eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli ale tesutului conjunctiv

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli ale tesutului conjunctiv

Eczema


Eczema este reprezentata de aparitia unor placarde rosiatice pe piele, fie uscate, fie exudativ-zemuinde, foarte pruriginoase. Din cauza mancarimii, copilul se scarpina si poate produce leziuni care apoi se pot infecta. Este cauzata de alergie. La copin intre 2-3 ani, sunt caracteristice formele uscate, asociate cu o uscaciune generala a pielii.
Eczema poate fi cauzata de unele alimente, unele tesaturi (lana, matase etc), parul de animale (precum iepurele etc.) care vin in contact cu pielea. Are caracter eredo-familial, iar copilul afectat este caracterizat de un teren general atopic (alergic).
Cand eczema e cauzata in principal de alergia la unele alimente, iritarea pielii prin factori care actioneaza extern poate juca rolul secundar. Sunt copii care fac eczeme numai cand pielea e iritata prin expunerea la frig, la transpiratie pe vreme calduroasa, sau la urina (in cazul sugarilor cu scutece care mentin urina in contact cu pielea). Cand copilul face eczema numai daca, de exemplu, pielea vine in contact cu lana, este posibil sa fie alergic numai la lana in mod direct, sau sa fie alergic la unele alimente, iar lana sa fi actionat ca un simplu iritant.
La copin mai maricei, cu- predispozitie familiala, factorii emotionali pot juca un rol in producerea eczemei, iar stress-ul emotional poate agra manifestarile cutanate uneori.
Doctorul este singurul in masura sa puna diagnosticul si sa trateze o eczema. Cel mai des intalnit tip de eczema consta in placarde rosii, dure, groase, uscate (evoluand spre lichenificare) pe piele. La inceput culoarea e doar roza, dar daca eczema e mai gra devine rosu-purpuriu si apare o mancarime intensa care il face pe copil sa se scarpine, facandu-si mici zgarieturi. La nivelul zgarieturilor se produce zemuire, care dupa uscare formeaza cniste. Cand un placard de eczema se vindeca, desi roseata e disparuta, se mai simte la atingerea cu mana asprimea si ingrosarea pielii.
Cel mai frecvent intalnit loc de aparitie al eczemei la sugar este fruntea sau obrajii, de unde ea se poate extinde catre spatele urechilor si ceafa. Crustele de pe suprafata placardelor fac ca de la distanta pielea sa arate ca si cum ar fi fost presarata cu sare. in jurul rstei de 1 an eczema poate apare oriunde: in regiunea anali, pe umeri, pe brate, pe piept. intre 1-3 ani, locul tipic de aparitie al eczemei este plica cotului sau cea din spatele genunchiului.
Formele severe de eczema pot fi uneori greu de tratat. Copilul se scarpina cu furie, iar parintii sunt turbati din cauza obsesiei de a-l opri sa se scarpine. Aceasta lupta poate dura luni de zile. Este important ca unghiile copilului sa fie taiate cat mai scurt, ca sa nu se zgarie cand se scarpina. Cu cat se zgarie mai putin, cu atat scade riscul unor infectii secundare cu germeni aflati pe piele. La sugarul mic care tolereaza, puteti sa-i puneti manusi fara degete din bumbac, care sa acopere mainile noaptea, deoarece scarpinatul se poate produce in timpul somnului.

Abordarea tratamentului eczemelor. Depinde de multi factori, cum ar fi: rsta copilului, localizarea si aspectul eruptiei cutanate, istoricul modificarilor de alimentatie si introducerii de noi alimente inainte de aparitia eczemei, raspunsul acesteia la tratament. In multe cazuri vindecarea se poate obtine doar prin aplicarea de unguente. Parintele are un singur lucru important de facut si anume pastrarea hidratarii normale a pielii prin utilizarea unei creme hidratante simple, fara parfumuri sau alti aditivi, eventual recomandata de faimacist.In cazurile persistente trebuie tacute eforturi pentru a depista alimentul sau alimentele la care e alergic copilul. Uneori, cauza e laptele de ca proaspat si se poate trece la folosirea laptelui praf, care e mai putin alergizant (ca orice aliment care a fost preparat termic). in unele cazuri, mai rare, trebuie renuntat la consumul de lapte de ca, iar sugarul fi alimentat cu lapte preparat pe baza de soia (sau alte formule artificiale adecte).In cazurile severe de eczema, la copin mai mari, care au o dicta riata, doctorul trebui sa inainteze incet,' verificand care alimente genereaza eczema prin eliminarea succesi din dieta a fiecarui aliment in parte. Se pot face tesle cutanate prin injectarea unor probe din diferite alimente, injurai celui care provoaca alergie aparand urticaric.
Trebuie acordata atentie si factorilor exteriori care ar putea produce iritatie. Lana poate foarte des produce iritatie si de obicei este eliminata din imbracaminte. in cazul eczemei in regiunea anogenitala se poate proceda ca la paragraful 352, unde se discuta precautiile necesare in cazul "oparirii" sugarilor. Daca expunerea la frig provoaca eczema, scoateti copilul la aer numai in zone protejate de nt. Sapunurile pot si ele cauza uneori eczeme, si in acest caz se pot folosi emulsii de galbenus de ou, apa simpla sau sapunuri fine, neiritante. Trebuie evitata folosirea lenjeriei de plastic. Medicul prescrie o dieta adecta, cu alimente proaspete si, pe cat posibil, fara aditivi alimentari (aromatizanti, coloranti, consernti, condimente). Se evita consumul de ciocolata, unt, lapte gras, albus de ou. Nu faceti din proprie initiati excluderi de alimente din dieta, pentru a evita riscul dezechilibrarii ei si carentarii copilului. Medicul este singurul in masura sa instituie un tratament corect.
Parintii sunt foarte necajiti cand copilul are o eczema, .si foarte impresionati de faptul ca trebuie sa il impiedice sa se scarpine. Din aceste motive s-ar putea sa se teama sa-l ia in brate, sa-l legene si sa-l mangaie. Dar nu uitati ca copilul are mare nevoie de aceste manifestari de intimitate si afectiune.
Trebuie sa realizati ca in cazul unei eczeme, exista un teren favorizant in organismul copilului si nu o infectie (ca de exemplu in impetigo) pe care sa o puteti indeparta complet. in majoritatea cazurilor puteti fi satisfacuti daca ati obtinut macar o ameliorare a simptomelor. Majoritatea cazurilor care debuteaza precoce se vor vindeca de la sine (sau macar vor deveni foarte usoare) in 1-2 ani.

Tulburarile de comportament si alergia. in ultimii ani, pentru tot felul de tulburari de comportament la copii, s-a dat vina pe "alergii" la diverse (gi) substante din aer, aditivi alimentari, coloranti alimentari etc. Nici una din aceste teorii nu a fost demonstrata stiintific. Multi parinti au dat bani grei pentru teste sofisticate si diete fanteziste. Uneori, copin s-au imbolnavit in urma acestor tratamente. Dupa parerea mea, este mai bine sa aveti o discutie franca, sincera cu medicul curant inainte de a decide sa recurgeti la un tratament efectuat de o persoana fara pregatire medicala.



Alte materiale medicale despre: boli ale tesutului conjunctiv

Diagnosticul se face cautand ouale paduchilor, aderente pe firele de par la emergenta, mai usor de depistat decat parazitul in sine (paduchele) care e [...]
Pot produce foarte multe feluri de umflaturi, de la cea marc (de dimensiunea unei monede de 100 de lei), inflamata, rosiatica, pana la una abia vizibi [...]
BRUCELOZA EPIDEMIOLOGIE Aceasta boala este o zoonoza produsa de cele patru specii de bacterii din genul Brucella: li. melilensis (capre). B suis i po [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli ale tesutului conjunctiv

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile