Termenul de "baby - sittcr" sau mai pe scurt "sitter" se foloseste pentru orice persoana care este lasata (contra cost sau nu) cate ore cu copilul sa aiba grija de el atunci cand parintii trebuie sa plece de acasa (in vizita sau la un spectacol etc).
Este o mare usurare pentru parinti (si ajuta la dezvoltarea independentei copilului) sa poata apela la serviciile unei baby-sitter, dar trebuie sa se cunoasca bine persoana respecti si sa se aiba incredere in ea. Sa presupunem ca e vorba de o femeie, desi nu e nici un motiv ca un barbat sa nu poata face aceeasi munca. Daca e vorba sa stea o noapte cu un copil care doarme bine, nu trebuie decat sa fie atenta, rezonabila, de incredere. Daca insa e vorba de un copil mic (sa zicem de 5 luni, care se trezeste si vrea sa manance sau are colici) e important ca persoana angajata ca baby-sitter sa-i fie cunoscuta si placuta, altfel ar putea sa se sperie daca in mijlocul noptii se trezeste singur cu un strain. In cazul in care trebuie ingrijit copilul (schimbat, pus sa manance sau sa doarma) trebuie sa obserti atent daca persoana respecti intelege si iubeste copin si se poate descurca bland dar ferm cu ci. Asadar pentru inceput incercati la angajarea unei baby-sitter sa stati cat timp alaturi de ea, sa vedeti cum se comporta cu copin dandu-le si lor sansa sa se obisnuiasca cu prezenta ei inainte de a fi nevoie sa preia ea singura ingrijirea lor. E important sa aveti numai una sau doua persoane ca baby-sitter, pentru perioade de timp cat mai lungi1.
Tanara sau matura? Este vorba de maturitatea personalitatii si a comportamentului mai mult decat cea a anilor. Uneori o fata de 14 ani este extrem de capabila si de incredere (desi nu e prea corect sa te astepti la asemenea calitati de la cei mai multi copii de rsta aceasta) iar unii adulti nu sunt seriosi, eficienti sau sunt prea aspri. Exista persoane adulte care nu suporta copin,.nu sunt suficient de flexibile ca sa se adapteze acestora sau sunt prea nervoase.
Cel mai important e sa cunosti bine persoana angajata ca baby-sitter si sa ai incredere in ea, iar copilul la randul sau sa o placa si sa se inteleaga bine cu ea.
Pentru a tine lucrurile sub control, e bine sa lasi un caiet special pentru baby-sitter, in care sa fie trecute lucrurile care ii plac copilului (cu cuvintele care le foloseste acesta), ce nevoi arc acesta si ce trebuie ea sa faca, telefonul doctorului si cel la care te poate gasi in caz de urgenta, ora de culcare pentru copil, ce are de mancare ea si copilul, unde se afla pijamalele si alte lucruri de care ar putea avea nevoie copilul, de unde se da drumul la caldura si apa calda daca e cazul, etc.
Mai multe detalii despre personalitatea cui care ii inlocuieste pe parinti sunt prezentate la paragraful 63.