TUMORILE URECHII
Tumorile urechii externe
Tumorile pavilionului si conductului auditiv extern rezulta din structurile histologice constitutive.
Tumorile benigne :
- Exostoza de conduct, bilaterala, asimptomatica. Este formata din os compact, sesila, iar cand prin volum devine jenanta se intervine chirurgical.
- Ceruminomul , tumora adenomatoasa dezvoltata din glandele ceruminoase si pentru extirparea caruia se intervine chirurgical ;
- Osteomul, unilateral obstrueaza conductul auditiv extern si produce jena locala si hipoacuzie. Tratamentul este chirurgical.
S-au mai descris fibroame, condroame, angioame, papiloame, chisturi, tumori dermoide pentru toate diagnosticul clinic este lesnicios tumora fiind accesibila vederii.
Tratamentul acestor tumori benigne este chirurgical, fiind folosita si vaporizarea cu raze Laser.
Tumori maligne :
- Intalnim : adenocarcinomul (ceruminomul malign) rar , cancere epiteliale bazocelulare - ulcus rodens - si spinocelulare, cancere conjunctivale (fibro, angio sau osteosarcoame) si melanoame.
Cancerul pavilionului apare mai frecvent la sexul masculin si de obicei peste varsta de 70 ani.
Cancerul de conduct auditiv extern este grav, fiind descoperit cand a invadat osul. Tumora se poate prezenta sub forma unui polip sangerand, fisura sau ulceratie, mase granuloase si sangerande sau sub forma unor formatiuni cornoase.
Local apar secretii serosanguinolente, fetide, iar diagnosticul se stabileste pe baza biopsiei.
Tratamentul este chirurgical - ablatia pavilionului si pentru cancerul de conduct auditiv extern exereza larga mutilanta cuprinde conductul auditiv extern uneori, intregul os pietros cu sectionarea nervului facial.
Cobaltoterapia postchirurgicala reduce rata recidivelor ameliorand prognosticul
Tumorile urechii medii
Tumori benigne:
Tumorile benigne includ : glomusul jugular, cilindromul, chistul dermoid, hemangiomul, meningiomul .. .
Prototipul de tumora benigna este reprezentat de tumora de glomus jugular denumit si chemodectom, paragangliom sau glomus timpanic.
Tumora glomina face parte din tumorile sistemului APUD si ia nastere din celulele noncromatofine ale glomusului situat pe golful venei jugulare sub seul urechii medii, in hipotimpan.
Frecventa tumorii este precumpanitoare la femei (5 la 1), iar varsta de aparitie a tumorii este de obicei peste 40 ani.
Anatomopatologic :
Tumora poate avea 3 origini :
- din casa timpanului ,din nervul glosofaringian, din paraganglionul ramului sau timpanic (nervul Jacobson) ;
- din corpusculii glomici situati pe adventiciea domului venei jugulare interne
- din paraganglionul juxtavagal anexat ganglionului nodos al vagului.
Histologic, tumora are caractere benigne, cu evolutie lenta, cu metastazare rara (4% pulmon si ganglioni cervicali) si este alcatuita din celule care secreta polipeptide si amine (APUD), celule poliedrice dispuse in benzi sau cuiburi, anturate de o retea vasculara cu sunturi arteriovenoase care cuprinde si fibre nervoase nemielinizate.
Simptomatologia :
- acufene pulsatile subiective si obiective sincrone cu pulsul ;
- hipoacuzie de tip transmisie ;
- otoragie ;
- timpan albastru , pulsatil.
Mai tarziu apare in casa timpanului tumora, ca un polip rosu, sangerand de aspect carnos. Ulterior tumora evolueaza spre regiunea cervicala si/sau baza craniului determinand paraliziile nervilor cranieni de la nervul trigemen pana la nervul hipoglos.
Diagnosticul pozitiv :
- clinic ;
- examene radiologice : radiografii standard, T.C. , RMN.
- arteriografie cu embolizare selectiva a pediculilor vasculari pentru facilitarea actului chirurgical ;
- flebografie jugulara retrograda ;
- biopsia , confirma diagnosticul insa poate produce hemoragii grave si de aceea trebuie facuta numai in conditii de spitalizare.
Tratament :
Exereza chirurgicala, dificila, este tratamentul de electie.
Iradierea (celulele tumorii glomice sunt radiorezistente ) are ca scop reducerea vascularizatiei, micsorarea volumului tumorii , fibrozarea tumorii care poate opri pentru o perioada evolutia bolii.
Prognosticul este rezervat, dupa ani de zile, moartea survine prin hemoragii cataclismice sau invazie endocraniana.
Tumorile maligne :
Rare, apar pe fondul unei supuratii vechi auriculare si pentru care de mai multe ori s-a intervenit chirurgical.
Persistenta supuratiei auriculare care devine sangvinolenta cu accentuarea hipoacuziei, cu aparitia unei otalgii trenante, apoi a tulburarilor labirintice si a paraliziei de nerv facial trebuie sa ne atraga atentia asupra posibilitatii unui neoplasm de ureche medie.
Aparitia in casa timpanului si apoi in conduct a unor muguri carnosi sangeranzi ofera posibilitatea efectuarii unei biopsii si deci a precizarii diagnosticului. Evolutia este extrem de grava cu un prognostic corespunzator.
Tratamentul este chirurgical urmat de cobaltoterapie, insa cu sanse reduse de reusita.
in zona in care se afla tumoarea se aplica cataplasme reci; la inceput, ele vor fi subtiri si, daca se suporta usor, se va trece la aplicare [...] |
Tumorile pot fi unice sau multiple. Ele se pot localiza la unul din sani sau la ambii sani si au marimi variabile si sunt cauzate de excesul de f [...] |
Se intalnesc in aprox. 1/1000 din sarcini. Este mai usoara evidentierea lor (asa cum sunt situate in fundurile de sac rectovaginale) cand uterul este [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact