eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Schisandra

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Denumirea botanica: Schisandra chinensis. Familia: Magnoliaceae.
Denumiri comune: wu wei zi (denumire chinezeasca), gomishi (denumire japoneza), omija (denumire coreeana), vita de magnolie chinezeasca
Gustul/energia: acru, dulce, sarat, amarui si picant, cald, uscat. Partile folosite: fructul si samanta.
Locatia/cultivarea: S. chinensis este cultivata in provinciile Liaoning, J il irA, Heilongjiang si Hebei din China. O alta specie, S. splenanthera, care este mai putin eficace, se cultiva in China de Sud si folosita ca inlocuitor pentru S. chinensis. Evaluarea sigurantei: ***.
Proprietati: adaptogen, antioxidant, antiinflamator, tonic imuni-tar, astri ngent, hepatoprotector, nervi n si expectorant. Constituenti: lignani precum schisandrinul B, gomisanii si schisandrolul A sunt considerati a fi constituentii activi ai schi-sandrei. Fructele contin de asemenea uleiuri eterice si vitamina C.

Istoric/etnobotanica
Denumirea chinezeasca a schisandrei este wu wei zi, ceea ce inseamna "fructul cu cinci arome". Conform traditiilor medicale chinezesti, fructele de schisandra au toate cele cinci arome (dulce, acru, amarui, picant si sarat) recunoscute in aceasta traditie. Coaja si pulpa sunt dulci si acrisoare, samanta este picanta si amaruie, iar fructul ca intreg este sarat. Deoarece are toate aromele, este benefic celor cinci organe yin: ficatul, rinichii, inima, plamanii si splina. Aceasta ta a fost considerata atat de folositoare, incat, in secolul al saisprezecelea, oficialii din prefectura (teritoriul) Hezhong au trimis mari cantitati din ea imparatului, ca tribut.In Japonia, schisandra este cunoscuta drept gomishi si e folosita pentru persoanele cu tuse, slabiciune, flegma excesiva si "ameteala de tip gluga" (o senzatie de congestie si comprimare in jurul capului). in Coreea este denumita omija, iar coreenii o folosesc in mare masura ca si japonezii. in Hong Kong, printre vorbitorii de cantoneza, este cunoscuta drept ng may gee si se foloseste pentru persoanele cu dizenterie, respiratie zgomotoasa, galbinare si sper-matoree.

Utilizari moderneIn medicina chinezeasca moderna, schisandra este folosita pentru "asprirea jing". Aceasta inseamna ca e utilizata pentru controlul diareii, urinarii frecnte, scurgerii vaginale excesi si ejacularii precoce. Deoarece seaca fluidele in exces, ea este folosita de asemenea impreuna cu astragalus si cu fructul de corn chinezesc pentru a controla transpiratia excesiva, transpiratiile nocturne si transpiratia menopauzala. Schisandra este frecnt folosita atunci cand rinichii nu primesc qi de la plamani. in teoria medicala chineza, rinichii ajuta plamanii sa inhaleze complet. Cand rinichii sunt slabiti, persoana are dificultati in a respira complet. Fructul de schisandra, datorita efectelor sale antiinflamatoare si antiastmatice, este foarte folositor persoanelor care au astm cu tuse seaca suieratoare si tulburari pulmonare obstructi cronice. De asemenea, calmeaza shen si este eficace pentru persoanele cu palpitatii induse de stres, somn deficitar, anxietate si vise urate.
Anii de cercetare asupra acestei te au descoperit chiar mai multe utilizari ale sale. Ea este hepatoprotectoare, ajuta la regenerarea hepatocitelor si sporeste glutationul hepatic, un antioxidant esential al ficatului. in studiile pe animale, s-a aratat ca furnizeaza o protectie semnificativa impotriva deteriorarii ficatului induse pe cale chimica sau medicamentoasa si ca promoaza vindecarea deteriorarii existente.
Asemenea altor adaptogene, schisandra are efecte extrem de reale asupra sistemelor nervos, imunitar si endocrin. Are un neobisnuit efect dublu asupra sistemului nervos. Este un stimulent usor al sistemului nervos central care intensifica reflexele, performanta muncii si activitatea mentala. in acelasi timp, este calmant si ajuta la alinarea anxietatii si astmului sau palpitatiilor induse de stres. Schisandra poate ajuta la prenirea epuizarii sistemului imunitar provocate de stres. De asemenea, afecteaza alte aspecte ale functiei endocrine. Spre exemplu, femela de soarece careia i s-a administrat aceasta ta a manifestat o functionare sporita a ovarelor, iar masculul de soarece a produs mai multa sperma.
Fructele si/sau semintele intensifica functionarea sistemului endocrin si a sistemului imunitar nespecific (mediat-endocrin). Sistemul imunitar nespecific e partea sistemului imunitar cea mai afectata de stres si este inhibat de anxietate cronica, suparare, manie, depresie sau teama. Persoanele care sufera de stres acut si cronic sunt mult mai predispuse sa faca raceli sau gripa si sa dezvolte stari imuno-deficiente precum cancerul sau sindromul oboselii cronice imuno-deficiente.
Studiile au descoperit ca schisandra are un efect amfoteric (normalizator) asupra tensiunii sanguine, scazand tensiunea sanguina ridicata si ridicand tensiunea sanguina scazuta. Este, de asemenea, folositoare, impreuna cu bacopa, extract proaspat de ovaz si rhodiola, pentru tratarea tulburarii deficit de atentie/h iper-activitate (ADHD) la adolescenti si adulti.In Nepal, fructul tei inrudite Schisandra grandiflorum este consumat ca aliment, mai curand decat ca medicament. Dozaj si norme de siguranta
Tinctura (1:5): 40-80 de picaturi, de trei pana la patru ori pe zi. Decoctul: se pun una-doua lingurite de fructe uscate in 0,22 -0,28 I de apa, se fierb 5-l0 minute si se lasa la infuzat 20-30 de minute. Se iau 110 ml, de trei ori pe zi. Capsule: una pana la doua capsule de 400-500 mg, de doua pana
la de trei ori pe zi. Norme de siguranta: in medicina chinezeasca, remediile tonice precum schisandra nu sunt luate de catre persoanele cu infectii virale sau bacteriene acute precum racelile, gripa, bronsita sau pneumonia. Interactiuni ta/medicament: in studiile pe animale, schisandra a sporit efectele barbituricelor. Deoarece schisandra este hepatoprotector, poate preni deteriorarea ficatului care poate fi provocata de medicatii hepatotoxice precum acetami-nofen si tetraciclina.


Studii selectate ale cercetarii

Biochemical Basis of the "Qi-lnvigorating" Action of Schisandra Berry (Wu-Wei-Zi) in Chinese Medicine {Fundamentul biochimic al actiunii "qi-fortifiante" a fructelor de schisandra din medicina chineza) (Ko si Chiu, 2006).
Autorii acestui studiu in vitro au gasit dovada ca schisandra intensifica situatia mitocondriala antioxidanta. Ei au sugerat ca acest efect ofera protectie generalizata impotriva stresorilor de mediu, emotionali si chimici.
Effects of Heavy Physical Exercise and Adaptogens on Nitric Oxide Content in Human Saliva (Efectele exercitiului fizic intens si ale adaptogenelor asupra continutului de oxid nitric din saliva umana) (Panossian et al., 1999).In acest studiu placebo-controlat de tip dublu orb, atletilor li s-a administrat schisandra. Cei care au luat inainte de exercitiu au avut niluri sporite de oxid de azot si cortizol in sange si saliva, care este asemanator nilurilor de la atletii care au trecut prin antrenament intens. Aceasta se coreleaza cu o performanta crescuta. Dupa antrenament, subiectii testati care au luat schisandra au renit la niluri normale ale oxidului de azot si cortizolului mult mai rapid, aratand efectele protectoare ale acestei te.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene

Denumirea botanica: Tinospora cordifolia. Familia: Menispermaceae. Denumiri comune: tinospora indiana, heart-leaved moonseed. Gustul/energia: amar, [...]
Denumirea botanica: Codonopsis pilosula, C. tangshen. Familia: Campanulaceae. Denumiri comune: codonopsis, clopotel asiatic27, tojin (denumirea japon [...]
Denumirea botanica: Canoderma lucidum. Familia: Ganodermataceae. Denumiri comune: ganoderma, ling zhi (denumire chinezeasca). Gustul/energia: amarui, [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile