eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Educarea copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » educarea copilului

Balbaiala


Balbaiala este frecventa intre 2-3 ani.
Balbaiala nu este pe deplin descifrata, dar se cunosc o scrie de lucruri despre ea. Adesea exista o predispozitie familiala, si este mai frecventa la baieti. Acest lucru inseamna ca este mai usor ca anumite persoane sa fie balbaite. Uneori, fortarea unui copil stangaci sa scrie cu mana dreapta pare sa declanseze balbaiala. Acea zona a creierului care controleaza rbirea este strans conectata cu partea care controleaza miscarile mainii preferate, de la natura. Daca fortezi individul sa foloseasca cealalta mana, se parc ca se creeaza confuzie la nivelul mecanismului ners al rbirii.
Se cunoaste ca starea emotionala a copilului este strans legata de balbaiala. Majoritatea cazurilor apar la copii cu o oarecare stare de tensiune interna, iar unii se balbaie doar cand sunt emotionati sau cand rbesc cu o anumita persoana. Sa urmarim cateva exemple: Un baietel a inceput sa se balbaie atunci cand sora lui mai mica a fost adusa acasa de la maternitate. El nu si-a manifestat deschis gelozia si nu a incercat niciodata sa o loveasca sau sa o ciupeasca si sa o necajeasca, ci doar a devenit stanjenit. O fetita de 2 ani si jumatate a inceput sa se balbaie dupa plecarea unei rade indragite care a locuit in aceeasi casa cu ca mult timp. Dupa 2 saptamani balbaiala a incetat. Cand familia s-a mutat intr-o casa noua, fetitei i-a fost dor de cea veche si pentru o vreme s-a balbait din nou. Doua luni mai tarziu, tatal a fost recrutat in armata, iar fetita a inceput din nou sa se balbaie. Parintii au atras adesea atentia medicului ca balbaiala copilului este mai accentuata atunci cand ei insisi se simt tensionati. Dupa parerea mea, copin carora in timpul zilei li se rbeste prea mult si li se povestesc tot timpul povesti, iar parintii ii forteaza sa rbeasca si sa recite demonstrativ poezii in fata altora, sunt mai expusi la riscuri. Balbaiala poate apare si atunci cand un parinte se decide sa fie mai sever.
De ce este balbaiala atat de frecventa intre 2-3 ani? Sunt doua explicatii posibile. Aceasta este varsta la care copilul se munceste din greu sa-si largeasca cabularul. Cand era mic el folosea fraze scurte pentru care nu era neie de pre.j multa gandire: "Uite pisica", "vreau afara" ctc. Dar, dupa varsta de 2 ani, copilul incearca sa formuleze propozitii mai lungi care sa exprime idei noi. incepe o propozitie de 3-4 ori, dar se opreste la mijloc fiindca nu gaseste cuvintele potrivite. Parintii obositi de rbaria lui permanenta nu-i dau prea mare atentie si ii raspund: "Aha!" fara sa se gandeasca, in timp ce isi continua treaba. Asadar, copilul este si mai mult frustrat, deoarece nu a reusit sa-si capteze audienta.


Tratamentul balbaielii

S-ar putea sa fiti alarmati in mod deosebit deoarece si dumneaastra sau o ruda apropiata ati dus o viata intreaga o lupta indarjita pentru a corecta balbaiala. Nu este insa cazul. Dupa opinia mea, 9 din 10 copii care incep sa se balbaie intre 2-3 ani, r depasi aceasta problema in doar cateva luni daca li se ofera sansa. Doar in cazuri exceptionale balbaiala devine cronica. Nu incercati sa corectati copilul cand se balbaie sau sa va faceti griji in ceea ce priveste tratamentul medical al balbaielii la aceasta varsta. Analizati situatia pentru a vedea care este cauza care genereaza tensiunea interioara la copil. Daca l-a afectat separarea de dumneaastra pe o perioada mai lunga de timp, incercati sa evitati acest lucru in lunile urmatoare (paragraful 593). Daca considerati ca i-ati rbit prea mult sau l-ati fortat sa rbeasca prea mult, incercati sa va controlati sa nu o mai faceti. Jucati-va cu copilul facand si nu rbind. Are oare copilul suficiente ocazii sa se joace cu alti copii cu care se intelege bine? Are el suficiente jucarii si locuri de joaca, in casa si afara, ca sa-si poata inventa propriile jocuri fara sa fie deranjat de altii? Nu vreau sa spun ca trebuie sa-l ignorati sau sa-l izolati, dar cand sunteti impreuna fiti^jelaxati si lasati-l pe el sa preia conducerea cand discuta cu dumneaastra. Oferiti-i atentie si intelegere, astfel incat sa nu devina intaratat. Daca gelozia este cea care il tulbura, vedeti ce puteti face pentru a o contracara.
Balbaiala dureaza in majoritatea cazurilor cateva luni, prezentand ameliorari si agravari pe parcurs. Nu va asteptati sa dispara complet dintr-o data si fiti multumiti cu progresele facute treptat. Daca nu va puteti da seama care e problema, discutati cu psihiatrul de copii. Exista unele situatii cand plica mucoasei bucale care merge de la varful limbii in jos la baza ei, spre seul bucal (sub limba) -"frenum" - pare prea scurta si nu ar permite suficienta miscare libera a limbii, aceasta parand "legata", dar ele nu au nimic de a face cu balbaiala si nu este cazul unei operatii.
Exista persoane special calificate (logopezi) pentru a ajuta copin mici sa-si corecteze balbaiala, care va pot fi recomandate de medicul de policlinica. De multe ori ei va pot fi de mare ajutor, mai ales pentru scolarul care are neie de asistenta si sprijin. Pentru un copil la care insa predomina agitatia si iriilitatca este mai bine sa se consulte un medic psihiatru mai intai, pentru a descoperi si indeparta (daca este posibil) cauza care genereaza starea de tensiune interioara.



Alte materiale medicale despre: educarea copilului

intalniti cateodata un copil de 1-3 ani care devine inspaimantat de prea multe avertismente. Mama unui baietel de 2 ani incearca s [...]
Este asadar intelept ca parintii sa faca tot ce pot sa aduca la normal raporturile cu copilul bolnav, cat de repede posibil. Asta inseamna o serie de [...]
A invata copiii sa spuna \"va rog\" sau \"multumesc\" nu este de fapt primul pas in educatie. Cel mai important lucru este sa-i faci pe copii sa le pl [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre educarea copilului

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile