmg la fiecare 6b IM. in caz de o eventuala
insuficienta suprarenaliana sau o operatie pentru aceasta considera terapia steroidiana pentru mai mult de 2 saptamani inaintea operatiei; la fel pentru o terapie steroidiana pe o perioada de cel putin 1 luna in anul precedent operatiei.
Motive pentru anularea interventiei
a Raceala sau boala virala recenta.
a Infarct miocardic recent (mortalitate semnificaticrescuta daca se utilizeaza anestezia generala in primele 6 luni - se presupune a se corela cu gradul de insuficienta cardiaca).
a Pacientul pregatit insuficient.
a U&E necorespunzatori (in special K+); anemie.
a Pacientul nu se afla in conditii optime -de exemplu, controlul insuficient al terapiei medicamentoase (digoxina, tiroxina, fenitoina); exacerbarea bolii.
a Hipertensiune nediagnosticata si netratata.