eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Copilul de la 3 la 6 ani

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » copilul de la 3 la 6 ani

Curatenia


Copilul dumneavoastra are mai mult de 3 ani si, totusi, atunci cand majoritatea copiilor de rsta lui isi stapanesc nevoile, el continua sa faca pipi in pat, sau isi face nevoile in chiloti.

A nu-si controla ca - ceea ce medicii numesc enurezis - este frecvent si nu constitue o boala aderata. Este totusi un simptom jenant, care impiedica dezvoltarea autonomiei copilului, atunci in plina crestere, facand imposibil un week-end la un prieten, un sejur departe de casa etc. Se vorbeste de enurezis in sensul strict la 5-6 ani.inainte de aceasta rsta, se prefera termenul de nedobandire a curateniei. Astfel, a-si face necesitatile in chiloti nu merita termenul medical de encoprezie decat daca se produce regulat si dupa 5 ani. Totusi, inainte de aceasta rsta, copilul poale sa sufere de asemenea probleme, cu atat mai mult cu cat nu 11 acceptat la scoala decat daca este curat.

Enurezisul
Trebuie mai intai sa intelegem etapele dobandirii controlului sfincterelor ( p. 258) si mecanismele care duc la eliminarea de urina din ca, adica mictiunea. Stapanirea acestei functionari este la fel cu cea a motricitatii, deci mersul si pozitia in picioare. Astfel, la 2 ani, copilul este curat ziua si la sfarsitul celor 3 ani ai sakeste. in general, curat si noaptea, in ciuda cator incidente, pe la 5-6 ani. La mai mult de 5 ani, 10-l5% dintre copii uda lotusi patul de mai multe ori pe saptamana.


Cand sa ne ingrijoram?

Va asigurati sistematic ca micutul dumneavoastra urineaza inainte sa se culce. dar se intampla uneori sa-si ude palul in somn. noaptea sau in timpul siestei. Nu este vorba de o problema a mictiunii, ci de control, de un enurezis izolat, fara gravitate. Daca, la mai mult de 4 ani, curatenia nu este inca dobandita de copil, trebuie sa semnalati doctorul, dar aceasta manifestare nu prezinta inca nici un caracter dominant. Daca nu e intotdeauna dobandita spre 5 sau 6 ani, trebuie neaparat sa aveti in vedere un tratament terapeutic. Se poate ca si in timpul zilei problemele urinare sa apara: copilul are nevoie imperioasa sa urineze, urineaza picatura cu picatura, resimte dureri, arsuri in timp ce urineaza, se produc scapari care fac sa fie mereu ud: sau copilul simte nevoia sa bea multa apa si sa se usureze des. Trebuie atunci sa-l duceti la un consult.


Cauzele enurezisului

Ele sunt complexe. inca putin cunoscute, adesea asociate, si, fiecare, luata individual, nu este puternic susceptibila de a declansa simptomul. Enurezisul este adesea o problema de familie: parintii copilului enurelic au fost si ei insisi enuretici. Vezica nu a atins inca silitatea care este semnul maturitatii organului; enurezisul nocturn poale sa fie insotit atunci de scapari in timpul zilei. Este posibil ca el sa doarma atat de profund incat nu se trezeste in ca/ de nevoie: chiar daca s-a usurat inainte de-a merge la culcare, face pipi in pal la doua ore dupa adormire. O insuficienta de secretie a hormonului antidiuretic (care limiteaza eliminarea de apa in urina la nivelul rinichilor) poale .si ca sa fie responsabila de enurezis. Pe langa enurezisul calificat drept "primar", atunci cand copilul n-a fost niciodata curat, exista anurezia "secundara" (20% din cazuri), care apare dupa o perioada mai mult sau mai putin lunga de dobandire a curateniei, uneori chiar asociat cu encoprezia. Nelinistea scolara, un doliu, o nastere sau un conflict in familie etc, pot declansa enurezisul secundar. Se intampla ca astfel de factori sa joace un rol in enurezisul primar. Facand in pat, copilul manifesta o nevoie de dependenta (trebuie sa ne ocupam de el) si de agresivitate. Poate, in sfarsit, educatia controlului sfincterclor a fost neadecta si trebuie reluata.
A preveni si a trata enurezisulIntarea curateniei trbuie sa inceapa de la o rsta frageda. Sa stiti sa recunoasteti cand copilasul este ud si pastrati-l uscat cat mai mult posibil. Dar este inutil sa-l puneti pe olita inainte sa stie sa se tina in picioare si sa mearga, si ineficace sa-i cereti sa fie curat noaptea, cand nu este inca, ziua. intarea curateniei nu trebuie sa fie conceputa ca o dresare, este o educare progresi, atenta si respectuoasa ( p. 259). Daca treziti copilul in primele orc ale somnului pentru a face pipi, asigurati- ca este suficient trezit pentru a fi constient de ceea ce face. Daca hotarati sa-i cumparati un aparat care sa sune de la primele picaturi de urina, lasati-l sa-l utilizeze el insusi (aceste aparate nu dau nici o problema somnului ulterior). In cazul in care copilul face pipi in pat cand ar trebui de mai multe luni sa fi dobandii curatenia, el sufera cat dumneavoastra daca nu mai mult, si trebuie sa aveti in vedere remedierea. Enurezisul nu este o boala aderata, el dispare adesea spontan. Este esential ca tratamentul sa nu fie el insusi sursa de efecte secundare. Administrarea medicamentelor irebuic sa se faca sub strict control medical. Orice ajutor in acest domeniu se bazeaza pe incredere, de aceea medicul este prima persoana consultata. in (impui vizitelor regulate si respectate, el intareste motitia copilului de a se insanatosi. In cazul in care contextul familial o justifica, nu ezitati sa recurgeti la un psiholerapeut si aici nu fara a cere mai intai sfatul medicului. Cate reguli simple ar trebui, in plus, sa ajute sa o combateti ( ina precedenta).
Encoprezia
Encoprezia este cel mai adesea trecatoare si nu ascunde nici o boala serioasa; un examen medical se deste uneori util. Ca si enurezisul, ea poale sa 11c primara, adica curatenia nu a fost niciodata dobandita sau secundara si sa survina dupa o perioada de curatenie, in al doilea caz, ea este rara, si se intalneste cel mai adesea la baietii mai mari de 6 ani si se produce in timpul zilei. Ea inseamna aproape intotdeauna o problema psihologica.datorila unui traumatism afectiv, o modificare a conditiilor de viata ale copilului. Daca simptomul persista, este necesar sa aveti in vedere un tratament psihote-rapeutic. Adesea, este vorba de o dobandire imperfecta a controlului scaunului: "caca" in chiloti este un accident, dar se produce frecvent; emiterea scaunului este mai mull sau mai putin completa; chilotii pot fi pur si simplu patati de scaune lichide. Copilul isi ascunde lenjeria. incearca sa minimalizeze problema si refuza sa vorbeasca despre ea. Aceasta encoprezic "aparenta" insoteste in general o consti-patie, care nu face decat sa se exprime. Aceasta poate sa fie consecinta unui regim dezechilibrat, a unei intari fortate sau prea precoce a curateniei, un ritm de viata prea neregulat care nu permite copilului sa mearga linistit la toaleta, de frica de a le utiliza pe cele de la scoala sau chiar de teama de a se rani din cauza unui fisuri fara gravitate la anus sau scaune prea (aii. O consultatie la pediatru permite inlaturarea cauzelor organice (boala digesti, de exemplu) si tratarea constipaliei.





Alte materiale medicale despre: copilul de la 3 la 6 ani

Intre 3 si 6 ani, somnul copilului cunoaste perturbari trecatoare. Trebuie sa faceti dovada de intelegere, dar si de fermitate, pentru a-l ajuta sa tr [...]
Temerile imaginare sunt foarte des intalnite la aceasta varsta. In paragrafele anterioare am incercat sa va arat faptul ca temerile sunt diferite la [...]
Copilul creste si cauta sa faca din ce in ce mai multe lucruri singur. Trebuie sa-i simtiti dorintele si sa-l incurajati pe aceasta cale. Rolul dumnea [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre copilul de la 3 la 6 ani

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile