Uneori, copilul mic trece prin perioade cand se trezeste in timpul noptii infricosat de se urate - poate de fiecare data venind in patul parintilor, poate gand mult timp - si este luat de parinti sa doarma cu ei in pat ca astfel sa poata cu totii sa se odihneasca. Aceasta modalitate de a proceda pare cea mai practica la momentul respectiv dar de obicei se dovedeste a fi o greseala. Chiar daca spaima copilului descreste in saptamanile ce urmeaza, el se agata de sentimentul de securitate oferit de compania parintilor, si nu il mai poti scoate din patul lor orice ai face. Asadar, de fiecare data cand copilul se trezeste in timpul noptii si ne in patul parintilor, duceti-l inapoi la el in pat imediat, fara multe discutii.
Mangaiati si linistiti copilul in camera lui, sezand alaturi de patul lui in intuneric si asigurandu-l ca sunteti acolo si nu trebuie sa se teama de nimic. Stati langa el pana ce adoarme, chiar cateva nopti in sir daca este nevoie.
Uneori parintele se culca alaturi de copil, in patul acestuia, iar aceasta practica poate duce la aparitia altor probleme. Copilul se linisteste in seara respectiva, dar se bucura atat de mult de momentele deosebite de mangaiere si apropiere oferite astfel incat ajunge usor sa ceara aceleasi favoruri in fiecare noapte. Dupa cateva zile, se trezeste daca parintele se scoala de langa el din pat ca sa se intoarca in camera lui. Din acest motiv, e mai buna pe termen lung metoda de a sta asezat pe un scaun alaturi de patul copilului.
Cred ca regula de a nu lua niciodata copilul sa doarma in patul parintilor, chiar ca un favor deosebit atunci cand unul din parinti e plecat de acasa, este o regula inteleapta.
Singura exceptie de la aplicarea acestei reguli cred ca poate fi situatia cand copilul arc o boala acuta. Sa presupunem ca este vorba de o entcroc
olita acuta si copilul vomita abundent. Daca parintii il iau cu ci in pat, avand la indemana o olita si prosop, se pot ingriji mai prompt de copil cand acesta vomita, pot eta murdarirea excesiva a asternuturilor si se pot odihni intre episoadele de varsatura. Sau sa presupunem ca acesta are
febra mare, care ii provoaca agitatie si o stare generala alterata. Parintii ii pot oferi atunci lichide, mangaiere si linistire, dand sansa atat copilului cat si lor sa se odihneasca deoarece avandu-l alaturi stiu ca este totul in ordine. Aceasta situatie poate dura una sau doua nopti, cat timp copilul este bolnav grav. Apoi, parintii pot eta ca dormitul cu copilul in acelasi pat sa dena un obicei.