OLIGOELEMENTE
Se numesc oligoelemente unele metale si metaloizi (alte elemente anorganice), care exista in organism intr-o cantitate infima si care sunt indispensabile vietii. Ele nu pot sa fie fabricate de organism si sunt de fapt niste 'echivalente de vitamine'. Este vorba de fier, iod, zinc, cupru, fluor, crom, molibde 535e43f n, seleniu, cobalt. Exista si oligoelemente (cadmiu, plumb, mercur, arsenic, bor, litiu, aluminiu) carora nu li se cunoaste inca rolul biologic.
Oricum, numai aportul in oligoelemente ce corespund nevoilor biologice este considerat util si lipsit de risc. Acest aport (si acesta este cazul tarilor industrializate) trebuie sa fie asigurat mai curand prin alimentatie decat printr-o medicatie.
Fierul
Nevoile unui om sanatos sunt in jur de 1 mg/zi. Sursele de fier sunt esentialmente alimentele de origine animala, cu exceptia lactatelor, care nu contin practic fier. Carnea contine in jur de 3 mg/100 g, pestele si galbenusul de ou, 1 mg/100g.
Alimentatia obisnuita din tarile industrializate satisface nevoile unui adult normal. In schimb, acest aport este insuficient in primii doi ani de viata, adolescenta, mai ales la pubertate, si in cursul sarcinii, precum si in cazul unei sangerari cronice.
Carenta in fier conduce la anemie (dar nu toate anemiile sunt provocate de o carenta in fier). Se cuvine totusi sa nu luati niciodata fara prescriptie medicala medicamente continand fier, caci ele ar putea sa mascheze o anemie, intarziind astfel diagnosticarea unei sagerari cronice, in special de origine digestiva.
Un exces de fier poate sa duca la o hemocromatoza, maladie care asociaza o ciroza cu o afectiune cardiaca sau glandulara.
In caz de ingestie masiva accidentala apar varsaturi, diaree, hepatita toxica. Se impune neaparat transportarea la sectia de urgente a celui mai apropiat spital.
IODUL
Nevoile zilnice sunt cuprinse intre 0,10 si 0,15 mg.
Carentele in iod sunt extrem de rare in zona noastra climaterica, unde provenienta geografica a produselor alimentare este extrem de diversa. Carenta in iod duce la imbolnavirea tiroidei. Excesul de iod (alimentar sau medicamentos) poate sa duca la reactii ale pielii, depuneri la nivelul corneei, vedere colorata, imbolnavirea tiroidei.
CUPRUL
Nevoile de cupru sunt estimate la 0,08 mg la copil si 2 mg la adult. Alimentatia satisface indeajuns aceste nevoi. Carenta in cupru este extrem de rara in tarile industrializate. Ea provoaca tulburari sanguine si osoase.
In cazul unei intoxicatii acute, cuprul provaca voma, diaree, distrugerea globulelor rosii, hemoragii digestive, convulsii.
ZINCUL
Nevoile zilnice sunt estimate la 15 mg la barbat, 20 mg la gravida participa la sarcina cu toate simturile" class="text">femeia gravida si la 25 mg daca alapteaza. Carnea contine 5 mg/100 g. Stridiile contin cantitati si mai mari.
Carenta in zinc incetineste cresterea la copil. La adult, ea se observa doar in cateva maladii: ciroza, maladii renale, diabet, sindrom de malabsortie.
Intoxicatia acuta cu zinc se manifesta prin voma, lipsa de coordonare musculara, ameteli si dureri abdominale.
MAGNEZIUL
Nevoile nu sunt cunoscute, dar carenta in magneziu nu exista in tarile industrializate.
FLUORUL
Este un constituent al oaselor si al emailului dentar. Nu exista carenta in fluor, dar se stie ca daca se administreaza 0,5 mg/zi pana la trei ani si 1 mg/zi intre trei si doisprezce ani, scade cu mai mult de jumatate riscul ulterior de carie dentara.
Un exces de fluor provoaca demineralizare osoasa, malformatia emailului dentar, surditate.
CELELALTE OLIGOELEMENTE
Celelalte oligoelemente sunt in cea mai mare parte satisfacute prin alimentatie in tarile industrializate.
Numeroase medicamente, care se vand fara reteta, propun totusi o terapeutica prin oligoelemente pentru diferite afectiuni in care nu si-au demonstrat niciodata eficacitatea.
CONSTIPATIA LA ADULT DEFINITIE Este senzatia subiectiva (simtita de pacient) a unei diminuari a frecventei si/sau abundentei scaunului. [...] |
RITMURI BIOLOGICE SI CRONOTERAPIE CE ESTE UN RITM BIOLOGIC Toate caracteristicile fiziologice masurabile (temperatura, presiune arteriala [...] |
OLIGOELEMENTE Se numesc oligoelemente unele metale si metaloizi (alte elemente anorganice), care exista in organism intr-o cantitate infima si ca [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact