eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obezitatea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » obezitatea

Cauzele obezitatii


Cauzele obezitatii
Nu exista decat o singura cauza a aparitiei obezitatii, si anume un aport caloric excesiv. Fiecare gram de grasime depozitata reprezinta 9,3 calorii care nu sunt folosite de organism in momentul in care acesta le primeste. Consumul redus de energie poate constitui factorul initial si persistent al obezitatii.
Standardul de viata are o mare influenta asupra obezitatii. Disponibilitatea alimentarii si starea economica influenteaza in mod marcant aportul alimentar.
Prosperitatea face ca multe alimente considerate inainte un lux sa devina necesitati.


Modul de viata sedentar favorizeaza obezitatea.

Mersul pe jos reprezinta mai bine de o sesime din totalul cheltuielilor de energie. O ora de mers pe jos presupune un consum de 500 calorii.

Clasificarea obezitatii se poate face si in modul urmator:


1. Obezitatea simpla

2. Obezitatea asociata cu


a. factori meolici

b. factori ereditari


c. factori endocrini

d. factori psihici
Subgrupele arata ca obezitatea poate fi intalnita in asociere cu unii factori care pot contribui la producerea unui dezechilibru caloric.


Factori meolici

Este posibil ca la obezi sa fie prezenta o tulburare a meolismului intermediar care sa determine depunerea de grasimi. Desi se cunosc astfel de tulburari, cum este alcaptonuria, sau fenilcetonuria, ele sunt rar intalnite.
Particularitatile meolismului lipidelor la diabetici, fie ei grasi sau slabi, constituie un fapt real. Aceste particularitati par sa fie in legatura cu cantitatea de insulina disponibila.
Nu exista nici o indicatie ca obezitatea la om ar fi consecinta unui meolism anormal.

Factori ereditari
Ereditatea a fost considerata un factor important in producerea obezitatii. Tanncr considera ca ereditatea are o influenta in aparitia obezitatii nu numai la anumiti indivizi, dar si la anumite natiuni, de exemplu la olandezi. Copin grasi par a aa parinti grasi, dar boala nu s-ar transmite de la bunici.


Factori endocrini

Clasificarea obezitatii endocrine.
Dintr-un total de o suta de indivizi obezi, 8,2% se pot incadra in categoria obezitatii endocrine, 37,2% in categoria obezitatii exogene, restul de 53,6% fiind considerata mixta, dar aceste procentaje difera dupa autori. Un hipotiroidian poate castiga in greutate. O insuficienta gonadica si hipofizara poate aa o influenta.
Tulburarile endocrine pot contribui la aparitia obezitatii prin influente directe sau indirecte asupra echilibrului caloric. Pe de alta parte, modificarea echilibrului caloric poate influenta functia glandelor endocrine.

Factori psihici
Un factor psihic favorizeaza hiperfagia si in mod indirect aparitia obezitatii. Din punct de dere practic, orice tulburare mintala a fost considerata ca putand fi cauza obezitatii. Hamburger si Evans impart cazurile in patru categorii:
supraalimentarea ca un raspuns la tensiuni afecti nespecifice;


supraalimentarea ca o forma de toxicomanie alimentara;

supraalimentarea ca o compensare de substituire, in conditii intolerabile de existenta;
supraalimentarea ca un simptom al unei afectiuni psihice ascunse, mai ales in starile depresi si in isteric.In functie de intensitatea simptomelor psihice, bolnavii pot fi grupati in forme usoare, moderate si gra.In formele usoare, bolnavii inteleg legatura dintre supraalimentarc si obezitate.
Emotiile fac sa intre in actiune unele mecanisme hipotalamice ce conduc la obezitatea in care nu se gasesc leziuni organice.
Mai toti bolnavii obezi au probleme neuropsihiec. Cu toate accslea, Weinberg, in urma cercetarilor efectuate, nu a putut pune in evidenta o frecnta mai mare a tulburarilor neuropsihice decat la cei normali. Marea majoritate a persoanelor cu obezitate redusa sau moderata au personalitate normala.





Alte materiale medicale despre: obezitatea

Cauze fizice > Predispozitia biologica la obezitate (vezi Obezitate\", pagina 169). > Dorinta exagerata de a manca dulciuri [...]
Cauze fizice > Predispozitia biologica la obezitate (vezi Obezitate\", pagina 169). > Dorinta exagerata de a manca dulciuri [...]
Cauzele a numeroase cancere sunt cunoscute si deci pot fi evitate. Deseori, un cancer nu se datoreaza unei singure cauze, ci unui complex de cauze. [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre obezitatea

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile