eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Oreionul


ETIOLOGIE Sl EPIDEMIOLOGIE Virusul Creionului este un paramixo-
v irus al carui unic rezervor esle omul. Infectia linde sa apaia primavara, cu O frecventa mai mare in aprilie si mai. Virusul se transmite prin saliva infectata, dar poale fi transmis si prin urina. Infeclilatea esle maxima de la I -2 zile inainte de debutul parotiditei pina la 5 zile dupa ce marirea de volum a glandelor esle v izibila.; in general, dupa 9 zile de la debut, pacientii nu mai sint contagiosi.

MANIFESTARI CLINICE Adenita salivara Debutul parotiditei esle de obicei brusc si in multe cazuri esle primul semn de boala. in general, durerea ti sensibilitatea la palpare sint marcate: caldura locala si critemul sint rare. in doua treimi din cazuri, marirea de volum esle bilaterala. In general, paroti-dita se insoteste de febra 37,8 39.4 'C, slare generala alterata, eefalee si anorexie.

Orhiepididimita La 20 30% dintre pacientii de sex masculin de rsta postpuberlura. orbita este 0 complicatie a oreionului. Afectarea leslieulara. bilaterala in 3 17% din cazuri, apare de obicei la 7 10 zile dupa debulul paroiidilei. dar o poale precede pe aceasta sau se pot dezvolta simultan. Uneori, orbita apare Iara parolidita. Testiculul este marit de volum si extrem de dureros. sini prezente febra inalta, frisoane si cefalee. in 50% din cazuri, orbita este urmata de atrofie; in absenta atrofiei, sterilitatea este rara chiar si in afectarea bilaterala.
Pancreatita I.a pacientii cu afectare panercalica apar dureri abdominale si sensibilitate la palpare; socul si formarea de pseudoehisluri sint rare. in timp ce nivelele amilazei serice sint crescute atit in parolidita cil si in pancreatita. nivelele lipazei serice sint crescute numai in pancreatita.

Afectarea SNC Aproximativ 60% dintre pacientii cu oreion clinic prezinta pleiocitoza limfocitara in LCR; 10% au simptome de meningita (cefalee. re-doarca cefei, somnolenta). Simptomelc SNC tind sa apara la 3 10 zile dupa debutul parotiditei: in 30 40% din cazurile certificate prin tesle de la-boralor. parolidita este absenta. Encefalita franca este rara. Oreionul poale produce poliomielita paralitica usoara si, in cazuri rare, miclila transversala, alaxie cerebcloasa sau sindrom Guillain-Barre.
Alte manifestari Virusul oreionului poate produce ooforita, tiroidila subacuta, manifestari oculare (dacrioadenita, nevrita optica, keratita, irila. conjunctita si episclerita). miocardita, hepatita (fara icter), purpura trombocitopenica, pneumonie inierslitiala (la copin mici), poliarlrila si glomcrulonefrila acuta hemoragica.

DIAGNOSTIC in parolidita necomplicata. poale fi prezenta leucopenie u-soara, cu limfocitoza relativa. Daca apare orhita, numarul de leucocite creste mult. cu deere la stinga a formulei leucocitare. Diagnosticul de certitudine se sileste prin i/.olarea rusului din singe, exsudat faringian sau secretii din duetul Stensen. LCR sau urina. Se poate sili rapid diagnosticul prin tehnici de imunofluorcscenta pentru antigenul ral din celulele orofaringiene. Cel mai bun test serologic este ELISA.

TRATAMENT Sl PREVENIRE in general tratamentul nu este necesar. Fara a avea o eficacitate demonstrata prin studii controlate, in orhita a fost folosit prednisonul (60 mg qd, cu reducerea progresiva a dozei timp de 7 10 zile). impotriva oreionului se administreaza la varsta de 15 luni vaccin u atenuai, care face parte din vaccinul POR. Vaccinarea este contraindicata la pacientii cu boli febrile sau procese maligne si la femeile grade.



Alte materiale medicale despre: bolile copilariei

A intelege ca un copil are o suferinta grava si necesita ajutor imediat constituie principala calitate a unui pediatru. Este cu adevarat dramatic sa s [...]
Tot mai multi copii (in medie 10%) sufera de neurodermitis, o boala alergica care apare la incheietura genunchiului, la coate si la incheieturile main [...]
Exista o serie de virusuri (adenovirusuri, ECHO, Coxsackie etc.) care pot produce boli acompaniate de eruptii cutanate. Adesea, eruptia consta in [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile copilariei

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile