eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile aparatului respirator la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile aparatului respirator la copii

Laringospasmul


Laringospasmul mai este denumit si spasmul laringian idiopatic. El reprezinta de fapt o forma de manifestare a tetaniei din cursul rahitismului carential, intilnindu-se cel mai frecvent in perioada de sugar de virsta mijlocie si mare.
Debutul Iui survine brusc, in plina sanatate, fiind lipsit de febra sau alte semne premonitorii, de cele mai multe ori apa-rind dupa un efort respirator, declansat de plins, tuse, tipat etc.
Efortul respirator amintit, prin obstructia spastica laringiana produsa, pune in dificultate activitatea respiratorie a sugarului, care se tradeaza imediat printr-o dispnee inspiratorie insotita de agitatie, anxietate si fenomene asfixice, uneori de aspect dramatic.
Un astfel de acces dureaza cite minute, dar se poate repeta pe parcursul a cite ore, iesirea din criza fiind anuntata, dupa o inspiratie profunda, de succedarea sacadata a respiratiei.
Dupa depasirea momentului critic, respiratia devine suieratoare, prelungita, amintind totodata sfirsitul accesului.


Foarte rareori evolutia lui poate fi fatala.

Laringospasmul se insoteste adeseori de convulsii, iar frecventa aparitiei lui coincide cu perioada de maxima incidenta a tetaniei rahitice, sugarii cu spasmofile re-prezentind fondul potential al unor astfel de manifestari.
De altfel, prezenta semnelor clinice si biologice ale tetaniei rahitice ca si ale rahitismului carential sint de un real sprijin in eluarea acestor categorii de copii.
Tratamentul laringospasmului este comun cu cel al tetaniei rahitice. In criza se administra calciul gluconic i.v., in doza de 510 ml, continuat si in zilele urmatoare pe cale orala. Administrarea vitaminei D este recomandata in aceleasi doze terapeutice cunoscute din tratamentul tetaniei.


Medicatia scdati se administra in doze moderate.

Tratamentul igieno-dietetic consta diu corectarea tuturor deficientelor de ordin igienic si alimentar prin masuri imediate si ulterioare.



Alte materiale medicale despre: bolile aparatului respirator la copii

Bronsiectazia este o afectiune cunoscuta si sub denumirea de dilatatie sau ectazic bronsica. Din insasi denumirea sa, se desprinde aspectul unei pato [...]
Frecventa pneumopatiilor cu germeni gram negativi se pare ca este in crestere, afec-tind in mod deosebit o anumita categorie de copii. Sint supusi ac [...]
Pneumopatiile acute ocupa un loc important in patologia copilului si cu deosebire in primii Iui ani de viata, datorita frecventei dar mai ales gravita [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile aparatului respirator la copii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile