eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Sutura plagilor


1 inlatura corpii straini si tot materialul necrotic.


2 Curata cu tifon steril muiat in cetrimid 1%.

3 Controleaza hemoragia prin presiune si elevarea zonei. Firele absor-babile profunde (de ex. Dexoni, Vicryli, catgut) r ajuta apozitia marginilor cutanate (evita la mana, poate leza nervii).
4 Infiltreaza pielea care trebuie suturata cu lignocaina 1% (< 3 mg/kg; ES: convulsii).
Evita adrenalina la anestezia degetelor.
5 Daca este necesara o tensiune mare, intarzie sutura sau foloseste grefe cutanate.
6 Manipuleaza bland tesuturile pentru a preveni extinderea leziunilor.
7 Foloseste suturi intrerupte pentru Inchidere. incepe de la mijloc, sau cu orice margini neregulate. Aceasta ajuta apozitia corecta.
8 Evita eversia marginilor cutanate suturate.
9 Exemple de fire utilizate la sutura plagilor. Adulti, fata: 5-0 mono-filament nylon (scoate-le dupa 5 zile). Copin, fata: 6-0 nomofilament nylon (scoate-le dupa 3-5 zile). Copii, alte parti: 5-0 catgut. Partea profunda se va absorbi si partea superficiala va cadea dupa 10-l4 zile. Adulti, picior: 3-0 nylon (scoate-le dupa 2 saptamani). Lambourile cutanate de coapsa (dupa caderea pe un obiect dur) pot avea un aport sanguin scazut, mai ales daca lungimea lamboului este de cel putin 2 ori mai mare decat latimea, iar vindecarea va fi mai buna cu benzi Inguste de leucoplast (de ex. steristripi), decat cu suturi. Aproximarea exacta a marginilor este In general imposibila, dar grefele cutanate sunt rareori necesare.
Adulti: brat, trunchi, abdomen: 3-0 matase. Scoate-le dupa - 9 zile. Scalp: 3-0 matase. Scoate-le dupa 5 zile.
10 Metoda suturii se Invata cel mai bine prin demonstratie de catre un chirurg. Exerseaza sutura In mediu steril pe o coaja de banana rupta.
11 Panseaza cu tifon steril pentru a evita extinderea leziunilor.
Alternative la sutura. Sutura necesita anestezie si lasa cicatrice.
Benzi de inchidere cutanata (Steristrip9) sunt utilizate pentru dilacerari minore, dar nu pe pielea paroasa. Lasa un spatiu Intre benzi pentru zemuire. Pot fi utile si pentru apozitia temporara a marginilor unei plagi mai mari In timpul suturii. Exista un risc mai mic de infectie a plagilor decat In cazul suturii. In special In ceea ce priveste muscaturile de animale.

Adezivul tisular acrilic (HistoacrylP) este rapid, lasa cicatrice minime si nu necesita urmarire. Usuca suprafata plagii, si aliniaza cu atentie marginile, pentru ca nu le mai poti corecta pozitia dupa ce plaga sa lipit. Aplica adezivul In strat subtire (foloseste un tub capilar sau o pipeta de unica folosinta) si apasa marginile una de alta timp de 30 sec. Par: Poti Inchide plagi minore ale scalpului legand fire de par de-a latul plagii.
Prevenirea tetanosului. Imunizarea activa cu toxoid tetanic este administrata ca parte a triplului vaccin In primul an de viata (p. 247). Se administreaza rapeluri la intrarea In scoala si la varsta de adult tanar.

Odata administrate 5 injectii, revaccineaza numai in momentul unei leziuni semnificative.
Imunizarea primara a adultilor: 0,5 ml toxoid tetanic IM repetat de 2 ori la intervale lunare.
Plagi: Orice taietura merita o doza suplimentara de 0,5 ml toxoid IM, daca individul nu este deja pe deplin imun (o cura completa de toxoid sau un rapel In ultimii 10 ani). Un individ non-imun va avea neie de Inca 2 injec(ii (0,5 ml IM) la intervale lunare. in caz de imunitate partiala (rapel sau cura completa cu >10 ani Inainte), este necesar un singur rapel.
Imunoglobulina antitetanica umana: Este necesara pentru pacientul partial imun sau non-imun (definit ca mai sus), cu plagi murdare, vechi (>6h), infectate, devitalizate sau contaminate cu pamant. Da 250-500 unitati IM, folosind o seringa separata si un alt loc decat la injectia cu toxoid.
asDaca statusul imun este necunoscut, presupune ca el/ea este non-imun(a). Imunizarea de rutina a sugarilor a inceput in 1961, deci exista multi adulti cu risc.
asEducatia igienica si debridarea plagilor sunt de importanta vitala.


Dozele maxime de lignocaina - un ghid general


Volumul sigur maxim de lignocaina nediluata in functie de greutatea corporala. (Doza sigura maxima de lignocaina fara adrenalina 3 mg/kg cu adrenalina 7 mg/kg; utilizarea diferitelor solutii 0,25%-0,5% pentru infiltratii si anestezie regionala intravenoasa, 1% pentru blocaje nerase, anestezie epidurala si anestezie regionala intravenoasa; 2% pentru blocaje nerase).




Alte materiale medicale despre: Ortopedie

"Doctore, mi-am dat cu ciocanul in deget". Aceasta produce de obicei un hematom subungveal - care poate fi evacuat prin exprimarea sangelui printr-un [...]
Majoritatea spitalelor nu poseda propria unitate de arsi. Resusciteaza si organizeaza transportul prompt pentru toate arsurile majore. Evalueaza intot [...]
Anamneza. Cea mai frecventa acuza ortopedica este durerea de spate. Trebuie acordata atentie naturii durerii, factorilor agravanti sau care o ameliore [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ortopedie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile