Pastrati la indemana telefonul de la camera de garda a celui mai apropiat spital de pediatrie, precum si o sticla cu sirop de ipeca pentru fiecare copil din familie,
Lichide toxice in ochi. in cazul in care, in mod accidental, copilul este stropit in ochi cu un lichid toxic, care poate produce leziuni, trebuie imediat spalat ochiul. Copilul trebuie asezat pe spate (culcat), iar dumneavoastra turnati cu o carafa apa calduta (nu calda sau fierbinte) peste ochiul afectat, de la 2-3 cm inaltime. Daca poate clipi cat fnai des in timpul acestei operatii, cu atat mai bine. Nu fortati pleoapele tragandu-le pentru a le deschide. Dupa 15 minute de spalatura oculara chemati medicul sau duceti copilul la spital.
Lichide toxice pe piele. indepartati imediat hainele contaminate si spalati cu apa calduta zona afectata timp de 10 minute (sub jet continuu, nu foarte puternic). Dupa aceasta spalati cu delicatete zona cu apa si sapun, apoi clatiti bine.
Chemati medicul sau duceti copilul la spital.
Sunati imediat medicul de familie sau duceti copilul pe loc la spital daca credeti ca a inghitit o substanta toxica! in cazul in care copilul a inghitit orice fel de medicament, sunati imediat medicul de familie si daca nu il puteti gasi duceti copilul la cel mai apropiat spital de pediatrie. Nu ii dati copilului sa bea nimic pana nu sfatuieste medicul cum trebuie sa procedati.
Daca copilul a ingerat diverse substante chimice, dati-i imediat sa bea cat mai multa apa, cu exceptia cazului in care si-a pierdut cunostinta, arc convulsii sau nu poate inghiti. Sunati apoi medicul sau duceti copilul la spital. Nu amanati din cauza ca vi se parc ca copilul se simte bine. Foarte multe substante toxice (aspirina de exemplu) dau primele manifestari de
intoxicatie de abia peste cate ore de la ingestie.
Masuri de prim ajutor in intoxicatii prin ingestie de substante toxice. Daca nu puteti ajunge imediat la spital sau nu gasiti medicul la telefon, cititi lista de mai jos pentru a vedea cand puteti si cand nu trebuie provocate rsaturile.