eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Psihopatologie nosologica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » psihiatrie » psihopatologie nosologica

Psihoza maniaco-depresiva


PMD, impreuna cu dementa precoce (schizofrenia) a fost printre primele entitati clinico-nosologice izolate de E. Kraepelin in clasificarea bolilor psihice facuta de acesta.
PMD este o psihoza endogena de tip bipolar, caracterizata prinlr-o alternanta succesiva de accese depresiv-melancoliforme si accese maniacale, intrerupte de faze de remisiune. Terenul somatopsihic pe care se grefeaza aceasta psihoza este reprezentat de "constitutia picnica", corespunzatoare "temperamentului ciclotim".
Din punct de dere psihopatologic, PMD este caracterizata prin aparitia periodica, ciclica a unor accese depresi sau maniacale alternante. Tulburarile sunt predominante in sfera afectiva, in activitatea bolnavilor si in comportament. Pot fi si forme monopolare, in care se noteaza evolutia clinica periodica a crizelor de manie sau a crizelor de melancolie. In functie de tipul de evolutie clinico-psihiatrica, se descriu urmatoarele tipuri:
1. Forma unipolara a PMD este reprezentata prin mania acuta simpla si melancolia acuta simpla, in care accesele maniacale, respectiv accesele de tip depresiv--melancoliform se succed periodic, la intervale regulate de timp. Ambele situatii sunt caracterizate prin evolutia periodica a bolii afecti, asa cum se poate dea in graficele urmatoare:
2. Forma bipolara a PMD este mult mai complexa si din punctul de dere al evolutiei clinico-psihiatrice ea imbraca trei forme clinice, asa cum se poate dea si in schemele de mai jos: manie-melancolie continua [folie a double forme circulaire), in care accesele de manie sunt urmate de accese de melancolie, fara interval liber intre ele; manie-melancolie intermitenta (folie a double forme intermittente), in care dupa un acces de manie-melancolie, urmeaza un interval liber, iar apoi procesul psihotic se repeta identic; manie-melancolie alternanta (folie periodique a forme alterne), in care accesele de manie sunt urmate de intervale libere, apoi survin accesele melancoliforme, urmate de un interval liber si procesul psihotic continua la fel.

Indiferent de forma clinica a PMD si de tipul de evolutie a acestor forme clinice, crizele maniacale si crizele depresiv-melancoliforme isi conserva caracteristicile psihopatologice proprii.
Crizele maniacale se caracterizeaza, din punct de dere psihopatologic, prin urmatoarele tipuri de tulburari psihice :
- dispozitie euforica, mimica mobila ;


- logoree, limbaj in rsuri sau moriatic;

- polipragmazie;


- agitatie psihomotoare;





Alte materiale medicale despre: psihopatologie nosologica

Ce urmareste discursul colectiv ca instrument psihologic prin actiunea sa asupra colectivitatilor socioumane ? Doua aspecte principale. Pe de o parte, [...]
Criterii de referinta Obiectul analizei in psihopatologia generala este persoana umana. in psihopatologia colectiva, obiectul este reprezentat de col [...]
Cadrul psihopatologic general Grupa schizofreniilor, delimitata astfel de E. Bleuler (1911), reuneste afectiuni psihiatrice grave ale varstei tinere, [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre psihopatologie nosologica

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile