eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


ANTIBIOTICE Sl CHIMIOTERAPICE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » MEDICAMENTE » antibiotice sl chimioterapice

Penicilinele


Sint antibiotice extractive sau semisin-tetice, cu actiune bactericida, actionind in faza de multiplicare a germenilor. Sint aproape netoxice si bine tolerate. Pot fi administrate pe cai multiple (orala, in-tramusculara, intravenoasa). Sint active pe urmatorii germeni : coci grampoziti (streptococ, stafilococ, pneumo-coc), coci gramnegati (meningococ), bacili grampoziti (bacilul difteric, bacilul tetanic, bacilul carbunos, bacilii gangrenei gazoase), spirochete, leptospire, actinomicete. Penicilinele naturale au un spectru de actiune limitat la cocii grampoziti, bacilii grampoziti si trepo-neme. Penicilinele se deosebesc intre ele prin radicalii diferiti, legati de nucleul de baza.

Penicilinele sint antibiotice extractive sau semisinte-tice ale acidului aminopenicilanic. Majoritatea lor rezista la actiunea acizilor, putind fi administrate pe cale orala. Unele sint rezistente la actiunea penicilinazei, ceea ce permite sa fie folosite la bolnai cu infectii determinate de germenii penicilinazopoziti ; unele au spectrul penicilinelor naturale, in timp ce altele actioneaza si asupra bacililor gramnegati (de ex., ampicilina).
Penicilinele naturale sint inactivate de penicilinaza. Sint indicate in tratamentul infectiilor cu germeni sensibili la penicilina. In primul rind, sint indicate in tratamentul infectiilor cu streptococ beta-hemolitic grup A si in sifilis. Penicilina este, de asemenea, indicata in tratamentul infectiilor cu bacteridia carbunoasa, cu germeni anaerobi si cu leptospire.
Penicilinele rezistente la penicilinaza sint indicate in infectii cu germeni penicilinazopoziti.
Penicilinele cu actiune asupra bacililor gramnegati sint indicate in tratamentul urmatoarelor afectiuni : pneumonii, afectiuni ale tubului digestiv (febra tifoida), infectii biliare si urinare, septicemii.
Vor fi trecute in resta numai citeva din cele mai folosite peniciline.

Benzupenicilina sau penicilina G se administreaza parenteral, and actiune bacteriostatica si bactericida (a se vedea mai sus spectrul antibioticelor). Se dizolva in solutie fiziologica de CINa in momentul folosirii.
Dat fiind faptul ca este foarte putin toxica, doza zilnica variaza in limite foarte mari, dupa gratatea bolii, de la citeva sute de mii de unitati, pina la zeci de milioane in 24 de ore, dar la intervale nu mai mari de 3 ore. Durata tratamentului va fi in functie de boala, de evolutia si de scopul urmarit. Toleranta locala si generala este buna (penicilina potasica este mai dureroasa decit penicilina sodica).
Printr-o tehnica defectuoasa (lipsa de asepsie) se pot produce abcese, flegmoane, care apar uneori dupa injectii. Accidentele alergice apar din ce in ce mai frecvent, favorizate de folosirea nejudicioasa a penicilinei, mai ales de folosirea penicilinei in aerosoli. Cel mai grav accident alergic dupa penicilina este socul anafi-lactic, care deseori este mortal. Pentru a se eta aceste accidente alergice grave este obligatoriu ca bolnavul sa fie intrebat daca a mai facut penicilina (cind si cu ce ocazie) sau daca bolnavul nu stie ca este un alergic la penicilina.
Denumirea comerciala a produselor, fabricate in tara noastra : Penicilina G potasica, prezentata in flacoane continand 200 000, 400 000, 1 000 000 sau 5 000 000 U.I. ; Penicilina G sodica, prezentata in flacoane continind 400 000, 1 000 000 sau 5 000 000 U.I.

Fenoximetilpenicilina sau penicilina V este o penicilina pentru administrare orala, nefiind inactivata de sucul gastric acid. Are aceleasi indicatii ca si penicilina G.
Denumirea comerciala a produsului, fabricat in tara noastra, este Penicilina V, fiind prezentat sub forma de comprimate de 200 000 U.I.
Doza zilnica, la adult si la copil, variaza in functie de gratatea bolii si de scopul urmarit. Se recomanda ca administrarea sa fie facuta obligatoriu cu 30 de minute inaintea meselor sau la 3 ore dupa masa.

Benzatinpenicilina este penicilina G cu actiune prelungita, deoarece are o eliminare intirziata. Se administreaza numai intramuscular profund, dupa dizolvarea in apa distilata. Se resoarbe lent din masele musculare si da concentratii sanguine mici, dar cu durata de 3 5 zile.
Are aceleasi indicatii cu ale altor peniciline cu actiune prelungita.
Denumirea comerciala a produsului, fabricat in tara noastra, este Moldamin, fiind prezentat in flacoane continind 600 000 sau 1 200 000 U.I.
La adult, se administreaza 1 200 000 U.I., la interval de 47 zile, pentru profilaxia reumatismului articular acut sau in tratamentul sifilisului, sau al altor boli date de streptococul beta-hemolitic.

Meticilina, penicilina semisintetica, are acelasi spectru de actiune ca si penicilina G, dar este activa si fata de germenii producatori de penicilinaza, care sint rezistenti la penicilina G.
Se administreaza numai pe cale parenterala. Nu se administreaza pe cale orala, deoarece este distrusa de sucul gastric acid. Se elimina in cea mai mare parte prin rinichi.
Denumirea comerciala a produsului, fabricat in tara noastra, este Meticilina, fiind prezentat in flacoane continind 1 g.
Meticilina este folosita in tratamentul infectiei sta-filococice rezistente la penicilina G (septicemii, endocar-dite, pneumonii, otite etc). Nu trebuie administrata la cei sensibili la penicilina, cit si la cei cu infectii cu germeni rezistenti la meticilina. Determina relativ frecvent febra medicamentoasa.
Doza, la adult, este de 46 g/zi, se injecteaza intramuscular profund, dizata in 46 prize, la intervale de timp egale. Se poate administra si intravenos, in perfuzii, in doze si mai mari (8 g/zi). Dupa dizolvare, solutia trebuie folosita imediat, deoarece se inactiveaza repede dupa solubilizarea produsului.
La copil, doza este de 100 mg/kilocorp/zi, dizata in 46 prize egale.




Alte materiale medicale despre: ANTIBIOTICE Sl CHIMIOTERAPICE

Este un antibiotic cu actiune asupra bacililor gramnegativi (colibacili, Salmonella, Shigella, piocianic). Este indicat in tratamentul infectiilor cu [...]
Infectii congenitale A. Sifilis 1. PenicilinA G: 100.000- 150.000 U/kg/zi, IV, divizatA la 8- 12 h x 10-14zile. 2. Procain-penicilinA G: 50.0 [...]
Structuri bacteriene importante pentru actiunea antibioticelor Acestea sunt: 1. Peretele celular al bacteriei este o strueturA multistratificatA, [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre antibiotice sl chimioterapice

    Alte sectiuni
    Antiulceroase
    Antivomitive
    Antispastice
    Substituenti (inlocuitori) si fermenti digestivi
    Dezinfectante intestinale
    Antiparazitare si antimicotice
    Laxative purgative
    Antihemoroidale
    Hepatoprotectoare
    Medicatia cailor biliare
    Antibiotice sl chimioterapice
    Medicatia sistemului nervos
    Hormonii
    Medicatia aparatului cardiovascular
    Medicatia bolilor de singe
    Medicatia aparatului respirator
    Medicatia aparatului renal
    Medicatia aparatului genital
    Medicatia aparatului digestiv
    Administrarea medicamentelor
    Antiinflamatoare

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile