eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Grasimile

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » grasimile

Lipidele


Lipidele
Lipidele simple


Lipidele simple sunt cele mai importante din punct de

vedere cantitativ. Ele pot fi esteri ai glicerinei cu acizi grasi, purtand denumirea de gliceride sau grasimi! And jn vedere ca in toate grasimile naturale alcoolul este mereu acelasi, glicerina, deosebirile ce se obser intre diferitele gliceride se datoresc numai acizilor grasi. Daca tinem seama de numarul relativ mare de acizi grasi din natura, care se pot lega in mod diferit la cele trei grupe alcoolice ale glicerinei, putem explica multitudinea de grasimi din natura cu caracteristici atat de diferite.^
Am aratat ca grasimea este un ester al glicerinei cu acizi grasi, lata cum se produce reactia chimica de esterificare, pornind de la o molecula de glicerina si 1-3 molecule de acizi grasi:
In natura predomina trigliceridele mixte, esteri ai glicerinei cu trei acizi grasi diferiti. Trigliceridele simple, continand trei acizi grasi identici in molecula se gasesc in cantitati mici. Dar si mai putin se gasesc mono si digliceridele.
Tot in categoria lipidelor simple intra si ceridele, rezultate din combinatia unor acizi grasi superiori cu alcooli monolenti superiori. Ele se gasesc in cerurile naturale, alaturi de alti compusi chimici (hidrocarburi, acizi grasi liberi etc). Astfel, in albul de balena se gaseste palmitatul de cetii si stearatul de steril, iar in ceara de albine, cerotatul de cerii.
Etolidele fac parte din grupa lipidelor simple. Ele sunt combinatii dintre doi acizi grasi hidroxilati care isi esterifica reciproc carboxilii si gruparile alcoolice. Se gasesc in cerurile unor conifere, cele mai raspandite fiind etolidele acidului sapinic si ale acidului enuperic.

Steridele sunt esteri ai acizilor grasi (palmitic, stearic, oleic),cu alcooli policiclici cristalizati (steroli) si fac parte tot din grupa lipidelor simple. Se gasesc in organismele vegetale si animale, and un rol biochimic si fiziologic foarte important. Sterolii monoalcooli secundari ciclici se gasesc in vegetale (fitosteroli) in semintele oleaginoase, in cereale, in leguminoase si in alge. Se mai gasesc in ciuperci, bacterii, drojdii (micros-teroli). Cei mai importanti steroli se gasesc in corpul animalelor (zoosteroli), cel mai raspandit fiind colesterolul, in glandele suprarenale, ficat, galbenus de ou, creier, sange. in stare pura este o substanta cristalina, insolubila in apa, dar solubila in solventi organici. Are un rol important in organism prin actiunea antihemolitica si antitoxica. Contribuie la reglarea permeabilitatii celulare, la procesele de imunizare si la absorbtia acizilor grasi. Din colesterol se pot forma acizi biliari, hormoni steroidici, vitamina D3. Dar, in unele afectiuni meolice, colesterolul contribuie la formarea aterosclerozei si a calculilor biliari.

Lipidele complexe
Lipidele complexe se gasesc alaturi de gliceride in tesuturile si organele animale cu activitate biochimica si fiziologica intensa, dar si in te, cu precadere in semintele de rapita si de soia. 'In organisme, lipidele complexe se afla in stare libera sau legate cu proteinele, formand lipoproteidele cu un rol fiziologic deosebit de important. in stare pura sunt solubile in solventi organici (cu exceptia acetonei) dar insolubile in apa. Formeaza, totusi, cu apa, emulsii sile.
Cele mai raspandite lipide complexe sunt cele formate din esteri ai glicerinei si ai altor alcooli, cu acizi grasi si acid fos-foric. Ele poarta denumirea de glicerofosfolipide sau glicerofos-fatide.
Acizii fosfatidici sunt cele mai simple lipide complexe din regnul vegetal (in rza creata, in embrionii de grau, in latex). Formula chimica generala a acizilor fosfatidici arata astfel:

Acizii grasi care intra in compozitia lor pot fi saturati sau nesaturati. Acizii fosfatidici, prin combinarea cu diferite alte substante, formeaza o serie de alte lipide mai complexe, cum sunt: inozito-fosfatidele din regnul vegetal si mai putin in cel animal; lecitina din galbenusul de ou, madu oaselor, ficat; cefalinele din creier; serinfosfatidele din arahide si soia dar si din creier. Toate au un rol biochimic foarte important.



Alte materiale medicale despre: Grasimile

O contributie importanta in cunoasterea lipidelor din polen a adus-o lucrarile grupului G. Bosi, M. Battaglini (34/762), rezultatele lor complet [...]
Lipidele furnizeaza combustibil pentru organism iar stratul de grasime pe care orice persoana il are sub piele (mai mult sau mai putin dezvoltat) [...]
Grasimile care se gasesc in alimentatie sunt reprezentate de cele mai comune si mai numeroase structuri din grupa lor (lipide), ca gliceridele (f [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre grasimile

    Alte sectiuni
    Retete
    Stiati ca
    Alimentatie
    Vitaminele
    Sa mancam sanatos
    Diete
    Secretele nutritiei
    Cura de slabire
    Exercitiile fizice
    Mineralele
    Grasimile
    Cum ne hranim
    Regimuri alimentare
    Intrebari despre nutritie
    Silueta
    Nutritia si sexualitatea
    Nutritia si bolile cronice
    Aminoacizii
    Acizii grasi
    Bucatarie
    Retete de slabit

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile