eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Baia copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » baia copilului

Baia generala


inainte de a incepe, asigurati- ca aveti la indemana tot ce trebuie. Daca uitati ce, trebui sa duceti sa il luati purtand in brate un copil ud, siroind de apa. Scoateti- ceasul de la mana si puneti- un sort daca doriti sa protejati hainele.

Trebuie sa aveti:


sapun

scutec sau burete


prosop

tampoane sterile pentru curatarea ochilor si urechilor la sugarii de rsta mica


lotiune sau talc pentru sugari (daca folositi)

scutec de schimb, ace de siguranta speciale pentru prins scutecele, imbracaminte.
Baia poate fi facuta intr-un lighean de plastic sau emailat sau intr-o cadita de plastic speciala ( paragraful 92). Baia familiei e greu de folosit fiind prea joasa si prea marc pentru copilul sub 1 an, acesta putand usor sa alunece si sa se inece. Ligheanul sau cada trebuie folosite numai in scopul spalarii sugarului pentru a se mentine o igiena adecta, si pentru comoditate pot fi asezate pe o masa de inaltime potrivita, la care parintele fie sa stea in picioare fie asezat, dupa cum prefera.
Apa trebuie sa fie la temperatura corpului (37 - 40 C), iar termometrul de baie, desi de ajutor pentru parintii lipsiti de experienta, nu este necesar. Testati temeratura cu cotul sau cu incheietura, mainii trebuie sa rezulte o senzatie conforila de caldut. Pana intati cum sa tineti copilul bine, este indicat sa nu puneti multa apa in cadita (cam 6-l2 cm inaltime). Puteti folosi un burete special pentru cadita, pe care sa sprijiniti sugarul, iar daca nu puteti procura asa ce, un prosop curat. Ambele vor face mai putin alunecos fundul caditei, si deci mai usoara si placuta baia, atat pentru dvs, cat si pentru sugar.

Prindeti copilul astfel incat capul sa ii fie bine sprijinit de incheietura mainii, iar mana dvs. sa prinda ferm corpul sau in regiunea de sub brat (axila). Spalati intai fata cu buretele sau panza (scutec) moale fara sapun, apoi restul capului. Sapunirea capului nu e necesara decat de 1 - 2 ori saptamanal.
Clatirea sapunului de pe cap se face cu panza umezita, trecand peste toata suprafata de doua ori. Daca panza e prea uda, picaturi de apa cu sapun pot ajunge in ochii sugarului, dand senzatie de usturime. Exista sampoane pentru copii care nu ustura la fel de puternic ca cele obisnuite sau sapunul daca ajung accidental in ochi.
Dupa spalarea si clatirea capului se trece la restul corpului, membre si in final la regiunea genitala si fesiera. Spalati cu delicatete zona dintre labiile mari la fetite, iar in ce priveste curatarea penisului la baieti vedeti paragraful 295.
Cand folositi sapun solid pentru copii, c mai usor sa sapuniti sugarul cu mana decat sa folositi panza, fiind mai comod. Daca pielea sugarului se usuca prea tare din cauza sapunului omiteti sapunirea cat timp, reducand-o la 1 - 2 zile pe saptamana iar in restul timpului facand toaleta numai cu apa calda. In cazul in care sunteti excesiv de nervoasa la inceput si temeti ca nu puteti tine ferm copilul la baie, puteti sa il sapuniti tinandu-l in poala si apoi sa-l clatiti in cada and ambele maini la dispozitie pentru a-l tine.
Folositi un prosop curat, moale, pentru a usca pielea, si faceti miscari de tamponare in locul celor de frecare cu care sunteti obisnuita sa uscati deoarece pielea sugarului este sensibila si se poate irita.



Alte materiale medicale despre: baia copilului

inainte de a incepe, asigurati-va ca aveti la indemana tot ce va trebuie. Daca uitati ceva, va trebui sa va duceti sa il luati purtand in brate un cop [...]
In general e mai comod in primele luni de viata sa se faca baia sugarului dimineata, inainte de masa de ora 12, dar este oricum bine inaintea oricarei [...]
Pana la vindecarea plagii ombilicale si caderea bontului ombilical (intre cinci si opt zile de la nastere), pentru a evita infectarea se face numai ba [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre baia copilului

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile