eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Rahitismul carential


Rahitismul carential
Rahitismul este o boala a carei cauza se datoreste carentei de vitamina D. Aceasta antreneaza o tulburare de absortie si fixarea calciului la nivelul oaselor in crestere. Provitamina D exista in piele unde sub actiunea razelor solare, se transforma in vitamina D acti. O alta sursa de vitamina D exista in alimentatie, dar cantitatea de vitamina D in lapte (40 unitati/litru la laptele de ca si 20 unitati/litru la laptele de mama) nu acopera necesarul de vitamina D.

De aceea, la sugari, se face profilaxia rahitismului cu vitamina D2 sau D3 de la nastere. Doza zilnica este de 400 U.I., dar pentru ca administrarea zilnica este mai dificila, in tara noastra la profilaxia rahitismului in doze \"stoss\" (injecile) in doza de 200.000 U.I., la nastere, apoi la 2, 4, 6, 9 luni, 1 an, 1 an si jumatate, 2 ani, se continua apoi pana la 7 ani numai in anotimpul rece (in lunile care au in denumire litera \"r\").
Dozele pana la inclusiv 6 luni se administreaza intramuscular. apoi dozele se vor administra pe cale bucala.
Pe langa administrarea de vitamina D, profilaxia rahitismului mai presupune:
-scoaterea sugarului la aer, zilnic (baia de aer); - expunerea directa si progresi la soare (baia de soare);


-locuinta luminoasa, curata, aerisita;

-alimentatie corecta;


respectarea normelor de igiena ale sugarului;

Nevoile de vitamina D depind de:


-zona geografica, clima, anotimp;

- conditiile de \'ocuit si alimentatia;


- gradul de poluare al atmosferei;

-rasa (pielea pigmentata impiedica patrunderea razelor ultraviolete favorizand aparitia rahitismului). (Obs: Rasa neagra este mai predispusa la rahitism);
-gradul de maturare (prematurii necesita doze mai mari de vitamina D).
Deci administrarea vitaminei D, la rstele aratate, este obligatorie, iar mamele nu trebuie sa confunde aceste administrari cu ccinarile care, de multe ori, se suprapun la aceeasi rsta (c. la 4 luni se administreaza o doza de vitamina de D3 de 200.000 U. 1 si doza a doua Di.Te.Per. sau doza a treia de Tetracoq, Administrarea de vitamina D nu produce reactii secundare si . poate administra chiar atunci cand sugarul este bolnav.

a Recomandam:
Fiecare administrare de vitamina D sa fie insotita .. administrarea de calciu fiole sau lete (gluconic - 1 fioala de ml sau o leta de calciu gluconic, lactic) timp de 10 zile. Aceasta ajuta la prevenirea convulsiei hipocalcemice.
Conform indicatiilor Institutului de Ocrotire a Mamei si CopDului nu se recomanda administrarea de calciu, considerand ca doza din lapte este suficienta. La prematuri insa, cantitatea de lapte fiind mai mica, exista indicatia administrarii obligatorii de calciu.
La copin, ai caror mame reusesc sa administreze zilnic doza minima de 500 ml lapte, nu exista obligativitatea administrarii di calciu.
Este ideal ca administrarea vitaminei D sa se faca zilnic pe cale bucala, in doze de 500 -l000 U.I. (1-2 picaturi).

Atunci cand nu se face profilaxia corecta, cand alimentatia este deficitara, iar conditiile de ingrijire precare, sunt conditii pentru aparitia rahitismului carential.
Sugarul cu rahitism prezinta fontanela anterioara larga (normal ea se inchide intre 1 an - 1,5 ani), capul este turtit (plagicefalie) fruntea inalta, bombata (frunte olimpiana), toracele bombat, coastele proeminente, discrepanta intre toracele mic si abdomenul masiv, globos, marcat de un sant (santul Harrison).

Sugarul este usor hipoton (intarziat in dezvoltarea motrica). Cand incepe mersul, membrele inferioare se pot incurba (tibie in iatagan).
Aceste semne de rahitism alarmeaza parintii
Tratamentul rahitismului fi cuprins intr-un compkx de recuperare:
A Tratamentul medicamentos
Se administreaza vitamina D3 100.000 U.L intramuscular la interl de 3 zile, 3 administrari, apoi se repeta la 2 saptamani 200.000 U.L - dozele sunt injecile.

La un interl de 30 zile de la ultima administrare se mai administreaza 200.000 U.L de Vitamina D3. Se asocia calciu (fiole sau lete) timp de 10 zile pe luna si vitamina C in doze prescrise de medic.
a Tratamentul profilactic
Dupa terminarea tratamentului medicamentos se continua schema de profilaxie cu vitamina D conform cu perioadele mentionate.
a Se corecta alimentatia
Sugarul ca rahitism fi ingrijit corect, se vor respecta normele de igiena, igiena locuintei, expunerea la aer, expunerea progresi la soare, baia de curatenie zilnica, gimnastica, masaj.


Supradozarea de vitamina D

Se manifesta prin lipsa apetitului, rsaturi, constipatie, sete, agitatie, oprirea cresterii in inaltime. Deci si supradozarea cu vitamina D este la fel de periculoasa ca si subdozarea acesteia.
Cura heliomarina se indica sugarilor cu rahitism, dupa rsta de 10-l1 luni.



Alte materiale medicale despre: boli gastrointestinale

Definitie: boala metabolica generala, caracterizata printr-o tulburare de mineralizare a osului, aparuta in perioada de crestere, in condit [...]
Este o boala endocrina, frecventa la copii, datorata alimentatiei sarace in calciu si vitaminele A, D, C, vitamine naturale care fixeaza calc [...]
Boala a sistemului osos, in care nu se poate depozita suficient fosfat si carbonat de calciu, astfel ca oasele raman moi, si osificatia intarzi [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli gastrointestinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile