Varsta la care apar dintii nu este importanta. Varsta la care apar dintii difera mult de la un copil la altul. Unul mesteca orice, si se agita timp de 3 - 4 luni pana ce ii apare un dinte, facand ata mizerabila intregii familii. in alt caz mama descopera un dinte intr-una din dimineti fara ca sa fi avut idee ca
sugarului ii va apare un dinte. Cei mai multi
sugari incep sa saliveze mai abundent pe la varsta de 3 - 4 luni, cand
glandele salivare den mai active, dar aceasta salivatie nu semnifica neaparat ca incepe eruptia dintilor.
Unii copii au primul dinte erupt la varsta de 3 luni, altii chiar la un ^ an, si cu toate acestea sunt cu totii copii normali, sanatosi. Este adevarat ca unele boli pot cateodata influenta varsta eruptiei dintilor dar acest lucru este rar. La un copil sanatos, varsta eruptiei dentare este doar expresia schemei de dezvoltare cu care copilul s-a nascut. in unele familii, majoritatii copiilor le apar dintii foarte devreme, in altele tarziu. Nu poti trage concluzia ca
sugarul este mai inteligent daca-i apar dintii devreme sau retardat daca ii apar dintii tarziu.
410. Cum se produce de obicei eruptia dentara. in medie primul dinte apare la varsta de 7 luni, dupa ce copilul a inceput sa saliveze, sa morfoleasca lucrurile si sa aiba perioade de agitatie inca de la 3 - 4 luni. Deoarece copiilor le apar 20 de dinti-in primii 2 ani si jumatate este asadar de inteles de ce au astfel de manifestari in cea mai mare parte a acestei perioade si de ce exista tendinta de a da na pe eruptia dintilor pentru orice suparare.
Pe vremuri exista obiceiul gresit de a pune pe seama eruptiei dentare orice raceala, diaree, sau febra. Desigur, aceste afectiuni sunt cauzate de germeni si nu de eruptia dintilor. Sunt totusi copii la care eruptia dintilor pare sa scada rezistenta generala a organismului, usurand aparitia unei infectii. Dar daca sugarul face
febra mai mare de 38AC, sau are stare generala alterata, este necesar sa fie dus la medic pentru diagnostic si tratament, si este gresit sa se dea na pe eruptia dintilor fara a se mai consulta medicul.
De obicei primii doi dinti care apar sunt incisii centrali inferiori (incisi este numele atribuit celor 8 dinti din fata, cu margini ascutite). Dupa cateva luni apar si cei patru incisi superiori. Copilul obisnuit are acesti 6 dinti, (4 sus si 2 jos) pe la varsta de 1 an. Dupa aceasta urmeaza de obicei o pauza de cateva luni. Apoi apar alti 6 dinti fara prea multe pauze intre momentul eruptiei, (ceilalti 2 incisi inferiori si toti cu 4 molari). Molarii nu apar imediat langa incisi ci putin mai in spate, lasand loc pentru canini.
Dupa ce au aparut primii molari urmeaza o pauza de cateva luni pana la aparitia caninilor (dintii ascutiti, taiosi asemanatori cu ai cainelui) intre spatiul dintre primii molari si incisi. De obicei acest lucru se intampla la jumatatea celui de al 2-lea an de ata. Ultimii 4 dinti ai danturii de lapte (temporara) sunt molarii care apar imediat in spatele primilor molari, la prima jumatate al celui de al 3-lea an de ata.
Lipsa de
somn in timpul eruptiei dintilor. Primii patru molari, care apar in medie la 1 - I 1/2 ani sunt mai probabil o cauza de necazuri pentru copil decat restul dintilor. Copin s-ar putea sa fie mofturosi si sa-si piarda pofta de mancare, sau sa se trezeasca gand de cateva ori pe noapte. Acest lucru poate constitui o problema daca nu adorm la loc repede. O cana cu lapte sau putin lapte in biberon ii poate linisti uneori dar e riscant sa se creeze obiceiul de a manca sau a fi luat in brate copilul noaptea la aceasta varsta, fiindca se va renunta foarte greu la el (paragraful 339).
Aparitia primilor dinti, in jurul varstei de 6 luni, poate provoca si ea trezirea in timpul noptii.
Refuzul de a suge la san sau biberon e discutat la paragraful 141.
Lasati copilul sa mestece si sa morfoleasca. Unii parinti cred ca este datoria lor sa opreasca copilul sa duca lucrurile in gura si sa Ie mestece. Astfel de idee ii va duce in mod sigur din cand in cand la exasperare, atat pe parinti cat si pe copii. Majoritatea sugarilor duc lucrurile in gura, cel putin intre varsta de 6 - 15 luni. Cel mai bun lucru pe care un parinte il poate face este sa ofere copilului obiecte pe care acesta sa le poata mesteca fara probleme. Inelele de cauciuc de diferite forme si dimensiuni sunt adecvate, trebuind sa aiba consistenta suficient de moale pentru ca atunci cand copilul cade avandu-lc intre dinti sa nu se loveasca. Ele trebuie sa fie suficient de rezistente ca sa nu se rupa si copilul sa poata inghiti bucatele cu care sa se inece. De asemenea trebuie atentie la vopseaua cu care jucariile si mobilele sunt decorate, sa nu fie pe baza de plumb. Trebuie sa luati in consideratie orice obiect din casa chiar daca nu v-ati fi gandit ca ar putea fi pus in gura dercopil.
Unii copii prefera sa mestece o bucata de carpa, altii de paine. Lasati-i sa mestece ce doresc, atata timp cat acest lucru nu e periculos. Nu trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste
bacteriile de pe jucarii deoarece sunt oricum provenite de la copil.
Edent ca e bine sa se spele jucariile care se duc in gura de copil dupa ce au cazut intr-un loc murdar sau dupa ce cainele s-a jucat cu ele. Cand copilul mesteca o bucata de carpa puteti sa o fierbeti dupa anumite perioade de timp. Unor copii le place sa le fie frecate energic gingiile din cand in cand. Nu folositi nici un fel de medic'ament fara azul medicului.