eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obezitatea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » obezitatea

Stop obezitatii


Stop obezitatii
Se stie ca originea cuvantului obezitate este din limba latina si deriva de la rbul "ob edo-edere", pare inseamna "a manca exagerat". Alimentatia omului modern este considerata o "sinucidere lenta".
Obezitatea se pregateste inca din primii ani ai vietii, cand i se dau copilului mai multe glucide decat are nevoie sau mai multe lipide decat ii sunt necesare.
Stiati ca grasimea scurteaza viata, iar obezitatea se formeaza datorita prezentei masi in hrana zilnica a grasimilor de origine animala, a zaharului rafinat si a sarii in exces? O cura de slabire inceputa trebuie dusa pana la capat, adica pana se ajunge la greutatea ideala. Acest lucru depinde de kilogramele in plus care trebuie eliminate si de perserenta pacientului. Este nesanatos pentru organism daca este suprasolicitat ca intr-un timp foarte scurt sa dea jos kilogramele pe care Ie-a obtinut intr-un timp indelungat. Mult mai usor este sa fie depuse kilogramele in plus decat sa scapi de ele. In ultimul timp, numarul de obezi pe mondial creste paralel cu ridicarea standardului de viata. Aceasta este provocata si de faptul ca oamenii nu fac suficienta miscare datorita noilor conditii de munca, mecanizarii, automatizarii etc. fn acest caz, alimentele consumate in plus, peste necesarul de calorii, se depun sub forma de grasimi.

Obezitatea favorizeaza declansarea unor boli gra, cu mortalitate mare, cum sunt:


- 70 - 80% din cazurile de diabet zaharat la adulti;

- ateroscleroza si accidentele ei;


- tensiunea arteriala;

- insuficienta circulatorie periferica (varice, arterite);


- reumatismul cronic degenerativ etc.

De asemenea, chiar si cazul persoanelor cu obezitate moderata si necomplicata, puterea de munca si rezistenta la efort scad considerabil. Datorita faptului ca obezitatea, prin complicatiile ei, duce la bolile descrise mai sus, ea a denit o preocupare majora atat pentru medic, cat si pentru societate.
Trebuie respectat principiul de baza in regimul alimentar al obezului de a manca hipocaloric si nu de a face "cura de foame", adica de a nu manca deloc. De asemenea, este gresita ideea ca "mancand putin" se poate slabi sau mancand o data sau de doua ori pe zi obezul scade in greutate.
fn urma statisticilor efectuate in Europa si S.U.A. s-a constatat ca obezitatea afecteaza peste o treime din populatie, dintre care 20% sunt tineri care nu depasesc 20 de ani, iar 40% sunt trecuti de varsta de 40 de ani.
Un studiu efectuat in Statele Unite a aratat ca la un om intre 40 - 50 de ani un plus de kilograme peste greutatea normala duce la o scurtare a duratei medii de viata astfel:
- un plus de 5 kg scurteaza media de viata cu 8%;


- un plus de 10 kg scurteaza media de viata cu 18%;

- un plus de 20 kg scurteaza media de viata cu 45%;


- un plus de 30 kg scurteaza media de viata cu 67%.


Acest fapt elocnt ne arata ca este bine sa cunoastem semnificatia unui chi prorb grecesc care spune: "Metron, metron", adica masura in toate. Deci, este mai bine sa mancam cu masura, decat sa supunem organismul la eforturi in plus, de ingrasare si apoi de slabire in timp scurt.



Alte materiale medicale despre: obezitatea

Greutatea ideala pentru adulti este definita prin indexul masei corporale (body mass index - BMI), W/H2, unde W este greutatea corporala (kilogram [...]
Un loc important in cadrul patologiei nutritiei il ocupa si problemele legate de excesul alimentar, supraalimentatia copilului fiind tot atit d [...]
Nu exista decat o singura cauza a aparitiei obezitatii, si anume un aport caloric excesiv. Fiecare gram de grasime depozitata reprezinta 9,3 calorii c [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre obezitatea

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile