Splina apartine sistemului sangn. Avand rol in producerea de limfocite, este un organ limfoid.
Splina este asezata in partea superioara stanga a catatii abdominale, in loja splenica. Functiile pe care le indeplineste
splina sunt multiple:
- este rezervor de sange ;
- are rol in meolismul fierului, al glucidelor si al mineralelor ;
- are rol hematopoetic ;
- are capacitatea de a elabora
anticorpi pentru functia de aparare a organismului.
Splina poate prezenta afectiuni de sine statatoare (boli vasculare, parazitare etc.) sau poate reactiona in cadrul altor boli ca:
- boli de sistem (leucemii, boala Hodgkin);
- boli hepatice (hepatite, ciroze, ictere hemolitice etc).
Zona reflexa a splinei se afla in talpa stanga, sub pernuta, spre marginea externa a piciorului, in dreptul degetului 4 ( sa 1, punctul 20).
Tratamentul reflexoterapeutic va urmari si aici depistarea si tratarea cauzelor ce produc splenomegalia. Uneori zona reflexa a splinei poate fi confundata cu zona colonului transvers.
In cadrul afectiunilor de sine statatoare ale splinei se va masa zona ei reflexa timp de 15-20 de minute/zi, pentru a-i reface structura prin dezvoltarea circulatiei sangne. Se vor masa traseele
renale pentru eliminarea deseurilor, zona ficat si pancreas pentru o mai buna colaborare intre aceste organe. De asemenea, daca zona colonului este dureroasa, se vor face masaje pentru descongestionarea lui, scapand de balonarile care apasa pe splina, perturbandu-i actitatea.
In splenomegaliile provocate de perturbarea altor organe se va insista mai mult pe zona organului cauzant si pe sistemul limfatic.
Schema de masaj
a zona reflexa a splinei - 10-l5 minute;
a zona reflexa a ficatului - 5 minute;
a zona reflexa a pancreasului - 2 minute de fiecare picior;
a zona traseelor renale (rinichi, uretere, ca) - 5 minute de traseu;
a zona
intestin gros (la nevoie) - 5 minute in sensul evacuarii;
a zone limfatice - 2 minute de fiecare punct.
Sedintele se pot face de 1-2 ori pe zi la interval de 8-l0 ore. Rezultatele obtinute prin
masajul reflexoterapeutic in cadrul spleno-megaliilor sau al splinelor dureroase sunt favorabile in peste 75% din cazuri, daca se executa injur de 40-60 de sedinte (aproximativ o luna de tratament reflexoterapeutic).
Splina rene la volumul normal dupa circa 20-30 de sedinte.
Remedii naturiste: extractul rece din radacina de obligeana (Acorus calamus) da rezultate foarte bune in afectiunile tractiilui digestiv, ale ficatului, splinei si pancreasului. Mod de preparare: o lingura de radacina se lasa peste noapte in 1/4 litru de apa rece. Dimineata se incalzeste putin si se strecoara. Se beau 3-4 cesti/zi.
De asemenea, un
ceai indicat pentru splina este cel de
rostopasca (infuzie), deoarece curata sangele si ajuta la formarea lui (rol hemato-poetic).
Bolnai care sufera de splenomegalie trebuie sa foloseasca "mantaua spaniola" de 2 ori/saptamana ( modulul "Alte mijloac"e de intarire a organismului").