eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Greutatea corporala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea femenii » greutatea corporala

Obezitatea


Obezitatea
Greutatea corporala excesiva este o problema majora in societatea occidentala prospera si incidenta obezitatii este mai mare in randul femeilor decat in randul barbatilor. in Marea Britanie, aproximativ una din sapte persoane adulte are cu cel putin 20 % peste greutatea normala, iar in Statele Unite procentul este inca si mai mare. Obezitatea se defineste prin prezenta in organism a celulelor de grasime in proportie mai mare decat ar fi normal sau printr-o crestere a dimensiunii celulelor de grasime ( mai jos). Nu toti oamenii masivi sunt obezi, de exemplu boxerii de categorie grea.In acest ghid, silirea greutatii corporale normale sau excesi s-a facut pe baza valorilor folosite de companiile care fac asigurari de viata pentru a estima rata mortalitatii in randul persoanelor obeze. Greutatea ideala este calculata in functie de inaltime, iar abaterile de la greutatea normala sunt evidente in graficul alaturat. Cea mai frecnt utilizata metoda de calcul poarta denumirea de Body Mass Index (BMI) - indicele masei corporale - la care se ajunge impartind greutatea in kilograme la inaltimea in metri la patrat. Limita normala pentru femei este 20-25; obezitatea incepe la 27-30 si obezitatea sera la 40+. Se considera ca o persoana este usor obeza cand depaseste cu 20 % limita superioara a greutatii normale in raport cu inaltimea si supraponderala cand depaseste cu 10 % aceasta limita. Cazurile de obezitate sera sunt rare si se considera ca o persoana sufera de aceasta boala cand greutatea ei corporala este 100 % peste greutatea ideala in raport cu inaltimea ( graficul alaturat). Majoritatea femeilor supraponderale din Marea Britanie si Statele Unite intra in categoria cazurilor de obezitate usoara.

Factorii care duc la obezitate sunt in primul rand de natura genetica: din cauza unei predispozitii mostenite, este posibil ca punctul de reglaj sa fie fixat la un rata meolica gresita inca din frageda copilarie. A doua categorie de factori sunt de natura sociala: din dirse moti, obezitatea este mult mai frecnta in randul categoriilor de populatie cu un standard socio-economic mai scazut, poate din cauza faptului ca femeile din clasa de mijloc cu un statut financiar mai bun isi consacra mai mult timp si mai multi bani propriei lor persoane si a faptului ca au mai multe cunostinte despre ce inseamna o alimentatie corecta. (Este interesant de observat cum actioneaza factorii sociali in dirse civilizatii, de exemplu, in anumite tari in curs de dezvoltare este chiar de dorit sa fii supraponderal ca un indiciu de prosperitate, iar femeile mai grase sunt considerate mai feminine. in a treia categorie intra factorii meolici si hormonali, iar in cea de-a patra -factorii psihologici.

Probleme asociate cu obezitatea


1. Mortalitate crescuta.

2. Tulburari de sanatate specifice: hipertensiune, diabet zaharat instalat la maturitate.
3. Boli degenerati: ateroscleroza, nil ridicat de colesterol, boli coronariene.
4. Tulburari asociate: exista o legatura directa intre obezitate si calculii biliari, incidenta crescuta a gutei, hernia hiatala si VENELE VARICOASE. Sunt frecnte tulburarile ginecologice precum incetarea menstruatiei ( ina 60) si sterilitatea ( ina 86), ca si complicatiile in timpul sarcinii si este probabila aparitia osteoartritei la articulatiile care sustin greutatea corpului ( ina 444). Surplusul de greutate poate aa un efect negativ asupra multor tulburari cronice, din cauza suprasolicitarii organismului, in special asupra afectiunilor cardiace si respiratorii.
5. Mareste riscul aparitiei unor complicatii sub anestezice sau in timpul interntiilor chirurgicale.
6. Mareste riscul de accidente sau raniri.
7. Probleme psihologice si sociale, inclusiv jena in legatura cu aspectul fizic, care se traduce printr-o stare psihica proasta atunci cand sunt in societate, incapacitatea de a atrage atentia sexului opus si dificultati in casnicie. Femeile obeze nu fac exercitii fizice, ceea ce le agraaza si mai mult starea, iar izolarea autoimpusa din cauza obezitatii poate duce la depresie.

Cauzele meolice ale ingrasariiIngrasarea excesiva consta intr-o crestere a numarului de celule de grasime si a cantitatii de grasime pe care o contin. Grasimea se depoziteaza sub piele si in jurul unor organe interne. Cand grasimea este depozitata sub forma de proteine, creste de asemenea si masa musculara, in primul rand, femeile au mai multa grasime depozitata subcutanat decat barbatii. ingrasarea se datoreaza in primul rand unui consum de hrana mai mare decat necesarul pentru satisfacerea nevoilor energetice ale organismului. Mai exista si alte cauze - genetice, hormonale, psihologice si sociale - pe care le vom discuta mai jos. Felul in care este repartizata energia extrasa din alimente este decis in mare parte pe cale hormonala de catre glandele endocrine. Organismul are de asemenea rezer de energie stocate sub forma de glicogen, prezent in ficat si muschi, care ii sunt suficiente pentru maximum doua-trei zile, in cazul in care este privat de hrana.

Meolismul bazal (BMR)In mod normal, organismul are nevoie de un nil energetic de baza, care sa acopere necesitatile nenumaratelor sale functii vitale in stare de repaus, inclusiv sa-i mentina temperatura. in plus, are nevoie de energie pentru arderea alimentelor ingerate si pentru a-i sustine activitatea fizica, iar aceasta energie suplimentara nu face parte din BMR. Meolismul bazai se masoara in stare de repaus, la douasprezece-optsprezece ore dupa ultima masa.
BMR se calculeaza ca numar de kilocalorii per kilogram din greutatea corporala. Femeia cu o greutate/inaltime medie, intre varsta de optsprezece si saizeci de ani, are un BMR de 24 de kilocalorii per kilogram, ceea ce inseamna 1350 kilocalorii pe zi. Pentru a va face o idee despre ce inseamna acest lucru, trebuie sa stiti ca am nevoie de 1 kilocalorie pe minut pentru a ramane in viata, inca 0,5 kilocalorii cand dormim, 6 kilocalorii cand gandim si 9 kilocalorii cand facem exercitii fizice.
Rata variaza de la individ la individ si rata individuala este si ea variabila, ceea ce explica intr-o oarecare masura de ce unele femei nu se ingrasa deloc, iar altele se ingrasa foarte usor. Multe femei supraponderale care sufera de tulburari meolice mananca de fapt foarte putin.
Factori care afecteaza BMR
1. Mancatul si digestia maresc BMR proportional cu numarul de calorii ingerate (proteinele cu 20-30 %, iar grasimile si carbohidratii cu 5 %, pe o durata de 24 de ore).
2. Exercitiile fizice viguroase maresc BMR, iar munca sau exercitiile fizice care necesita efort o maresc permanent.
3. Activitatea hormonala: la femei scade mai repede decat la barbati si este afectata de factori precum menstruatia - BMR creste in perioada premenstruala si scade dupa ciclu, creste in timpul sarcinii si scade in perioada lactatiei. BMR este direct influentata de hormonii secretati de glanda tiroida si de suprarenale.
4. Pe termen scurt, BMR creste cand trecem printr-o stare de emotie si scade cand suferim de depresie. Bolile acute induc o crestere a BMR, iar infometarea o scadere a ratei.
5. Pe termen lung, BMR scade cu varsta si variaza in functie de climat si alimentatie.
Din cauza faptului ca depozitele de grasime sunt mai putin acti din punct de dere meolic, persoanele mai grase tind sa aiba un BMR mai scazut. Este interesant faptul recent descoperit ca unele persoane sanatoase functioneaza perfect la niluri energetice de baza mult mai scazute decat s-a crezut pana acum, cu implicatii importante asupra


cresterii in greutate.

Celalalt indice important pentru estimarea cresterii in greutate este cantitatea de energie folosita in fiecare zi. Aceasta se poate calcula prin urmatoarea ecuatie:

Cerinta medie de energie estimata (EAR):
EAR = BMR x PAL (nil de activitate fizica) = 1,4 care este media pentru un muncitor sedentar cu activitate fizica extrem de redusa - doar 20 % din nevoile energetice zilnice sunt orientate spre mentinerea vietii. Varsta: 19-49 - 8,10 (1940) kilocalorii/zi 50-70 - 8,00 (1900) kilocalorii/zi 75+ = 7,61 kilocalorii/zi (inmultiti cu PAL 1,6 pentru activitate moderata si 1,8 pentru activitate sustinuta).
Daca luati BMR in kilocalorii pentru femeia medie - 1350
kilocaloriile necesare pentru digestia a 2000 de calorii la 10 %
= 200
energia consumata pentru mentinerea vietii - 350
ajungeti la un total = 1900
Din acest calcul se poate dea ca orice consum suplimentar peste 2000 de kilocalorii, daca nu este ars prin exercitii fizice, se va depune in organism, de regula sub forma de grasime.
Raspunsul termogen, prin care toate caloriile suplimentare se pierd prin generarea de caldura de catre organism, tinde sa apara mai des la persoanele cu o buna forma fizica si greutate corporala normala.
Din pacate, majoritatea femeilor din Occident duc o viata destul de sedentara si activitatea lor meolica de baza reprezinta in jur de 70 % din nevoile lor energetice, ceea ce nu lasa o marja de eroare prea mare cand consumul alimentar creste.
Este evident de unde provine aceasta preocupare de a numara caloriile ingerate, incurajata de majoritatea regimurilor alimentare pentru slabire, dar lucrurile nu se opresc aici. Meolismul bazai scade atat in obezitate, cat si in cazurile de infometare, acesta fiind motivul pentru care majoritatea regimurilor de slabire nu dau rezultate pe termen lung. in scopul conservarii energiei, BMR scade proportional cu cantitatea de mancare consumata, astfel ca mancarea consumata dupa un regim de slabire are o capacitate mai mare de a se transforma in grasime.
Exercitiile fizice regulate si sustinute reprezinta cea mai buna metoda de crestere a BMR, iar cea mai buna metoda de a va feri de kilogramele in plus este sa adoptati nu o dieta restrictiva, ci una rationala si sanatoasa din punct de dere nutritional. Doar aceste doua cai urmate simultan dau rezultatele scontate pe termen lung.


Galerie de imagini si poze medicale: obezitatea


imagine cu obezitateaimagine cu obezitatea imagini obezitateaimagini/poza obezitatea


Alte materiale medicale despre: greutatea corporala

SIMPTOME a un procent al grasimii din organisme mai mare de 30 % pentru femei si 25 % pentru barbati; (puteti apela la un medic pentru a va masura [...]
Obezitatea este o boala de nutritie, caracterizata prin cresterea greutatii corporale cu peste 15-20% fata de greutatea considerata ideala, [...]
Obezitatea independenta de hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat nu are valoare de factor de risc pentru accidentul vascular cer [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre greutatea corporala

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile