in suspensie cruda, creierul unui animal rabigen sau embrionul de gaina contine un raport incredibil al antigcnului viral fata de cel neviral: IC9 . Studiile imunologice cu asemenea preparate pot fi foarte greu eluate cantitativ.
Desi exista incercari vechi de purificare a virusului rabic (167, 142, 107), numai recent s-a reusit purificarea antigenului astfel incit sa contina mai putin de 5% componente nevirale.
A fost utilizata urmatoarea procedura : mediul culturii de celule infectate a fost precipitat cu acetat de Zn, iar precipitatul a fost eluat cu o solutie saturata de EDTA-sodica. Virusul a fost trecut pe o coloana de Sephadex, tratat cu RN si DN-aza, precipitat prin ultraccntrifugarc si in final izolat prin ultracentrifugare in gradieni de sucroza 1060%. Virusul a fost izolat inir-o suspensie avind o ratie de infecti vitate/con-tinut proteic de 2 600 ori mai mare dccit lichidul de cultura original.
Cu un asemenea preparat, continind antigen inactii dupa 4 inoculari la iepure, se obtin titruri de
anticorpi seroneutralizanti de 1:60 000 (fata de 20 l.Dso virus) si un titru FC 1:1000. Un ccin experimental preparat intr-o maniera asemanatoare, inactit cu 3 -propiolactona, s-a dovedit a fi de 30 de ori mai antigenic decit ccinul american de referinta.
Anticorpii produsi cu virusul purificat au indicat deosebiri sensibile intre diferitele tulpini de virus rabic, confirmind obsertii anterioare, care preconizau existenta de antigene specifice pentru anumite tulpini de virus rabic (67, 175).
Judecind dupa rezultatele obtinute la animale, se poate prevedea obtinerea unor ccinuri inactite purificate deosebit de eficiente, areac-togene, care pot produce o seroconversie satisfacatoare dupa 13 injectii in loc de 1421 citc reclama tratamentul antirabic astazi.
Pina atunci trebuie semnalate incercarile de indepartare a factorilor encefalitogeni din ccinurile clasice (13, 124, 61, 189) sau de purificare a ccinurilor obtinute pe creier embrionar prin cromatografie pe ECTEOL-ccluloza (166, 133).
In acelasi sens, cercetarile moderne asupra proprietatilor fizico-chi-mice ale factorului encefalitogen au demonstrat ca el poate fi separai de virusul rabic, extractia cu fluorocarbon Arcton fiind una dintre cele mai eficiente metode .
Vaccinuri subviralc au fost preconizate in rabic pornind de la descoperirea existentei unor antigene specifice nelegaie de virion in incluziile celulelor infectate. Acest fapt este unic in cazul virusurilor netumorigene. Totusi, eluarea rolului terapeutic al acestor antigene asieapia alte confirmari .