eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatia copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » alimentatia copilului

Vitamine suplimentare


Vitamine suplimentare

Vitamine suplimentare


La nastere, alimentatia nou-nascutului cel mai bine adaptata este laptele matern. Acesta furnizeaza aproape toate mineralele, vitaminele si elementele necesare dezvoltarii copilului. Desi studii recente noteaza absenta vitaminei K utila unei bune coagulari sangvine. Copin hraniti exclusiv cu lapte matern au nevoie deci de suplimentari.
Aceste vitamine sunt in schimb prezente in laptele industrial (sau lapte infantil) care prezinta avantajul de a fi compus astfel incat sa se adapteze la nevoile nou-nascutului, apoi ale sugarului. Singura, vitamina D, care permite lupta impotriva rahitismului, nu este prezenta in cantitati suficiente. Si cum bebelusul nu poate sintetiza aceasta vitamina, este de preferat sa se administreze prin picaturi de la nastere si pana la varsta de 3 ani, ca un fel de alimentare.
In Romania, din nenorocire, afectiunea cel mai frecvent intalnita este cazul copiilor rahitici.

Atentie la fier!
Carentele de fier pot exista, de asemenea, inca de la nastere, in special daca mama a avut rezerve insuficiente de fier. Situatia este astazi mai putin intalnita pentru ca, de acum inainte, femeile insarcinate primesc suplimente de fier. Aceasta permite copilului sa-si constituie rezerve pana cand ia

din alimentatia cu lapte infantil sau lapte de mama.
O lipsa de fier poate cauza o anemie (paliditate, oboseala, sensibilitate crescuta la infectii). Pediatrul preconizeaza atunci complementarea alimentatiei nou-nascutului printr-un sirop sau un praf de ciocolata care contine fier. Laptele industrial este imbogatit cu fier. De unde interesul de a-l da copilului pana la varsta de doi ani. Cel tarziu de la doi ani se trece apoi la gama de lapte hotarata pentru crestere, plecand de la 10 luni. Este totusi prea putin pentru a-l trece tot pe lapte de vaca, neadaptat si sarac in fier.
Un mic sfat: nu uitati fructele si legumele proaspete (introduse in mod progresiv in alimentatie incepand cu varsta de 4 luni) a caror vitamina C permite fixarea fierului.
In fine, elementul esential al alimentatiei bebelusului ramane calciul. Nou-nascutul are nevoie de cel putin 500 ml de lapte pe zi pana la un an. Calciul este de fapt indispensabil.




Alte materiale medicale despre: alimentatia copilului

Acestea contin unele vitamine din complexul de vitamine B precum si vitaminele A, D si C. Oricum laptele, cerealele si alte alimente pe care Ie co [...]
intrebarea este dificila, intrucit nu exista nevoi cu adevarat standard. Cautati un produs care va ofera cel putin 100 % din aporturile recomandate. I [...]
Vitamina A (retinol) are rol in formarea iodopsinei si rodopsinei de la nivelul celulelor retiniene, in troficitatea mucoaselor si tegumentelor, A [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatia copilului

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile