eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Hematologie sl oncologie pediatrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » hematologie sl oncologie pediatrica

Bolile trombotice


STAREA DE HIPERCOAGULABILITATE Este o situatie ce caracterizeaza cazurile cu episoade repetate de tromboza venoasa (iromboza venoasa profunda TVP, embolism pulmonar). Cauze: (I) Staza venoasa (de ex. sarcina, imobilizarea prelungita). (2)vasculile, O)perturbarimieloproliferative, (4) contraceptivele orale, (5) lupusul cu anticorpi ant i fos Io lipida plachetara ce stimuleaza coagularea. (6) tromhocitopenia heparin indusa, (7) deficitul de factori anlicoagulanti endogeni antitrombina III, proteina C, proteina S; (8)altele hemoglobinuria paroxistica nocturna, disfibrinogenemia (fibrinogen anormal).
Tratament Se vor corecta perturbarile atunci cind este posibil; in caz contrar, este indicat tratamentul cu warfarina pe termen lung.
TERAPIA ANTITROMBOTICA Substante anticoagulante
/. Heparina creste activitatea antitrombinei III} agentul de electie cu administrare parcnlcrala. La adulti. 25000-40000 UI in perfuzie i.v. continua timp de 24 ore. precedata de o administrare in bolus de5 000 UI; se monitorizeaza folosind ca indicator TPT, ce trebuie mentinut la valori de 1,5 pina la 2 ori mai mari decit normalul. Administrarea profilactica de anticoagulante pentru a scadea riscul de tromboza venoasa, se recomanda in anumite cazuri (de ex. posloperator, imobilizare prelungita); doze de 5000 UI s.c. q8 I2h. Complicatia majora a heparinoterapiei este hemoragia se intrerupe administrarea de heparina; in cazul singerarilor importante, se administreaza/>ro/-amina(\ mg/100 UI heparina); rezulta o rapida neutralizare.
2. Warfarina{Co\xnadm) antagonist al vitaminei K, scade nivelul factorilor II, VII, IX, X, si al proteinelor anticoagulante C si S. Se administreaza timp de 2-3 zile; incarcarea initiala se face cu o cantitate de 5-l0 mg p.o. qd, urmata de o doza titrata zilnic in asa fel incit sa mentina TP la o valoare de 1,5 -2 ori mai mare decit valoarea de control. Complicatii - hemoragii, necroze dermice warfarin-indusc (rare), efecte teratogene. Aceste efecte pot fi contrabalansate prin administrarea de vitamina K: daca reversibilitatea fenomenelor secundare este urgenta, se administreaza PPI in perfuzie. Exista numeroase substante medicamentoase care pot potenta sau antagoniza efectele warfarinci. Substante care au efecte depotenfare - clorpromazina, cloralhidratul, sulfona-midele. cloramfenicoiul. alte antibiotice cu spectru larg, allopurinolul, cime-tidina, antideprcsivcle Uiciclice, tiroxina. rtofibratu]. Substante antagoniste
vitamina K. barbituncele, rifampicina, colestiramina. contraceptivele orale, tiazidcle.
Terapia intraspitaliceasca cu anticoagulante se face de obicei initial cu heparina urmata de o doza de mentinere cu warfarina, dupa o perioada de trei zile de suprapunere.
Substante fibrinolitice in mod curent se folosesc doua substante:strepto-kinazasi umkinaza: mediaza liza cheaguluiactivind plasmina. care, la rindul sau. degradeaza fibrina. Indicatii - tratamentul TVP, cu incidenta mai mica a sindroamelor postflcbilice (staza venoasa cronica, ulceratii tegumcnlare) decit dupa tratamentul cu heparina; embolismul pulmonar masiv, ocluzia arteriala cmbolica a extremitatilor, tratamentul 1MA, angina pectorala insila. Activatorul recombinat al plasmingenului tisular (tPA, altcplase) reprezinta tot un mijloc de tratament in IM A. Dozajul agentilor fibrinolitici: (1) Streptokinaza in caz de IMA. 1,5 milioane UI i.v. in 60 minute; sau 20000 UI sub forma de bolus direct inlracoronar, urmat de 2000 Ul/min. timp de 60 minute inlracoronar. Pentru irombembolismulpulmonar sau arterial sau venosprofund, 250000 UI in 30 minute, apoi 100000 Ul/ora timp de 24 ore (embolia pulmonara) sau 72 ore (tromboza arteriala sau venoasa profunda). (2) Urokitioza - pentru embolia pulmonara. 4400 UI'kg i.v. in 10 minute, apoi 4400 Ul/kg/ora i.v. timp de 12 ore. (3) tPA pentru IMA (la adulti > 65 kg), 10 mg i.v. in bolus in 1 2 min, apoi 50 mg i.v. intr-o ora si 40 mg i.v. in urmatoarele 2 orc (doza totala = 100 mg). tPA este ceva mai eficient dar mai scump decit tratamentul cu streptokinaza in tratamentul IMA.
Tratamentul fibrinolilic este de obicei urmat de o perioada de tratament anticoagulanl folosind heparina. Tratamentul cu substante fibrinolitice este contraindicaiin cazuri cu: (1) singerari interne active, (2) accidentul vascular cerebral (A) recent (< 2-3 luni), (3) neoplasm intracranian, anevrism sau in cazurile cu traumatisme cerebrale recente.
Substante antiplachetare Aspirina (160-325 mg/zi) cu sau fara dipiri-damol (50 150 mg qid), poate fi benefica in scaderea riscului de tromboza arteriala (A, IMA) la pacientii cu risc marit pentru aceste afectiuni.



Alte materiale medicale despre: hematologie sl oncologie pediatrica

Se depun eforturi intense pentru cunoasterea, prevenirea si tratamentul bolilor alergice care s-au extins amenintator. Termenul de alergie a fost pro [...]
Florile de galbenele au actiune calmanta si cicatrizanta pentru aceste afectiuni. Ceaiul se prepara din plante enflorescente, 2 lingurite la o [...]
Arteritele constituie grupul cel mai important al bolilor arterelor periferice, dintre ele frecventa cea mai mare o au arteriopatia aterosclerotica, d [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre hematologie sl oncologie pediatrica

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile