eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Primul ajutor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor

Eruptia dentara


Un bebelus caruia ii ies primii dinti se confrunta cu o perioada critica. Va saliva, va ge, va fi agitat si nu va dormi noaptea. Parintii unui astfel de copil care pare de neconsolat se intreaba adeseori daca ei, parintii, nu sufera la fel de mult cautand metode eficiente de a-l calma. Din fericire, unele dinlre aceleasi remedii si tehnici naturale care alina durerea de dinti la un adult pot ajuta si la calmarea unui copil caruia ii ies dintii. Aceste masuri pot ajuta si unui adult in cazurile de eruptie dentara tarzie, cand ii ies maselele de minte.
La copii, dintii apar in ritmuri diferite. Uneori, un copil se poate naste chiar cu un dinte sau doi, in timp ce altora primul dinte nu le apare decat la varsta de doi ani. De obicei, copiilor le apar mai intai dintii din fata de jos, in jurul varstei de sase-sapte luni. Ultimii dinti, primul si al doilea molar, apar de obicei intre unu si doi ani. Este mai probabil ca acestia sa produca dureri la eruptie decat dintii din fata. Restul setului pana la douazeci de dinti de lapte apare in decursul urmatorului an. In jurul varstei de sase-sapte ani, dintii de lapte incep sa cada si sunt inlocuiti de dintii permanenti.
Multor copii le ies dintii de lapte fara mare durere sau zarva. Simptomele usoare ale eruptiei dentare sunt gingiile rosii si umflate, hipersalivatia, iar pe partea afectata obrajii pot fi sensibili, fierbinti sau congestionati. Adeseori copilul va incerca sa-si calmeze durerea muscand sau mestecand un obiect, cum ar fi degetele, jucariile sau alimentele. Cand durerea este mai intensa, este posibil sa nu poata manca sau adormi.
Eruptia dentara este uneori folosita de parinti drept diagnostic unirsal. Observati cu atentie simptomele copilului pentru a va asigura ca ii ies intr-adevar dintii si nu sufera de altceva - febra, o infectie a urechii sau alta afectiune mai grava care sa necesite un examen medical. (Vezi modulul 16: "Urgentele oliamologicc si otologice" pentru tratamentul infectiilor urechii si modulul 18: "Febra" pentru ce trebuie facut pentru a scadea febra.)


REMEDII NATURALE DE PRIM AJUTOR IN ERUPTIA DENTARA

Cel mai simplu mod de a calma durerea eruptiei dentare la un copil este de I a-i freca usor gingiile (multi parinti aplica mai intai o picatura sau doua de alcool f sau o tinctura de te pe baza de alcool) si de a-i da ceva rece de baut. Iata alte cateva masuri rapide si eficiente care pot fi de ajutor.
Oferiti-i copilului alimente reci pe care sa le manance sau sa le suga. Parintii au obtinut rezultate poziti cu morcovi cruzi intregi, iaurt (dupa ce copilul a atins varsta de noua sau zece luni), pachetele congelate etc. Ati grija sa nu dati copilului biscuiti, care se pot sfarama in bucati si prezenta un pericol de inecare.
Dati-i copilul un inel special pentru eruptia dentara sau o jucarie, de asemenea reci. Tineti una in frigider daca bebelusul dumneavoastra este la varsta cand ii ies dintii.


Aplicati cateva picaturi de tinctura calmanta de te.

Fitoterapeulul Christopher Hobbs spune: "Prefer tincturilc alcoolice in locul uleiurilor esentiale in eruptia dentara, pentru ca acestea din urma pot fi putin cam aspre". El sugereaza folosirea tincturii de:
a Iarba matei (Nepeta catat ia) si Echinaceea amestecate in parti egale
a Musetel


a Odolean (valeriana)

"Aplicati doua su1.. trei picaturi direct pe gingii, acolo unde ies dintii, spune el. Se pare ca tinctura de valeriana nu numai ca alina durerea locala, care arc si un efect calmant general, sedativ, probabil datorita uleiului esential continut de ta, care patrunde in sange.
De asemenea, puteti face copilului un ceai indulcit de musetel si iarba matei, dar bineinteles fineturile sunt mai puternice si actioneaza mai rapid.
Folositi preparate diluate de uleiuri esentiale de ctiisoare sau arbore de ceai, pentru a reduce durerea si umflaturile si pentru a preni infectia. Folositi o picatura de ulei de cuisoare sau de arbore de ceai la fiecare trei pana la cinci picaturi de ulei de masline, inmuiati un mic tampon de vata sau degetul si masati apoi usor gingiile copilului. Aceasta diluare ar trebui sa reduca tendinta cuisoarclor de a ustura. De asemenea, puteti pune zece pana la cincisprezece picaturi de ulei de cuisoare sau de ulei de arbore de ceai intr-o jumatate de ceasca de apa calda, amestecati bine, imbibati o carpa in solutie si aplicati-o pe gingii.
Administrati copilului un remediu homeopatic. Potrivit unui practician homeopat, "Tratamentul eruptiei dentare la copii a convins probabil mai multa lume de eficienta homeopatici, decat orice altceva". Remediile homeopatice suni usor de inghitit de catre copii si pot fi administrate si de trei ori pe zi. Iata principalele posibilitati:
a Chamomilla. Acesta este primul remediu homeopatic demn de luat in consideratie. Util atunci cand copilul este iriil, nerabdator si capricios (cere un obiect, si atunci cand i se ofera, il arunca). Durerea este mai intensa scara si acela de a va cadea din nou in gura si de a va ineca cu ea.) Clatiti-va gura cu apa calda sarata si puneti cateva picaturi de ulei de cuisoare pe zona dintilor expusi. Luati imediat legatura cu dentistul pentru a vi se pune la loc lucrarea.
Daca un dinte se fisureaza sau se fractureaza, deti daca sangereaza. Daca nu sangereaza, inseamna ca pulpa nu a fost lezata. O fractura care afecteaza pulpa produce de obicei dureri cumplite. Emailul sau dentina sunt de obicei urgente mai putin gra decat pulpa ranita, totusi trebuie sa mergeti la dentist cat mai curand posibil. La fel ca in cazul lucrarilor dentare rupte, lasati un dinte fisurat la locul lui daca nu cade singur imediat. Evitati sa-l mai folositi pana cand nu cslc tratat.
Cand o fisura patrunde pana la pulpa, dintele trebuie tratat la fel ca un dinte smuls ( mai jos). O fisura a pulpei este o urgenta stomatologica majora care necesita tratament stomatologic in termen de patruzeci si opt de ore. Daca nu este tratat in aceasta limita de timp, dintele va muri.

CE TREBUIE FACUT CAND UN DINTE E SCOS PRIN LOVIRE
Cand un dinte este scos prin lovire, ligamentele, tesuturile tari care fixeaza dintele in alola lui plesnesc. Atunci cand o forta puternica rupe ligamentul unui dinte, o parte din ligament ramane in alola dintelui, iar alta parte ramane prinsa de radacina dintelui. Orice poate rani si mai mult ligamentul ramas pe dinte; de exemplu, cand este lasat sa se usuce sau cand este razuit de pe dinte pentru a "curata" radacina, se impiedica reusita reimtarii dintelui. Un dinte adult smuls din alola poate fi de obicei salvat daca actionati destul de repede. Daca ligamentul poate fi reasezat in mediul sau bogat in sange in cincisprezece pana la treizeci de minute, exista o sansa de 90% ca dintele sa se prinda din nou in alola.
Daca un dinte este smuls, dar nu va cade din gura, nici nu este nevoie sa-l scoateti. Apucati dintele de coroana si bagati-l inapoi in alola. Acoperiti-l cu o bucata de tifon steril, apasati-l usor si mergeti imediat la dentist sau la camera de garda a unui spital (spitalele au dentisti de garda la domiciliu).
Daca un dinte cslc smuls si va cade din gura, trebuie sa-l clatiti usor si foarte rapid inainte de a-l reintroduce in alola. Din nou, apucati dintele numai de partile laterale sau de coroana, niciodata de radacina. Nu spalati, nu razuiti sau nu sterilizati dintele. Dupa ce l-ati reintrodus in alola, apasati usor pe el si prezentati-va pentru tratament de urgenta.
In cazurile in care nu este posibil sa reintroduceti imediat dintele in alola, clatiti-l usor sub apa. Apoi puneti dintele intr-un recipient curat de plastic plin CU lapte integral, rece, si acoperiti-l. Din punct de dere chimic, laptele este o solutie aproape ideala pentru acest scop. Daca nu ati lapte, folosti apa. Daca dintele nu poate fi transportat cufundat in lichid, infasurati-l in tifon steril sau intr-o panza curata, inmuiata in lapte sau apa. Nu transportati dintele inlit in tifon sau panza uscata, deoarece, procedand astfel, se poate usca ligamentul. Prezentati-va cand mai curand posibil pentru tratament de urgenta.
Un dinte de lapte scos prin lovire nu necesita astfel de masuri de urgenta deoarece un alt dinte va creste in cele din urma in alola respectiva. Daca mai sunt cativa ani pana la aparitia dintilor permanenti sau ati vreo alta problema, nu reintroduceti dintele in gura unui copil, deoarece poate sa cada din nou si sa fie inghitit. Puneti dintele in lapte si duceti-I,impreuna cu copilul cat mai repede la dentist.
Aplicati comprese reci pe dinte sau pe obraji pentru a calma putin durerea produsa de un dinte lovit. Un tampon de tifon steril si o apasare directa exercitata prin muscare pe dinte vor ajuta la oprirea unei hemoragii. Persoana ranita nu trebuie sa manance si sa bea nimic pana nu se termina tratamentul de urgenta.



REMEDIILE NATURALE PENTRU TRAUMATISME DENTARE

Iata cateva remedii naturale care pot fi folosite dupa un traumatism dentar. Unele dintre acestea pot actiona bine inainte si dupa o extractie, plombare sau orice alt tratament sau interntie chirurgicala stomatologica.
Exercitati o apasare usoara pe punctul de pe proeminenta muschiului dintre degetul mare si aratator. Actionarea acestui punct poate calma nervii si ajuta la alinarea durerii. Exercitati presiunea pe mana de pe aceeasi parte cu problema dentara.
Pentru a opri hemoragia de la nilul gingiilor sau al altor tesuturi, aplicati un pliculet de ceai negru sau rde folosit, rece pe leziune. Taninurilc din ceaiul negru si rde au un efect astringent care va produce constrictia vaselor de sange si va opri hemoragia. Pliculetele de ceai negru sau rde pot fi aplicate si peste un dinte slabit, pentru a-I fixa la loc. (De asemenea, taninurilc din aceste ceaiuri pot preni cariile si bolile gingiilor.) Multe persoane apreciaza ca pliculetele reci, umede, de ceai de musetel au un efect calmant cand sunt aplicate pe gingii si tesuturile din gura, poate datorita proprietatilor antiinflamatoare si cicatrizante ale musetelului.
Mestecati o frunza. "Cel mai bun remediu pe care l-am gasit", spune filoterapeutul Christopher Hobbs, "este de a mesteca o frunza rde de coada-soricclului sau de patlagina si de a o tine aproape de zona care sangereaza. Coada-soricelului, in special, este un hemostatic incredibil si opreste sangerarea gingiilor aproape instantaneu, avand si efecte antibacteriene. Am folosit coada-soricelului in acest fel acum cativa ani, cand mi s-au extras niste masele de minte, si a actionat incredibil de eficient. Patlagina actioneaza intr-un mod similar, desi are efecte mai calmante si antiinflamatoare".
Administrati doze orale din remediul floral Bach, -" Remediu! salvator" -pentru a calma o persoana careia i s-a scos un dinte prin lovire. Puneti trei-patru picaturi de concentrat lichid direct din sticla sub limba. De asemenea, puteti dilua "Remediul salvator" punand patru picaturi intr-un sfert de pahar de apa, ceai sau suc. Din acesta se .sorb cateva inghitituri la fiecare trei-cinci minute. Traumatismele destul de puternice pentru a smulge un dinte pot produce spaima. "Remediul salvator" sau unul dintre celelalte remedii florale de prim ajutor pot atenua frica, anxietatea, socul si panica ce pot insoti o urgenta stomatologica.
Luati doze orale din remediul homeopatic Amica. Un cititor din Atlantic Beach, Florida, spune: "Am suferit odata doua interntii chirurgicale stomatologice la interval de doua saptamani una de alta. Prima data am luat un flacon intreg de acetaminofen in patru zile ca sa ma simt bine. Aceasta experienta m-a determinat sa caut printre remediile homeopatice. inainte de urmatoarea terntie, am luat doua lete de Amica 6X, apoi inca doua imediat dupa. Nu am simtit nici o durere". AA
"De obicei. Amica este suficienta", declara doctorul Jennifer Jacobs. Ea spune ca printre alte remedii homeopatice care ajuta uneori dupa un traumatism dentar se numara:
a Hypericum. Acest remediu ajuta la calmarea durerilor.
a Aconit. Folositi acest remediu inaintea unei vizite la dentist pentru a calma persoana si a-i atenua frica.
a Lcclttm. Acest remediu al "plagilor intepate" actioneaza bine in atenuarea durerii dupa o injectie anestezica.
a Belladonna. Acesta este un remediu bun pentru o durere care zvacneste, insotita de uscaciunea gurii.
a Apis. Ganditi-va ca albinele inteapa. Daca senzatia de durere este intepatoare si arzatoare, luati Apis.Intariti un dinte slabit folosind iarba de smirna sau coaja de stejar. La fel
ca si ceaiul negru sau rde, aceste doua te sunt astringente. Ele sunt eficiente nu numai pentru dintii slabiti, ci si pentru orice gen de afectiune a gingiilor, inclusiv gingiile dureroase si retractante. Aplieali-le sub forma de pudra sau de tinctura, sugereaza Hobbs. "Puneti cateva picaturi in gura sau direct pe dintele afectat. Spre deosebire de Echinaceea si de uleiul de cuisoare, iarba de smima si coaja de stejar nu produc amortire, dar sunt bune astringente. Iarba de smirna are un gust mai degraba placut, dar nici coaja de stejar nu e rea", spune Hobbs.
Plantele astringente pot fi aplicate pe dinti si gingii sub forma unui ceai tare. Dizolvati zece pana la cincisprezece picaturi de concentrat sau tinctura de iarba de smirna in jumatate de pahar de apa calda. De trei-patru ori pe zi invartiti lichidul de te si tineti-l in gura aproximativ treizeci de secunde. Apoi, fie il inghititi, fie il scuipati.
Pentru a accelera resilirea dupa extractii si alte operatii stomatologice serioase, luati bromelaina. Luati 250 - 500 mg de trei ori pe zi, intre mese, timp de trei zile. inainte de interntia stomatologica.
Enzima naturala derivata din ta de ananas, bromelaina are proprietati anliinflamatoarc si cicatrizante. Extractiile dentare pot produce contuzii gingiilor, obrajilor si gurii. Bromelaina si alte remedii orale folosite in contuzii ( modulul 10: "Contuzii") pot preni efectele secundare ale interntiei, de a produce dureri zile intregi dupa aceea. Bromelaina este oferita sub forma de lete de 100 mg de mai multi producatori de succedanee.



Alte materiale medicale despre: primul ajutor

  • Eruptia dintilor (probleme)
SIMPTOME Chiar d-.ca aparitia primilor dinti ai sugarului dumneavoastra este o etapa a dezvoltarii normale si nu o boala, ea poate fi un fenomen irit [...]
in fiecare an aproximativ o mie de americani sunt loviti de trasnet; cam trei sute dintre acestia nu mai apuca sa-si povesteasca experienta. Linele si [...]
Substantele nutritive care pot ajuta organismul sa se restabileasca dupa o muscatura de om sau de animal sunt vitamina C in doze suplimentare pentru a [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre primul ajutor

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile