eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


SANATATEA BARBATULUI

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea barbatului

Sanatatea mentala


Barbatii si femeile deopotriva pot fi confruntati cu dificultati emotionale si psihologice, deseori in momente de criza personala, insa uneori sub forma unei probleme care recidiveaza sau care dureaza toata viata. Daca aveti tendinta sa reactionati la stresul din viata dumneaastra prin furie sau depresie sau daca aveti dificultati in a face fata schimbarilor asteptate sau accidentale - cum ar fi esecul unei relatii personale, pierderea unei slujbe sau moartea unui membru al familiei sau a unui prieten - puteti beneficia de consiliere profesionista sau tratament specializat, cu sau fara medicamente.
Unii oameni sunt considerati a fi personalitati de tip A, predispuse la atitudini agresive si modele comportamentale stresante. Desi si femeile pot avea asemenea trasaturi, barbatii par a fi deosebit de predispusi. Unele studii asociaza comportamentul agresiv si stilul de viata stresant cu suferinte precum hipertensiunea arteriala, problemele digestive si unele forme de cancer. Autoritatile considera ca, invatand sa controleze asemenea tendinte, se poate obtine un efect benefic asupra Starii generale de sanatate.
Starea de bine emotionala este la fel de importanta ca si conditia fizica, iar starea dumneaastra emotionala si mentala poate avea un impact profund asupra starii de sanatate fizica. Acest lucru este adevarat in special cand survine o boala. O atitudine pozitiva, realista, precum si o intelegere clara a suferintei pot contribui intr-o masura importanta la succesul vindecarii.

PROCESUL DE IMBATRANIRE
De obicei, conditia fizica si performantele mentale ating valori maxime la mijlocul celui de-al treilea deceniu de viata si raman sile pentru multi ani. in cele din urma, totusi, toate sistemele organismului incep sa devina mai putin eficiente. Este posibil sa nu incepeti sa observati modificari pana dupa 40 sau 50 de ani, insa uneori efectele imbatranirii se instaleaza fara avertizare. Pentru multi oameni, primul semn de imbatranire este caderea sau incaruntirea parului. Caderea parului, care incepe inca inainte de a implini 30 de ani, este aproape imposibil de prevenit.
Acumularea si redistribuirea grasimii in organism poate, de asemenea, contribui la modificarea aspectului exterior. La varsta mijlocie, excesul de grasime tinde sa se acumuleze, la barbat, pe abdomen; la femei, grasimea graviteaza spre sani, abdomen si solduri. Oasele ating densitatea maxima intre 25 si 35 ani, iar erodarea lor lenta prin osteoporoza poate conduce la pierderea mai multor centimetri din inaltime pana la varsta de 80 de ani, in acelasi timp contribuind si la scaderea greutatii corporale. In oase se mai pot produce si calcificari sau pierderi ale cartilagiului protector la nivelul articulatiilor sau pot aparea si alte simptome de artrita.
Cu anii, pielea dumneaastra se subtiaza incetul cu incetul, isi pierde elasticitatea si incepe sa se rideze, in special pe fata si pe maini. Petele sau placile de varsta, care apar pe dosul mainilor sau in alte parti, sunt de obicei inofensive si pot chiar sa dispara cu timpul. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru pielea dumneaastra este sa evitati sa o expuneti in mod exagerat la soare. Ceea ce mai demult era considerat un bronz sanatos-sau chiar o arsura solara severa, la o varsta tanara - este acum considerat un potential factor de risc pentru cancerul cutanat. Pielea rosie, pruriginoasa, precum si alte forme de der-matita pot fi de asemenea asociate cu imbatranirea. Chirurgia cosmetica poate intinde zonele de piele flasca si poate elimina ridurile deja existente pentru un timp, insa pielea si stratul de grasime subiacent r continua sa se subtieze si, in cele din urma, r aparea riduri noi.

Tulburarile de la nivelul articulatiilor si al sistemului osos pot deveni manifeste pe masura inaintarii in varsta, afectiunile de tip artritic fiind unele dintre suferintele cele mai larg raspandite in randul varstnicilor. (Vezi Artrita, Articulara, Durere.) Combinatia dintre incetinirea reflexelor si deteriorarea simtului echilibrului predispune persoanele mai varstnice la caderi si alte accidenle. Oasele fragile, muschii mai slabi si pielea mai subtire sunt factori ce fac ca astfel de accidente sa poala avea si consecinte mai grave. Procesul de vindecare este mult mai lent la adultii mai varstnici decat la persoanele mai tinere, astfel incat traumatisme relativ minore pot deveni grave, chiar cu risc vital.
Exercitiile fizice si alimentatia de buna calitate va pot ajuta sa va mentineti corpul suplu si puternic, chiar daca si muschii au tendinta naturala de a se atrofia in timp. Retractia tesutului gingival poate duce la slabirea fixarii dintilor si la cresterea sensibilitatii acestora la carii, astfel incat controalele stomatologice regulate si interventiile corectoare asupra dintilor au o deosebita importanta pentru starea de sanatate a gurii. Daca deteriorarea dintilor si a gingiilor va impiedica sa puteti manca sau daca incepeti sa va pierdeti dintii, trebuie sa discutati cu dentistul dumneaastra despre posibilitatea inserarii unor proteze dentare. (Vezi Gingii, probleme. Dinti, dureri.)

MODIFICARI SENZORIALE
Toate simturile fizice au tendinta sa se degradeze pe masura inaintarii in varsta, intr-un ritm diferit de la un individ la altul. Cand detectati pentru prima oara modificari ale vederii, consultati un oftalmolog, in vederea prescrierii de ochelari sau lentile de contact, pentru corectarea miopiei sau a hipermetropiei. Adultii peste 60 de ani pot fi predispusi la glaucom, cataracta si degenerare maculara; aceste afectiuni, daca nu sunt tratate, pot conduce in cele din urma la orbire partiala sau totala. intrucat vederea are tendinta de a se deteriora intr-un ritm lent, este posibil sa nu va dati seama de pierderea progresiva a acesteia, motiv pentru care trebuie sa va programati anual cate un examen oftalmologie, pentru a controla prezenta acestor tulburari oculare, (Vezi Vedere, tulburari.)
Pierderea auzului este, de obicei, un proces treptat, care poate fi observabil dupa varsta de 40 de ani; unii oameni pot observa o pierdere semnificativa in timp, pe cand altii pot sa observe numai modificari minore ( Auz, probleme, Tinitusul.) Simturile mirosului si gustului r deveni de asemenea mai putin ascutite, insa pierderea lor treptata reprezinta de obicei o problema numai daca are efecte adverse asupra poftei dumneaastra de mancare. Persoanele mai varstnice sunt mai susceptibile de a suferi hipotermie, insolatie sau epuizare calorica decat tinerii ( aceste titluri in modulul Urgente/Primul Ajutori. Sensibilitatea termica poate fi afectata de problemele circulatorii sau de o afectiune liroidiana.

MODIFICARI SISTEMICE
Toate sistemele interne devin mai putin eficiente, pe masura ce imbatraniti. Muschii inimii si ai vaselor sanguine isi pierd partial elasticitatea, fat and mai dificila circulatia sangelui prin organism. Deteriorarea cardiovasculara face ca, in cele din urma, efortul fizic sa devina foarte obositor, intrucat inima dumneaastra trebuie sa munceasca mai intens pentru a-si face treaba, o usoara crestere a tensiunii arteriale este normala; o crestere importanta poate insemna ca riscati sa suferiti un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral; adultii care fumeaza au un risc semnificativ mai mare de accidente vasculare cerebrale. Exercitiile fizice regulate - mersul pe jos, inotul, golful sau tenisul - va r ajuta sa va pastrati sistemul cardiovascular sanatos, insa, inainte de a incepe orice program nou de exercitii fizice, consultati-va medicul.
Infectiile tractului urinar, cum sunt infectiile rinichilor si ale cii urinare, devin mai frecvente cu varsta si pot avea si repercusiuni mai grave. Adultii mai varstnici sunt de asemenea pre-dispusi la probleme digestive, precum sindromul de colon iriil si diverticulita. Alimentatia de slaba calitate poate proca instalarea anemiei la adultii mai varstnici. De asemenea, acestia sunt predispusi si la suferinte precum incontinenta si constipatia. Cu varsta, si sistemul imunitar al organismului dumneaastra poate deveni mai putin eficient. Puteti constata ca sunteti mai sensibil la imbolnavirile obisnuite si, ori de cate ori vi se intampla astfel de episoade, ca va reveniti de pe urma lor mai greu ca in trecut. Multi medici recomanda ca adultii peste 65 de ani sa faca in fiecare an o vaccinare antigripala, pentru a se proteja impotriva tulpinilor active ale virusului gripal. Unii varstnici pot avea neie si de un vaccin antipneumococic, pentru preveni pneumonia.
Din diverse motive, riscul dumneaastra de a face cancer devine mai mare dupa varsta de 50 ani. Trebuie sa semnalati medicului dumneaastra orice antecedente familiale de o anumita forma de cancer si sa va informati cu privire ia posibilele semne de avertizare. Femeile trebuie sa supravegheze in mod deosebit aparitia semnelor de cancer de san, de col uterin si de ovar. Barbatii trebuie sa cunoasca semnele de alarma ale cancerului de prostata si ale cancerului testicular si trebuie sa inteleaga ca au un risc statistic oarecum mai crescut decat femeile de cancer pulmonar si colorectal.Imbatranirea afecteaza de asemenea creierul si sistemul ners. Tremorul de intensitate usoara al mainilor sau capului este frecvent la adultii varstnici; de multe ori, acesta este inofensiv, insa poate reprezenta si un simptom al bolii Parkinson. Tendinta la uitare, pierderea partiala a memoriei si confuzia progresiv crescanda au multe cauze, de la infectii minore sau privare de somn, pana la accidentul vascular cerebral sau boala Alzheimer. Daca observati astfel de simptome la dumneaastra sau la un alt membru al familiei de varsta adulta, programati o examinare medicala pentru a determina cauza lor.


MASURI DE ADAPTARE

Modificarile fizice legate de imbatranire r fi insotite de schimbari in viata dumneaastra personala. Pensionarea si adoptarea unui stil de viata mai lent pot avea un impact psihologic substantial, pe care unii oameni il gasesc dificil de acceptat. Gasirea unor noi centre de interes - calatoriile, munca luntara sau urmarirea unei pasiuni de o viata - poate usura adaptarea la un rol diferit in familia sau comunitatea dumneaastra.In gospodarie, o modesta investitie in siguranta -manere de sprijin in cada de baie sau la dus, balustrade solide la scari si pardoseli si coare bine fixate, de exemplu - poate contribui la prevenirea accidentelor. Daca echilibrul sau mobilitatea devin problematice, recurgerea la un baston sau la un cadru poate fi o decizie inteleapta. La un anumit moment dat, din cauza declinului vederii si al reflexelor fizice, majoritatea adultilor varstnici considera prudent sa inceteze a mai conduce automobilul. Comunitatile de pensionari ofara multe beneficii adultilor mai varstnici, insa hotararea de a va schimba intr-o maniera majora stilul de viata trebuie luata in conditiile unei intelegeri clare a consecintelor financiare si sociale, precum si a posibilitatii aparitiei unei anume traume emotionale initiale. Decesul prietenilor sau al partenerului va proca ineviil suferinta si poate anxietate cu privire la schimbarile din propria dumneaastra viata. Daca va simtiti coplesit de sentimente sau daca dumneaastra simtiti sau cei din jur simt ca suferiti o depresie, trebuie sa solicitati ajutorul unui consultant sau al generalistului dumneaastra.




Alte materiale medicale despre: SANATATEA BARBATULUI

Conceptul onorai de generatiile anterioare, conform caruia membrii mai tineri ai familiei ingrijesc generatia mai varstnica, este inca valid, insa pen [...]
Dupa pubertate, testiculele unui barbat produc in mod continuu spermatozoizi si hormonul masculin, testosteron, pana la varste inaintate. Spermatozoiz [...]
Barbatii si femeile deopotriva pot fi confruntati cu dificultati emotionale si psihologice, deseori in momente de criza personala, insa uneori sub for [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sanatatea barbatului

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile