eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Pediatrie preventiva

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » pediatrie preventiva

Reactii vaccinale


1. Reactiile locale: fenomene inflamatorii la locul de inoculare (eritem, durere, edem, impotenta functionala). Dureaza 24 de ore si nu necesita tratament;
2. Reactii generale: febra, stare generala alterata, greturi, varsaturi, diaree (necesita tratament simptomatic);
3. Socul vaccinai precoce: este un soc anafilactic, necesitand tratament de urgenta pentru combaterea colapsului cardiovascular (este rar intalnit);
4. Reactii de organ: sunt rar intalnite. Dupa vaccinarea antitetanica poate aparea nefropatie, dupa vaccinarile antipolio si antirabica pot apare rareori encefalita, respectiv paralizie de neuron motor periferic;
5. Reactii focale: intr-un numar mic de cazuri se poate constata agravarea unor boli preexistente;
Mecanismul de producere al acestor reactii consta in eliminarea de substante histaminice, de endotoxine de catre vaccin cu declansarea de reactii alergice fata de proteinele microbiene continute in vaccin.
Vaccinarea BCG se aplica la toti nou-nascutii cu greutate peste 2500 g, incepand din ziua 4-5 de la nastere si pana la 60 de zile fara testare tuberculinica.
Vaccinarea BCG confera protectie fata de infectia tuberculoasa si se efectueaza cu vaccin viu atenuat Calmette Guerin. Fiola de vaccin contine 20 doze vaccinale. Se dilueaza cu 2 ml de diluant. Dupa deschidere se foloseste in decurs de o ora. Se injecteaza lent i.d. 0,1 ml vaccin pe fata posteroextema a bratului stang, in treimea medie, cu formarea unei papule de 6-8 mm, cu aspect de coaja de portocala. Injectarea mai profunda poate determina aparitia de raicroabcese.
Elutia reactiei vaccinale: in primele 30 minute dupa inoculare papula dispare. Dupa 7-21 zile, la locul inocularii apare un nodul vaccinai de 3-8 mm diametru. In 1-2 saptamani se acopera de o scuama. Alteori se pustulizeaza, se ulcereaza si apoi se acopera cu o crusta. Se vindeca spontan in 1-2 (maximum 6) luni. in caz de ulceratie se aplica pansament steril. Dupa vindecare ramane o cicatrice, initial violacee, apoi sidefie, cu diametrul de 3-6 mm. Prima revaccinare se face dupa 3-5 ani.

Intervalul intre vaccinare BCG si alte vaccinari este de 2 luni. Ea se poate face concomitent cu Engerix B.
Vaccinarea antipoliomelitica (AP) cu virus atenuat este folosit pe scara larga. Este obtinut din tulpini atenuate de virus poliomielitic.
Vaccinul induce o reactie imuna mediata celular, care determina blocarea portii de intrare a virusului poliomielitic.
Vaccinarea AP se face in campanie, primavara si toamna-iarna.
Primovaccinarea se face cu 3 doze intre 3-l5 luni de viata. intre prima si a doua doza se lasa un interval de o luna, iar intre a doua si a treia doza un interval de 6 saptamani. Se face cu vaccin compensat (tip 1+2+3).


Revaccinarea se face dupa 1 an si dupa 7 ani.

Vaccinul se administreaza in doza de 0,2 ml in ceai sau apa zaharata. Vaccinul se conserva la frigider.
Vaccinul AP se poate administra concomitent cu DT,DTP,ADPA.
Dupa vaccinarea cu AP nu se fac alte vaccinari, tratamente injecile sau interventii chirurgicale timp de 30 de zile.
Dupa vaccinare copilul elimina virus vaccinai prin scaun timp de 5-6 saptamani.
Vaccinarea antidifterica (AD) se realizeaza cu anatoxina difterica purificata si adsorbit pe fosfat de aluminiu (ADPA), care este o toxina difterica detoxifiata sub actiunea formolului si caldurii, purificata prin precipitare chimica si adsorbita pe un suport mineral.


Fiola are 0,5 ml si un continut alb-tulbure.

Vaccinarea se face la varsta de 3-l2 luni prin injectarea i.m. pe fata anterioara a coapsei, la intalnirea treimii superioare cu treimea medie, la 3 cm in afara liniei mediane. Dupa 30 zile se injecteaza in acelasi mod 0,5 ml, dar in cealalta coapsa.In caz ca primovaccinarea se face cu DTP se repeta a treia doza dupa inca 30 zile. Daca primovaccinarea s-a facut cu ADPA sau DT sunt suficiente 2 doze.


Revaccinarea se face astfel:

- prima revaccinare cu 0,5 ml ADPA, DT, DTP, (daca prima vaccinare s-a facut cu unul din aceste produse) la 6-9 luni de la vaccinare;
- a doua revaccinare cu 0,5 ml ADPA, DT, DTP, la 18-24 luni de la prima revaccinare;
- a treia revaccinare cu 0,5 ml ADPA, sau DT la 7 ani. La copilul mare nu se mai vaccineaza DTP datorita componentei pertusis din vaccin, care poate induce accidente neurologice.
Reactiile postvaccinale sunt minore: durere, edem, eritem local si dispar in 24 de ore.
Intervalul fata de alte vaccinari este de 30 zile, daca s-a utilizat vaccin DTP. Nu este absolut necesar de in caz de plagi tetanigene, dupa tratamentul chirurgical al plagilor se face vaccinare AT in raport de situatia vaccinarilor anterioare.
1) Pacient cu schema completa de vaccinare se administreaza 0,5 ml ATPA i.m. in doza unica.
2) Pacient incomplet vaccinat: se administreaza 3 doze ATPA la interval de 14 zile.
3) Pacient nevaccinat: se administreaza ser anlitetanic 3000-20.000 UI in doza unica si ATPA 3 doze cate 0,5 ml la interval de 14 zile.
Vaccinarea cu ATPA nu necesita intervale fata de alte vaccinari.
Vaccinarea diftero'tetanica (DT) sunt doua vaccinari prin anatoxina, pot fi facute impreuna. Vaccinarea se face prin administrarea a 3 doze de 0,5 ml i.m. la interval de o luna. Injectarea se face in coapsa.
Reactia vaccinala este aproape nula. Uneori se poate produce febra - 38-39AC - care cedeaza la antitermice in 24 ore.
Vaccinarea contra tusei convulsive (DTP) se face prin administrarea trivaccinului DTP (antidifteric, anlitetanic, antipertusis).
Vaccinarea contra tusei convulsive trebuie sa se faca la sugar cat mai devreme, deoarece prin complicatiile grave pe care le da, tusea convulsiva trebuie evitata in primele luni de viata.
Tehnica de administrare este similara cu cea de la vaccinarea DT.
Vaccinarea antirujeolica (AR) se face cu virus omorat, viu atenuat sau hiperatenuat. Vaccinarea antirujeolica incepe dupa virsta de 9 luni si se face in campanie, o data pe an toamna. Revaccinarea se face la 1-3 ani. Se face prin injectare s.c. a 0,5 ml vaccin. Protectia apare dupa 20-30 de zile.
Intervalul intre vaccinare AR cu virus supraatenuat si alte vaccinari va fi de 30-60zile.
Vaccinarea antirubeolica se face cu vaccinuri cu virus viu atenuat, cu administrarea endonazala sau cu virus omorat injectat a. c.
Vaccinarea ROR se face cu vaccin cu virus atenuat contra rujeolei, parotiditei epidemice si rubeolei. Fiola are 0,5 ml pentru o doza. Se va administra dupa varsta de 9 luni pentru copin care traiesc in colectivitati si dupa 12 luni pentru copin ingrijiti in familie. Se administreaza o singura doza de 0,5 ml i.m. sau s.c, iar pentru copin din colectivitati se face si a doua doza dupa 6 luni.
Reactiile adverse pot aparea dupa 5 zile de la vaccinare si constau in hipertermie sau simptom de rinofaringita, dureri articulare, exantem discret. in general este un vaccin bine tolerat.
Vaccinarea AH (antihepatitica) este cea mai moderna vaccinare preparata prin metode proprii ingineriei genetice. Produsul cel mai utilizat in tara noastra este Engerix B sau Recombivax HB. Antigenul HBs inserat intr-o plasmida este transferat pe Sacharomyces cerevisiae si apoi replicat un numar de generatii. Din cultura antigenul este extras si purificat prin cromatografie si apoi este utilizat prin vaccinare. Pentru tara noastra unde procentajul de purtatori AgHBs este extrem de ridicat vaccinarea antihepatitica B se impune ca vaccinare obligatorie pentru copilul din primul an de viata ca si pentru anumite categorii de populatie cu risc inalt de imbolnavire (personal medico-sanitar, in special din centre de dializa si transfuzii, hemofilici, talasemici etc). Vaccinul Engerix B se administreaza la nou nascut, la 3 si 6 luni in doza de 0,5 ml i.m., fiind livrat in seringa de unica folosinta cu ac atasat. Se obtine raspuns anticorpic eficient in 95% din cazuri asigurand protectie virtual completa tuturor persoanelor care pot dezlta un raspuns adecvat cu anticorpi. Acesta este considerat eficient daca corespunde la peste 10 mUI/ml (miliunitati internationale/ml) la distanta de 6 luni dupa o vaccinare completa, si este determinata prin metoda radioimuna. Nou nascutii care provin din mame purtatoare de AgHBs trebuie sa primesca vaccinarea antihepatitica cat mai precoce posibil, eventual in primele 12 ore de viata, concomitent cu 0,5 ml imunoglobulina specifica antihepatitica intramuscular. Pentru cea de a doua doza vaccinala, care coincide eventual cu vaccinarea DTP, se r folosi sedii de injectare diferite si seringi diferite.




Alte materiale medicale despre: pediatrie preventiva

1. Casexia, agamaglobulinemia, neoplasm, hemopatii maligne - situatii in care bolnavul nu poale produce anticorpi, iar vaccinarea agraveaza evolutia b [...]
Prima vaccinare din lume a fost aplicata la mijlocul secolului XVIII de catre Eduard Jenner. Vaccinarea presupune stimularea producerii de catre organ [...]
Traumatismele sistematice au fost, pana nu de mult, o caracteristica endemica a culturii noastre (biciuire pentru comportare proasta, chiar la copii d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre pediatrie preventiva

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile