eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli ale tesutului conjunctiv

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli ale tesutului conjunctiv

Poliarterita nodoasa


Poliarterita nodoasa
Peri(poli)arterita nodoasa (P.A.N.) este descrisa inca din anul 1866 de Kussmaul si Mayer, fiind dealtfel si prima forma de boala alergica vasculara descrisa anatomo-patologic in care leziunile histologice de baza ale arteritei respecti sint expresia unor procese de necroza fibrinoida.
Astfel P.A.N. in forma ei clasic cunoscuta trebuie diferentiata de angeitele secundare din cursul L.E.D., S.D., D.M., R.I.C. si R.A.A., precum si de alte angeite de cauze diferite.
Boala poate fi intilnita la toate virstele, cu predilectie la baieti si mult mai rar in copilarie.
Ea, la copil, nu se diferentiaza prea mult de formele clasic intilnite la adult, descri-indu-se totusi o forma particulara la sugar.
P.A.N. se caracterizeaza ca o afectiune bine conturata, in care sint interesate ar-teriolele mijlocii si mici, prin intermediul carora sint afectate totodata si organele sau tesuturile pe care le iriga.
Unele date eliopatogenice. Originea bolii a ramas inca necunoscuta, desi in unele cazuri aparitia ei a putut fi pusa in legatura cu administrarea unor medicamente sau cu prezenta concomitenta a antigenu-Iui Au.
La fel de necunoscute au ramas si mecanismele de producere a bolii, P.A.N. con-siderindu-se ca o colagenoza prin leziunile histologice inflamatorii de degenerescenta si necroza fibrinoida, cu infiltratii polimorfonucleare si histiocitare, determinate asupra peretilor arteriolari, precum si prin leziunile inflamatorii granulomatoase si de necroza fibrinoida a tesuturilor din cinatate, al caror caracter poate fi difuz sau localizat.
De asemenea P.A.N. este considerata ca o boala autoimuna pe baza similitudinii leziunilor intilnite cu cele din cursul altor boli autoimune.
Manifestarile clinice. Debutul bolii poate fi brutal sau insidios, formele brutale si-mulind manifestarile unui abdomen acut chirurgical singerind, sau ale unui accident vascular cerebral prin hemipareze sau convulsii.
Debutul acut, in afara formelor brutale, se manifesta cu simptome ce variaza in raport cu predominenta si extinderea leziunilor vasculare si de organe.
Astfel, aceste manifestari pot fi asemanatoare debutului R.A.A. prin simptomele articulare sau a unei purpure reumatoide.
Ca semne generale, este constanta febra ondulanta sau continua, simulind o stare grava toxico-septica, sau numai ca o stare subfebrila cu crosete recurente.
Tabloul clinic, in perioada de stare, se intregeste prin pluritatea manifestarilor aparute din partea altor aparate sau organe legate de atingerile cardiace, pulmonare, digesti, renale sau ale sistemului nervos cu care se insotesc.
Hipertensiunea arteriala este intilnita in aproape din jumatate cazuri, ca si modificarile I.c.r. prin disociatia albumino-ci-tologica, cu cresterea peste 1 g a albumino-rahiei, chiar si in cazurile fara semne nervoase.
Manifestarile cutanate sint dominate fie de unele eruptii nespecifice si cu caracter alergic, fie de prezenta nodulilor hipodermici mobili si durerosi, elementele cele mai reprezentati ale bolii. in cursul evolutiei bolii acesti noduli se pot ulcera si necroza sau sa se fezoarba in mod spontan.
Leziunile de perjarterila precum si no-dulii vasculari pot fi pusi in evidenta si prin examenul fundului de ochi.
Formele cu debut si evolutie insidioase sint mai rare la copil, ele caracterizindu-se prin febra prelungita, durerile cu caracter nevralgic, artralgiile izolate si manifestarile alergice cutanate sau respiratorii.
In timp, si in aceste forme loul clinic este completat de manifestarile cutanate amintite si simptomatologia celor-laltor aparate.
In formele intilnile la sugar, apare mai frecnta legatura cu unele boli acute in-fectioase sau unele vaccinari, iar loul clinic este dominat de manifestarile unui sindrom infectios asemanator unei patologii respiratorii persistente, careia i se asociaza unele eruptii cutanate eritematoase.
Boala evoluind relativ repede, prin afectarea coronarelor poate deni dominata de manifestarile gra ale unei insuficiente cardiace congesti cu care se complica, sau prin leziunile cerebrale sa imbrace ca-
racterul unui sindrom grav de hipertensiune, intracraniana. De asemenea, prin leziunile renale posibile, simptomatologia respectiva se poate insuma loului clinic, din care nu lipsesc manifestarile cutanate, nespecifice, alergice, sau cu nodulii caracteristici.
Diagnosticul bolii se sileste pe datele clinice amintite. Hematologic poate fi pusa in evidenta o anemie moderata, o hiperleu-cocitoza si mai ales o eozinofilie ce poate ajunge la valori foarte mari. Nu rareori se remarca si o trombopenie. V.S.H. este crescuta aproape constant, iar electroforeza indica o crestere a gamaglobulinelor, fiind mai crescute si glicoproteinele.
In urina apar hematiile, iar in scaune pot fi urmarite hemoragiile oculte.
Evolutia P.A.N. este in general foarte grava si fatala prin accidentele cerebrale si cardiace posibile.
Tratamentul cuprinde aceleasi obiecti, comune tuturor colagenozelor, dar cu deosebirea ca formele acute si brutale sint lipsite de orice raspuns, ca si complicatiile renale sau hipertensiunea.



Galerie de imagini si poze medicale: poliarterita


imagine cu poliarteritaimagine cu poliarterita imagini poliarteritaimagini poliarterita poza despre poliarteritapoza despre poliarterita


Alte materiale medicale despre: boli ale tesutului conjunctiv

DEFINITIE Sl PATOGENIE Afectiune mullisistemica caractcrizala prin modificari inflamatorii, vasculare si fibroase la nivelul pielii si al diferitelor [...]
Este o afectiune caracteristica copilului mare, cauzata de streptococ. Debutul se face printr-o vezicula ce contine la varf o scrozitate galbuie, care [...]
Microsporia se prezinta ca placi localizate in pielea capului, rotunde sau ovale, acoperite de scame cenusii si cu perii parazitati rupti la cativa mm [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli ale tesutului conjunctiv

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile