eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratamentul cancerului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul » tratamentul cancerului

Hormonoterapia

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Va amintiti ca la factorii de risc am vorbit despre actiunea favorizanta a unor hormoni. Asta inseamna ca exista tumori canceroase a caror aparitie, crestere si dezvoltare este dependenta in mai mare sau mai mica masura de existenta acestora in organism. Manipuland - adica scazand sau crescand - concentratia hormonilor in sange putem influenta cresterea masei de celule canceroase.
Cancerele in care manipularea hormonala da cele mai bune rezultate sunt: cancerul mamar. de uter, de cancer la prostata" class="text">prostata si de tiroida. Sanul, mucoasa uterului si prostata cresc si se maturizeaza sub influenta hormonilor sexuali. Este logic ca atunci cand cantitatea acestor hormoni este mai mare decat cea normala sa apara modificari in intimitatea organelor asupra carora ei au actiune prioritara si, ca urmare, riscul ca o celula normala sa se transforme in una anormala si apoi intr-o canceroasa (celula maligna)" class="text">celula canceroasa sa creasca. Tumorile care apar sunt initial hormonodependente - adica dezvoltarea lor depinde de existenta hormonului respectiv - si de abia in stadiile avansate ale boli den independente hormonal (adica se dezvolta si in absenta hormonului respectiv).

In cazul cancerului mamar hormonii ce favorizeaza cresterea si dezvoltarea tumorii sunt estrogenii. Cantitatea cea mai mare de estrogeni este fabricata de ovare, dar ei se produc si in tesutul adipos (grasime) si in glandele suprarenale. Cantitatea de estrogeni ce se produce in grasime este destul de mare la persoanele grase, de aceea obezitatea este un factor de risc atat de serios in cancerul mamar. Pentru a anula principala sursa de hormoni estrogeni din organismul femeii - ovarele - cea mai buna solutie este castrarea, care se poate face fie iradiind ovarele, fie scotandu-le chirurgical, fie, mai nou, folosind un medicament care le inhiba complet secretia (pret prohibitiv). Se recurge la aceasta manevra la femeile menstruate sau aflate in primii doi ani postmenopauza. Medicul are posibilitatea sa determine prin niste analize speciale cat de dependenta este tumora de estrogeni si nu recomanda castrarea daca constata ca prezenta acestora nu este hotaratoare in dezvoltarea tumorii sau daca boala este intr-un stadiu incipient in care se poate obtine ndecarea si fara castrare. in celelalte cazuri manevra este obligatorie si, alaturi de celelalte metode terapeutice, da rezultate foarte bune. Dar, dupa cum am spus, ovarele nu sunt singurele din organism care produc estrogeni. In cantitati mai mici, dar totusi importante din punctul de vedere al oncologului, si alte tesuturi si organe produc acest hormon sexual. Pentru oprirea productiei la aceste nivele sau pentru anihilarea hormonilor deja produsi exista o serie de medicamente care se administreaza usor pe cale bucala (adica in lete) - antiestrogeni - si care trebuie luate o perioada mai lunga de timp, in general un an si jumatate, doi ani. in unele situatii se renunta la antiestrogeni si se administreaza progesteron. Cand se recurge la castrarea chirurgicala pe langa ovare de multe ori se scoate si uterul cand exista motive locale care sa justifice indepartarea lui. Sa nu uitam ca factorii de risc ce au dus la aparitia cancerului mamar sunt valabili si pentru cancerul uterin si oricum, in absenta ovarelor, uterul nu mai este de mare folos pentru ca nu mai poate fi vorba de sarcina. Femeile sunt in general ingrozite de ideea acestei operatii, uneori chiar mai mult decat de scoaterea sanului. Care este motivul? Ideea gresita, inoculata in general de "binevoitoarele" din vecini, ca dupa aceasta operatie n-ar mai fi femei in adevaratul inteles al cuvantului. Gresit, din punct de vedere sexual femeia va ramane tot femeie, doar ca va fi o femeie la menopauza, o menopauza provocata chirurgical (respectiv radiologie) ceva mai devreme.In cancerul de corp uterin, oricum tratamentul bolii (radioterapia si operatia) duc la castrare. Dupa aceste manevre terapeutice se recurge la tratament hormonal per os (adica medicamente administrate pe gura) cu progesteronice.
La barbat testiculele produc 95% din hormonii androgeni ce circula in sange. in cancerele avansate de prostata, cand organele si tesuturile vecine sunt invadate de celule canceroase, sau cand exista metastaze la distanta, deci cand prostata nu mai poate fi scoasa prin operatie, pentru a se incetini dezvoltarea tumorii si chiar a o face sa dea inapoi, trebuie indepartati hormonii androgeni din organism asa ca se recurge la scoaterea testiculelor sau la anularea completa a secretiei lor hormonale cu ajutorul unor medicamente care din pacate, nu pot fi folosite pentru toata lumea (pret prohibitiv). in marea majoritate a cazurilor este vorba de barbati in varsta asa ca operatia este acceptata. Nu usor. dar este. Dupa castrare, la mai mult de jumatate din cazuri tumora prostatica incepe sa involucze, iar durerile osoase provocate de metastaze scad simtitor. Restul de 5% din cantitatea de hormoni androgeni produsa in organism este anihilat prin administrarea de antiandrogeni sau estrogeni.

Tiroida este o glanda care secreta hormoni tiroidieni, foarte importanti pentru functionarea normala a organismului. De aceea dupa scoaterea tiroidei (in cazul nostru pentru cancer tiroidian) se administreaza pe gura hormoni tiroidieni in doza necesara pentru ca in sange acestia sa se gaseasca intr-o cantitate normala. Daca in sange nu circula o cantitate suficienta din acesti hormoni, organismul nostru secreta o serie de alti hormoni care au o influenta favorabila in dezvoltarea eventualelor celule canceroase tiroidiene ramase dupa scoaterea tumorii.
Asociat in unele scheme de tratament citostatic sau ca atare in unele cazuri, oncologia foloseste foarte mult si prednisonul. Cand medicul va prescrie acest medicament nu ignorati recomandarea de a manca fara sare, altfel va veti trezi umflat peste noapte si edent nu este un lucru de dorit.



Alte materiale medicale despre: tratamentul cancerului

Imunoterapia incearca sa stimuleze mecanismele de aparare ale organismului sau sa le corecteze atunci cand sunt deficitare. Domeniu complicat si inca [...]
Va amintiti ca la factorii de risc am vorbit despre actiunea favorizanta a unor hormoni. Asta inseamna ca exista tumori canceroase a caror aparitie, c [...]
Ca si in cazul radioterapiei, tratamentul cu citostatice urmareste distrugerea celulelor canceroase aflate in tumora si in preajma ei dar si a celor p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratamentul cancerului

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile