eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Paralizia faciala


Anatomie Nerl facial ia nastere in bulb si paraseste trunchiul cerebral intre punte si bulb, dupa care trece prin fosa posterioara, in imediata vecinatate a urechii medii, pentru a parasi craniul prin gaura stilo-mastoidiana si a trece pe sub parotida. Leziunile pot fi situate oriunde pe acest traiect. La nivelul osului temporal da urmatoarele ramuri:


1. Marele nerv pietros superficial (lacrimare);

2. Ramul pentru scarita (leziunile situate deasupra bifurcarii provoaca biperacuzie);
3. Coarda timpanului (asigura sensibilitatea gustativa a celor 2/3 anterioare ale limbii).
Cauze Intracraniene: tumori ale trunchiului cerebral; accidente vasculare cerebrale; poliomielita; scleroza multipla; leziuni ale trunchiului cerebelopontin (neurinom acustic; meningita).


Intratemporale: tumori parotidiene; traumatisme.

Altele: boala Lyme; sarcoidoza; sindromul Guillain-BarnS; diabet; paralizia Bell.
Examinare si explorari Leziunile de neuorn motor superior provoaca paralizia muschilor faciali inferiori, in timp ce in leziunile neuronului motor inferior sunt afectati si muschii fruntii. Leziunile trunchiului cerebral produc numai hipotonie musculara si pot fi insotite de paralizii ale nerlui VI. Disparitia lacrimatiei (testul Schirmer p.554), a reflexului scaritei, a gustului (electrogustometrie) si scaderea secretiei glandelor submandibulare (prin canularea canalelor excretoare) implica existenta unor leziuni situate proximal fata de originea ramurilor corespunzatoare. Examineaza urechile (pentru a exclude otita medie, zona zoster si colesteatomul) si parotidele. Efectueaza o radiografie a osului temporal. Electromiografia ne arata gradul leziunii.
Infectia. in otita medie acuta insotita de paralizia nerlui facial trebuie realizata miringotomia. in prezenta colesteatomului trebuie realizata o explorare chirurgicala de urgenta. Daca paralizia este consecinta unei afec(iuni rare - otita acuta externa necrozanta - este necesara administrarea IV de antibiotice (ex: ticarcilina) precum si o toaleta locala.


Sindromul Ramsay Hunt (Herpes zoster oticus) p. 847.

Paralizia Bell Cauza este necunoscuta dar multi specialisti o considera parte a unei polineuropatii virale insotite de demielinizare care afecteaza si nervii V, X si C2. Debutul este brutal si poate fi insotit de durere. Comisura bucala este deplasata in jos, saliva se prelinge pe la coltul gurii, exista o scadere a sensibilitatii gustative, iar la nivel ocular se constata cresterea (sau scaderea) productiei de lacrimi. Pacientul nu poate increti fruntea, nu poate sufla cu putere, fluiera sau umfla obrajii.

Tratament: Protejeaza ochii cu ochelari fumurii. Daca vindecarea necesita mult timp (luni), gandeste-te la tarsorafie laterala. Daca apar cele mai mici semne de uscaciune oculara, instileaza in mod regulat lacrimi artificiale. Tratamentul cu Prednisolon este controversat. in cazul administrarii, aceasta trebuie sa se faca precoce (20 mg/6 h pentru primele 5 zile, reducandu-se treptat doza pana la intrerupere in urmatoarele 5 zile). Daca electromiografia arata o degenerescenta totala se poate realiza o explorare chirurgicala pentru a verifica integritatea nerlui, ale carui solutii de continuitate pot beneticia de grefe (ex: cu nerl cutanat lateral al coapsei).



Alte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologie

Stridor este denumirea data zgomotelor produse in cursul inspiratiei printr-un laringe sau printr-o trahee avand lumenul ingustat. Copiii dezvolta mai [...]
Cand evaluezi surditatea, determina sediul leziunii, severitatea ei, precum si cauza. Scopul examinarii este de a stabili daca surditatea este tratabi [...]
Tinnitus-ul (din latinul tinnire - a suna) consta in perceperea auditiva a unor "tiuituri" sau "bazaieli". Aproape toti dintre noi am avut tinnitus, d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre oto-rino-laringologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile