eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Pregatirea nasterii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina » pregatirea nasterii

Pregatirea clasica


Cunoscuta si sub numele de "pregatire pentru nastere fara dureri", aceasta metoda, psihologica si fizica in acelasi timp, s-a dovedit foarte eficace in ultimii patruzeci de ani. Devenita astazi clasica, ea se conjuga cu abordari originale. care insa nu o inlocuiesc.

Sedintele de pregatire suni asigurate de moase, uneori de mediei. Ele demareaza in general incepand din a 7-a luna de sarcina si se fac de obicei in grupuri mici. Unele femei reproseaza uneori acestei abordari ca nu este prea adaptata fiecarei persoane. Altele regreta ca nu au inceput cursul mai devreme. Sa stiti ca, chiar daca aceasta metoda de baza si-a dovedii din plin calitatile, ea nu este exclusi: puteti sa o asociati cu altele.

Stapanirea durerii
Pusa la punct la origine in Rusia si introdusa in Franta in 1951 de doctorul Fernand 1.ama/e, aceasta metoda pune in discutie preceptul potrivit caruia orice femeie naste fara dureri, spri-jinindu-se pe o dubla obsertie. Pe de alta parte, unul din motivele pentru care femeile au dureri in timpul nasterii tine de lupta II ca ele suni nelinistite si incordate. Ori, frica se naste foarte des din necunoscut. Pregatirea pentru nastere trebuie sa permita, explicandu-le in detaliu procesul de nastere, suprimarea unei mari parti a temerilor lor. Pe de alta parte, femeile sufera cu atat mai mult in timpul nasterii cu cal ele au fost mai mult convinse a priori ca vor avea dureri. Este vorba deci de a le "decon-ditiona", pregatindu-le pentru traliul pe care corpul lor trebui sa-l efectueze, ceea ce le ajuta, daca nu sa uite durerea, cel putin s-o integreze mai bine.


A sti si a intelege

Veti primi mai intai o informatie larga: despre corpul dumneavoastra, despre sarcina si modificarile pe care le implica pentru organism, despre nastere (si eventual practica diferitelor interventii medicale: peridurala. epi-siotomie. forceps, cezariana), despre urmarile nasterii, alaptare ele. Veti avea in general ocazia sa intalniti echipa medicala care asista in timpul nasterii si sa vizitati sala de nasteri la fel ca si alte incaperi ale maternitatii. Astfel, veti familiariza cu locul unde se naste copilul si veti avea. putin cate putin, o idee mult mai concreta si precisa a dealasurarii unei nasteri.

Durerea si contractiile
Din generatie in generatie, femeile isi transmit ideea ca, prin definitie, contractia uterina este dureroasa. Nu se vorbeste de altfel de primele "dureri" pentru a desemna primele contractii ec anunta nasterea'.' Durerea a devenii astfel un fel de reactie reflexa la contractie. Unul din obiectivele pregatirii -calificata de psihoprofilaxie: prevenirea durerii prin actiune asupra psihicului - este sa ajute femeile sa se elibereze de acest reflex conditional pentru a putea asocia contractiilor incline nu ideea de suferinta, ci pe cea de eficaeitate.Conlractia uterina este indispensabila la nasterea spontana a copilului: ea este cea care impinge bebelusul catre exterior. Cu cat veti fi mai atenta sa-i permiteti sa-si joace din plin acest rol, cu atat veti gandi mai putin la dureri si le veti "stapani" mai bine.
Mecanismul contractiilor
Contractia uterina ca toate contractiile musculare, provoaca o scurtare a fibrei musculare, si deci, al colului uterin. La fiecare contractie acesta se trage inapoi pana se sterge aproape complet.
Pentru a forma o imagine, inchipuiti- un guler rulat care. tras in jos pe umeri, se transforma intr-un guler la ba/a gatului: veti avea o idee asupra miscarii pe care o face colul uterin in timpul unei contractii. El se retrage, apoi se deschide, si. copilul, sub presiunea contractiei, este impins spre exterior.

Intati sa respirati si sa destindeti
Sub efectul durerii, oricare ar fi originea sa. respiratia se blocheaza, corpul devine rigid si toti muschii se crispeaza. Aceasta reactie in lant creeaza o tensiune marc. psihica si fizica, si accentueaza prima senzatie de durere. Pentru aceasta, veti inta diferite tehnici de relaxare si de respiratie, care vor ajuta sa ramaneti calma, destinsa si perfect "oxigenata" de cum veti simti primele contractii uterirre.
Relaxare si respiratie Exercitiile de relaxare se practica cel mai adesea in pozitie intinsa, pe o parte. Ele constau in a destinde progresiv fiecare parte a corpului. Ele permit deasemenea intarea felului in care sa contractam un anumit muschi, independent de altii, pentru a putea, pun urmare, primi contractia intr-un corp destins. Diferitele tehnici de respiratie constituie un antrenament psihic si o pregatire pentru nastere, pentru ca ele favorizeaza oxigenarea intregului organism, atal in cursul sarcinii, cat si a nasterii. In timpul sarcinii, nevoile de oxigen ale femeii insarcinate cresc ( p. 20). in timpul nasterii, ca si in timpul oricarui efori muscular intens, o buna oxigenare este deasemenea primordiala: ea faciliteaza si adesea chiar accelereaza activitatea uterului, si permite copilului sa suporte mai usor venirea pe lume.

Diferite respiratii
Diafragma este muschiul care dirijeaza respiratia. Ea are forma unei capsule mobile separand abdomenul de lorace. Cand inspirati, el coboara si se sprijina pe fundul uterului. in timp ce cutia toracica creste in volum. Cand expirati, el urca si contribuie astfel la conducerea acrului spre gura sau nas. in timpul nasterii, nu veti mai respira in acelasi mod intre contractii sau in timpul contractiilor.
Respiratia profunda. Se utilizeaza intre contractii; ca permite oxigenarea si destinderea corpului intre doua eforturi. Inspirati profund pe nas. apoi expirati incet pe gura. pana la golirea completa a plamanilor.
Respiratia superficiala si accelerata. Va permite sa absorbiti oxigen fara ca diafragma sa exercite presiune asupra uterului. Ea se utilizeaza in timpul contractiilor, de cum colul uterin a atins o deschidere de 4-5 cm. Atunci trebuie sa relaxati complet muschii abdominali si sa mentineti pe cal posibil diafragma in pozitie ridicata. Inspirati profund pe nas, expirati apoi pe gura. Inspirati din nou. tragand de aceasta data foarte putin aer. suflati incet ca pentru a stinge o lumanare, apoi inspirati usor ca si cum ati trage aer printr-un pai. Progresiv si prin antrenament, veti putea sa mentineti acest ritm de respiratie rapid si gafait - binecunoscut sub numele de "respiratia catelusului" -timp de aproximativ un minut.


Destinderea partii inferioare a spatelui: podul

Acest exercitiu, care asociat cu binefacerile intinderii coloanei vertebrale si acelea ale scularii bazinului ( p. 76). trebuie sa preceada orice alt exercitiu in pozitie intinsa. Rcpeta(i aceasta miscare de cinci ori, incercand sa respectati ritmul respirator. Obiectivul este acela de a intinde coloana vertebrala: pentru aceasta, fesele dumneavoastra se vor plasa mai jos decat erau la inceputul exercitiului. Curbura coloanei se atenua sau chiar disparea.

1. Sunteti culcata pe spate: brafele de-a lungul corpului membrele inferioare indoite si picioarele depanate Iu latimea bazinului. Spatele este arcuit: la nivelul taliei exista o scobitura.
2. Inspirati calm, apoi expirati. Inspirati din nou ridicand fesele si incet partea inferioara a spatelui. Va puteti sprijini pe maini pentru a ajuta. Mentineti aceasta pozitie cate secunde retinandu- respiratia.
3. Expirati apoi. readucand incet spatele pe sol, vertebra dupa vertebra. incepand cu cele care sunt aproape de ceafa si coborand pana la nivelul bazinului. Tot spatele este pe sol. Scobitura lombara reapare, dar mult mai atenuata.

Variante de pod Daca un muschi sciatic impiedica sa ridicati fesele, cum a fost indicat in exercitiul prezentat, veti incerca, fara sa fortati. sa intindeti coloana vertebrala. ridicand partea superioara a spatelui. de la rinichi la umeri.

Respiratia joaca un rol important in momentul in care bebelusul se pregateste sa iasa. L-ati puica ajuta intarind activitatea uleiului in timpul ultimelor contractii, care se vor incheia cu expulzarea. La fiecare contractie veti impinge de trei ori, dupa ce v-ati golit complet plamanii. Este preferabil sa faceti acest exercitiu dupa cel al podului, datorita caruia coloana vertebrala se intinde .si bazinul se orienteaza coreei.

Gimnastica perincala
Pentru a pregati bine expulzarea, esle important ca muschii perineului sa fie actiti. Perineul asigurand in plus inchiderea cailor urinare, fi ulii sa-i intariti capacitatea de sustinere in timpul sarcinii, pentru a compensa greutatea uterului care apasa ca. Pentru aceasta, incepeti exercitiile din luna a - 4-a si continuati dupa nastere.


Pentru a inta sa deslindeti perineul. asezati-. cu coapsele departate. Plasati o mana sub perinen. Inspirati calm, apoi expirati imaginandu- ca dati afara aerul prin gin. Vul se descinde. Apasati CU mana perineul. care se relaxeaza.




Alte materiale medicale despre: pregatirea nasterii

Deoarece in zilele noastre este foarte des intalnita la femei teama la gandul nasterii, cauza majora de crispare musculara si durere ulterior, s-a nas [...]
Bebelusul se va naste in curand: este timpul sa-i pregatiti \"cuibul\". Cele mai importante sunt scutecele, indata dupa nastere, trebuie sa-l puteti i [...]
Cunoscuta si sub numele de \"pregatire pentru nastere fara dureri\", aceasta metoda, psihologica si fizica in acelasi timp, s-a dovedit foarte eficace [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre pregatirea nasterii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile