eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatologie la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » dermatologie la copii

Dermatozele parazitare


Prurigo strofulus (PS)
PS este o afectiune ce consta intr-o eruptie papuloculoasa, caracteristica pentru copilul intre 2-7 ani si atribuita unei stari de hipersensibilitate bifazica (urmata in final de castigarea unei stari de toleranta) la diferiti paraziti, in special acarieni, dar si la insecte ce vin in contact tranzitoriu cu tegumentul.
Elementul lezional caracteristic este reprezentat de seropapula centrata de o microcula. Leziunile secundare gratajului sunt crustele, pustulele, eritemul purpurie, nodulii. Leziunile, frecnt grupate si dispuse la nilul membrelor, al plicilor axilare. inghinale, sunt insotite de un prurit constant, intens, limitat la leziuni si de o stare generala nemodificata.
Se disting 3 forme clinice: urticariana, predominant cu-loasa (variceliforma) si buloasa.
Tratamentul general consta in administrarea de antihistaminice anti-H! sau corticoterapie pe termen scurt in formele rezistente.
Tratamentul local se face cu lotiuni si paste cu proprietati sica-ti, dezinfectante si antiinflamatorii sau fototerapie ca alternativa in formele rebele.
Tratamentul profilactic consta in aplicarea masurilor de dezin-fectie si deparazitare a animalelor de casa.

Scabia (S)
Scabia este o boala ectoparazitara produsa de acarianul Sarcop-tes scabiae, varietatea hominis, cu contagiozitate crescuta, ce afecteaza mai ales copilul de varsta scolara.
Contaminarea se face prin contact aman direct cu femela acari-ana adulta a carei perioada de supravietuire in afara gazdei este scurta, de 1-2 zile.
Dupa o incubatie in medie de 3 saptamani (sau 1-4 zile, in caz de reinfestare), boala debuteaza printr-o eruptie papuloculoasa insotita de prurit cu caracter generalizat, nocturn si familial.
Eruptia este constituita din 2 tipuri de elemente: patognomonice (santul acarian) si cele evocatoare ale unei sensibilizari precoce la produsele antigenice ale parazitului cu aspect de "prurigo scabios".
Santul acarian se prezinta sub forma unei proeminente filiforme, sinuoase, de cativa milimetri lungime, corespunzator traseului femelei acariene prin stratul comos in activitatea sa de depunere a oualor.
La una dintre extremitatile tunelului acarian este vizibila o mica proeminenta (eminenta acariana), locul de rezidenta a femelei. Leziunile specifice prezinta o distributie electiva la nilul extremitatilor (fetele laterale ale degetelor, fata anterioara a articulatiei mainii), al tecii penisului, al glandului (sancru scabios).
Leziunile nespecifice (papule, papulocule, noduli) insotesc leziunile specifice, dar prezinta un teritoriu mai extins (periombilical, mame-lonar, pliuri axilare, fese) cu posibilitatea generalizarii in functie de reactivitatea individuala.


Forme clinice:

- S. incognito (modificata de aplicatiile de corticoizi topici);
- S. sugarului: eruptia este mai extinsa, si la nilul fetei, al pielii capului sau la cel palmotar;
- S. nodulara: eruptie constituita predominant sau numai din noduli usor infiltrativi rosu-bruni, ce se disting prin persistenta lor de luni de zile.
- S. profuza: eruptie cutanata florida si extinsa, la imunodeprimati.
- S. norgiana crustoasa (rara): eruptie de numeroase placarde eritematocrustoase (sediul unei colonizari prolifice a parazitului) cu tendinta la confluare si insotita de ingrosari ungheale importante.
Netratata sau incorect tratata, scabia conduce la urmatoarele complicatii: eczematizare, piodermizare, glomerulonefrita poststrep-tococica, sindrom postscabios.


Tratamentul are ca obiecti:

- izolarea si tratamentul bolnavilor;


- tratamentul membrilor familiei;

- masuri de deparatizare a lenjeriei (spalat, calcat, pudre acaricide);
- instructajul parintilor in privinta: aplicatiilor excesi, a persistentei pruritului (circa 2 saptamani in urma unui tratament corect si in absenta recidilor) si a necesitatii aplicarii substantei scabi-cide pe toata suprafata corpului, cu exceptia fetei.
Tratamentul etiologic, scabicid, se realizeaza cu urmatoarele preparate:
- sulful precipitat 3 - 5% la copin sub 2 ani sau 8% (preparat tipizat-sulf coloidal), cate o aplicatie/zi, 2-3 seri consecuti urmata de baie la 8-l2 ore de la fiecare aplicare;
- benzoat de benzii 10% (ascabiol), una sau doua aplicatii, precedate si urmate la 24 de ore de baie. La sugar, aplicatiile se limiteaza ca numar (una) si durata (6-l2 ore);
- lindan 0,1 -0,2% este foarte eficient intr-o singura aplicatie de 4 ore la sugari si 6 ore la copil, dar este limitat de efectele sale potential neuro-toxice (prin aplicare excesiva, ingeslle accidentala, absorbtie crescuta);
- piretrine (spregal) - se administreaza prin pulrizare si necesita un contact cu tegumentul de 12 ore;
- malathion 0,5% in baza apoasa, necesita un contact cu tegumentul de 24 de ore si repetarea la cateva zile;
- crotamiton (Eurax) 10% in crema, solutie sau pulbere, imbina actiunea scabicida cu buna toleranta, efectul antipruriginos si bacteriostatic (inhibarea cresterii strepto-stafilococilor).
La copin mici este suficienta o singura aplicatie seara, urmata de baie la 6-l2 ore.
Cu o valoare similara tratamentului scabicid este tratamentul simptomatic antipruriginos si al complicatiilor.
Nodulii scabiosi beneficiaza de crioterapie si corticoizi topici cu potenta crescuta in aplicatii ocluzi (Elocom).


Pediculoze

Paduchii, ectoparaziti obligatorii, apartin artropodelor, clasa insecta.
Omul este parazitat de doua specii: Pediculus hominis (cu doua variante: P. capitis si P. corporis) si Pthirus pubis.
Pediculoza capului (PC)
PC este frecnta la copil (mai ales la sexul feminin) si este produsa de un parazit lung de 3-4 mm, lat de 1 mm, cu o medie de viata a femelelor de 40 de zile. Din ouale aderente (depuse la diferite inaltimi ale firului de par), cuprinse intr-o teaca de chitina (lindeni), de culoare cenusie, ies nimfele dupa 8 zile (oul denind albicios). Nimfele au nevoie de 8 zile pentru maturare.
Contaminarea se realizeaza prin contact direct, in conditiile unei igiene deficitare si a aglomerarii.
Simptomatologia este evocatoare prin pruritul intens localizat occipital, retroauricular cu extinderea ulterioara la nilul gatului, al toracelui superior ("in pelerina").
Leziunile papuloculoase la locul intepaLurii parazitului sunt rapid decapate prin grataj, conducand inerent la suprainfectia leziunilor, manifestata prin aparitia crusteLor meliceriee, de aglutinarea firelor de par in smocuri si prin adenopatie satelita.
Masurile de depistare si de tratare a anturajului sunt absolut necesare.
Tratamentul local are ca prima etapa spalarea energica cu apa si sapun (tunsul parului este indicat, dar nu obligatoriu) urmata de aplicarea substantelor paraziticide, reprezentate de:
- xilol, pomada (1 pic./gram excipient) ce se indeparteaza prin spalare dupa 24-48 de ore de contact;
- HCH (lindan, aphtiria, elentol) in unguent sau pudra (pentru formele necomplicate) intr-o singura aplicatie de 24-48 de ore sub boneta. Se piaptana apoi cu un pieptene des si se spala. Se repeta la 8 zile. Pentru detasarea lindenilor se utilizeaza lotiuni de acid acetic 5- 10%, biclorura Hg 1%;
- Eurax 10% lotiune: dupa spalarea si uscarea parului se maseaza usor pe toata suprafata scalpului, se lasa in contact 24 de ore. Din a 2-a pana in a 7-a zi parul se spala zilnic, pieptanandu-se cat este ud cu un pieptene des. in a 8-a zi, dupa un examen riguros, se poate repeta, la nevoie, aplicatia lotiunii.
- malathion 0,5% in alcool (prioderm), pediculicid si ovocid, este absorbit de keratina firului de par in 6 ore, avand astfel si un rol protector (prenind reinfectia pentru un interval de 6 saptamani). Se aplica pentru 12 ore si se repeta la 10 zile.
- piretrine (permethrin - crema) detine o buna actiune pediculi-cida si ovocida;
- terapia orala cu cotrimoxazol a fost mentionata ca eficienta in eradicarea pediculozei (efect datorat distructiei bacteriilor simbiotice sintetizatoare de vit. B10 esentiala paduchilor).
Lotiunile sunt preferabile sampoanelor, intrucat cele din urma prezinta concentratii scazute de insecticid, dezvoltand in timp aparitia rezistentei.
Acidul formic (in crema) permite indepartarea resturilor aderente de oua.

Pediculoza corpului se manifesta printr-o eruptie constituita din papulocule, papule urticariene (datorate sensibilizarii la antigenele din saliva parazitului) dispusa electiv la nilul gatului, al regiunii interscapulare, lombare si insotita de prurit intens.
Contaminarea se realizeaza direct cu persoanele parazitate sau prin intermediul hainelor (habitatul parazitului).
Masurile de deparazitare se adreseaza in primul rand hainelor ce trebuie fierte, calcate la temperaturi inalte sau pudrate cateva zile cu HCH sau DDT 3-5%.
Tratamentul local se face cu aplicatii de lindan 5%, Eurax 10%, malathion 0,5% (pediculicid in 5 minute), piretrine gel 0,3%.
Ftiriaza pubiana este o boala transmisa prin contact fizic strans (sexual cel mai frecnt), dar si prin lenjerie, par, baie. Ftiriaza pubiana este rara la copil. La copilul mic parazitii colonizeaza pielea capului, sprancenele si genele (blefarita ciliara), determinand prurit intens.Indepartarea parazitilor si a lindenilor se realizeaza cu:


- oxid galben de Hg 2-3%, 2 aplicatii/zi;

- fluoresceina 20%, instilatii pe marginea libera a pleoapelor;


- fizostigmina 0,25%, solutie sau unguent oftalmic;

- malathion 0,5%, solutie apoasa.In general, orice unguent aplicat la nilul pleoapelor, de doua ori/zi, timp de 8 zile, se interfereaza cu functia respiratorie a paduchilor.



Alte materiale medicale despre: dermatologie la copii

Dermatozele alergice profesionale (dermatite de contact, eczema profesionala, eczema topica profesionala) sint afectiuni ale tegumentelor, produse ca [...]
Micozele cutanate superficiale sunt preponderent determinate de dermatofiti si de levuri. in general, aspectul clinic si examenele de laborator sunt [...]
Cu etiologie infectioasa: 1. Stafilococ: miliaria pustuloasa, impetigo; 2. Herpes simplex neonatal; 3. Scabia se manifesta la nou-nascuti (dupa [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre dermatologie la copii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile